Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички небитови клиенти ще закупуват електрическа енергия на свободен пазар


 На 26 юни 2020г в Държавен вестник бяха публикувани промени в Закона за енергетиката, според които, считано от 01.10. 2020г. всички небитови, клиенти ще закупуват енергия на свободен пазар и няма да имат регулирани цени. Този процес е следваща стъпка към пълната либеразиция на електроенергийния пазар в България, това всъщност е основната промяна, която парламента прие. 
"В момента на пазара на електроенергия в страната има регистрирани 80 фирми, но едва 25 са активни. Свободният пазар на ток съществува от 2007 г.,като обхвана едрите консуматори. Потребителите преминаха през няколко етапа, като в момента на регулирания от държавата пазар останаха само малките небитови клиенти.Броят на небитовите потребители в Югоизточна България, където оперира EVN-Електроснабдяване е близо 100 000.  Клиентите,които останат абонати на EVN -Електроснабдяване ще бъдат захранвани след 1 октомври по пазарни цени. Небитовите клиенти ,които не са си избрали търговец,преминават към вариант :Доставчик от последна инстанция , който ги снабдява по цени по методика на КЕВР", каза за радио Кърджали Петър Костадинов, от отдел Комуникации EVN България
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

,,Глухите камъни“ - древен култов комплекс в Източните Родопи

Тази седмица в рубриката Любопитно от областта, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за най-впечатляващия древен култов комплекс в Източните Родопи ,,Глухите камъни“ , намиращ се в община Любимец. В най-високите части на източнородопския рид Гората, в землището на село Вълче поле, община Любимец, при надморска..

публикувано на 12.11.20 в 13:37

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки от вида кедров дъб. „През април бяхме засадили около 80 фиданки в пространството пред болницата от бял бор, които ни бяха дарени от Гората.бг, но някои от тях изсъхнаха и не се хванаха. Ние от МДПС решихме да подновим тези дръвчета, но с друг вид – кедров дъб, които е..

публикувано на 09.11.20 в 15:16

Лидия Кирилова: Босилекът е най-често използваното растение в българските християнски погребални ритуали

В събота е Архангелова задушница, когато се отправяме към гробищата, за да почетем своите близки покойници. Какви са характерните компоненти в тъжните християнски ритуали, има ли сходни елементи при поклоненията и погребенията между християнската и мюсюлманската традиция в Източните Родопи? Лидия Кирилова, уредник в Природонаучния отдел на Регионалния..

публикувано на 05.11.20 в 16:40

В Тополовград се провежда единствения Международен фестивал на любителските комедийни театри

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви отведем в община Тополовград и ще ви разкажем за единствения Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”. Фестивалът в Тополовград вече 25 години владее любителското комедийно театрално..

публикувано на 05.11.20 в 11:48
Аспарух Лешников 1926

Хасково възстанови гроба на шлагерния певец Аспарух Лешников - Ари

Служители на общинското дружество "Обреден дом" - Хасково изпълниха решението на местния Общински съвет и възстановиха гробното място на легендарния български тенор Аспарух Лешников-Ари /1897 - 1978 г./, съобщиха от местната администрация. От там припомнят, че през юли т. г. Общински съвет-Хасково гласува да бъдат предоставени средства, с които общината..

публикувано на 01.11.20 в 12:44

В Свиленград е поставено началото на българската бойна авиация и е извършен първият боен полет в Европа

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви отведем в община Свиленград, където е поставено началото на българската бойна авиация и е извършен първият боен полет в Европа. По време на Балканската война  (1912 – 1913 г.) необходимостта от решаването на националноосвободителния..

публикувано на 01.11.20 в 10:11

Собствениците нa кладенци и сондажи трябва да ги регистрират до 27 ноевмври

Собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. трябва да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот. Решението е на Министерството на околната среда и водите. Регистрацията става в Басейновата дирекция, която отговоря за управление на водите в съответния..

публикувано на 28.10.20 в 09:54