Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Известният живописец Петър Пиронков: Изложбата на Пловдивската бохема е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите

Ценителите на изобразителното изкуство в Смолян ще бъдат зарадвани с изложба от шедьоври на Петимата пловдивски бохеми. Великолепни творби на Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Христо Стефанов и Димитър Киров ще бъдат представени в Художествената галерия. Откриването на ретроспективната изложба е на 25 юли от 18.00 часа.  Популярният живописец Петър Пиронков , който твори и в Смолян, е неин куратор. С него разговаряме за проекта му „Летни изложби в Смолян“ и идеята му, за да подреди тази уникална експозиция.

Петър Пиронков

- Господин Пиронков за трета поредна година организирате и представяте шедьоври на изобразителното изкуство. Разкажете повече за проекта Ви „Летни изложби в Смолян“ и за предстоящата изложба на Пловдивската бохема ? 

- Благодаря на община Смолян и на директора на галерията Иван Пеев, че участва в моя проект „Летни изложби в Смолян“. Всяка година в последната седмица на юли представяме по една изложба на световно ниво. Тази година организирам представителна извадка на Пловдивската бохема от 60-те и  70-те  години в лицето на така наречена петорка – Георги Божилов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Димитър Киров и Христо Стефанов. Целта на изложбата е да се покаже един цялостен поглед на участващите автори. В експозицията са включени произведения от 50-те години на миналия век до наши дни. Произведенията са на музейно ниво. Идеята ми е гражданите и посетителите да намерят един остров на духовността в Родопите.

- Представяте елитарно изкуство, каква е целта Ви ?

- Чрез тези изложби на изтъкнати наши творци искаме да провокираме посещенията и консумацията на тази духовна енергия, която присъства в Художествената галерия в Смолян. Това е едно духовно богатство, което стои неизползваемо. С изминалите изложби доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява посещавайки Художествената галерия.


- Колко творби ще бъдат представени на експозицията и какви сюжети разкриват ? 

- Това е една артистична живопис, която е явление в българската духовност. Експозицията се състои от 40 живописни произведения, като някои са монументални. Тя е  селектирана от голям брой произведения и носи един световен вкус за това що е то духовност и живопис. Сюжетите засягат вечната тематика на човешкото същество. Духът взема превес над материята в тези творби. Човешкото същество, което  преживява и има нужда  от духовна енергия.

- Разбрах, че и Вашият баща Енчо Пиронков ще бъде на откриването на изложбата. Подобни културни прояви с какво са полезни за хората, които преживяха изолация заради пандемията с коронавируса и всички виждаме, че животът става още по-труден?

- Тези творци са оставили дълбока следа в българската култура. Единствен жив е останал баща ми –Енчо Пиронков.

Искам да припомня, че тези творци са идвали на множество пленери в Родопите. Те са изградили вкуса на Смолян и ние им дължим в миг на изолация и отчаяние да покажем, че имаме дух. Тази изложба е едно духовно преживяване за Смолян и Родопите.

- Входът е свободен.  Освен Енчо Пиронков ще присъстват от УС на сдружението на колекционерите, творци , общественици и др. Използвам случая да поканя смолянчани и гостите на града да се запознаят, видят и  усетят света на артистичната бохемия в България. Експозицията ще може да се разгледа в Художествената галерия до края на месец септември т.г.Галерия

Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39