Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна кандидатстването за помощи за осмокласници

Снимка: БГНЕС


Започна кандидатстването за помощи на семействата, чиито деца ще бъдат осмокласници през идната учебна година. Помощта е в размер на 250 лева, но ако детето има натрупани неизвинени отсъствия, парите се връщат. Крайният срок за подаване на документи е 15 октомври. Подпомагането на семействата не е много популярно и до момента в Регионална Дирекция "Социално подпомагане" Кърджали има подадени по-малко от 10 молби. Това каза за радио Кърджали директорът на Социалната служба Цветомир Хаджиев.

"Условията за отпускане на еднократната помощ са две. Да е записано детето в държавно или общинско училище за предстоящата учебна година и брутният средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, не трябва е  по-голям или равен на 450 лева. Парите ще бъдат преведени на два транша. Първият, в размер на 50 на сто от стойността на помощта ще бъде изплатен след влизане в сила на заповедта за отпускане на средствата, а останалата част от 50% ще бъде отпусната в началото на втория учебен срок.", каза още Цветомир Хаджиев. 

Вижте още

В Ардино стартира рехабилитация на седем улици

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям откриха строителната площадка за рехабилитация на седем улици в града - „Родопи“, „Иван Вазов“, „Шипка“, „Републиканска“, „София“, „Орлови скали“, както и кв. „Горичево“. Те се обновяват по проект „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и..

публикувано на 14.08.20 в 14:06

ГЕРБ предлага нова Конституция

В обръщение до българските граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.  Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Част от тях са: Броят на..

публикувано на 14.08.20 в 12:48

Манол Янев и Стефан Башев от Кърджали победиха в турнира по плажен волейбол в Панчарево

Манол Янев и Стефан Башев от Кърджали победиха безапелационно в националния турнир по плажен волейбол за възраст до 20 години, проведен в Панчарево. Това е последното състезание за определяне на националните двойки. Милко Багдасаров, председател на Комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол, в звуковия файл: Милко Багдасаров..

публикувано на 14.08.20 в 12:29

Служители от пожарните служби в Кърджали, Ардино и Джебел са наградени за овладяването на пожарите в Хасковско

Със заповед на вътрешния министър Христо Терзийски 34 служители на РДПБЗН-Кърджали са наградени с индивидуална парична награда в размер на 100 лв. за професионално изпълнение на важна служебна задача, свързана с овладяването и потушаването на огромен пожар на територията на пет общини в област Хасково. Отличените служители са от пожарните служби в..

публикувано на 14.08.20 в 09:26

Един нов случай на Ковид 19 в Хасково за последното денонощие

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети пет проби за наличие на коронавирусна инфекция. Три от тях са контролни, взети от РЗИ-Хасково, две жени на 41 и 43 години от община Димитровград и на 18-годишната жена от община Хасково. И трите проби са отчели отрицателен резултат. Другите две проби са взети от МБАЛ-Хасково. Едната..

публикувано на 14.08.20 в 08:53

Парад на планетите очакват любителите на астрономията

Пет планети на звездния небосклон - Юпитер, Сатурн, Марс, Меркурий и Венера - стават видими с невъоръжено око от Кърджали за любителите на астрономията. Това каза  Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в областния град. Чуйте в звуковия файл: Агоп Узунбохосян : Газовият гигант Юпитер  преди 2 седмици премина..

публикувано на 14.08.20 в 08:50

Отлагат атестирането на учителите с една година

Атестирането на педагогическите специалисти и директорите на образователните институции се отлага с една година. Като причина се посочва пандемията от коронавиус. Това решение бе взето на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, проведен преди дни. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, в звуковия файл: Янка Такева..

публикувано на 14.08.20 в 08:35