Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

РЗИ-Хасково взе проби от 11 зони за водоснабдяване по поречието на Марица

Снимка: БГНЕС

Пробонабиране от единадесетте зони за водоснабдяване по поречието на р. Марица е извършено от РЗИ-Хасково през днешния ден.

Пробите са взети от краен потребител във всички вододайни зони, захранващи 48-те населени места, в които водата е забранена за пиене и готвене след решение на Областния кризисен щаб във връзка с инцидента до река Марица, в района на община Димитровград.

Пробите се изследват за микробиология и физикохимични показатели в лабораторията на РЗИ-Хасково и паралелно са изпратени за анализ по допълнителни показатели в лаборатория на РЗИ-Пловдив.

Очаква се резултатите от пробите да излязат в следващите дни, след което от РЗИ-Хасково ще предприемат мерки, съобразно получените резултати.  

Ще припомним, че преди дни близо 30 крави, пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград, са умрели. Заради инцидента беше спряно водоподаването в 48 населени места в околността.
Вижте още

В Ардино стартира рехабилитация на седем улици

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям откриха строителната площадка за рехабилитация на седем улици в града - „Родопи“, „Иван Вазов“, „Шипка“, „Републиканска“, „София“, „Орлови скали“, както и кв. „Горичево“. Те се обновяват по проект „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и..

публикувано на 14.08.20 в 14:06

ГЕРБ предлага нова Конституция

В обръщение до българските граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.  Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Част от тях са: Броят на..

публикувано на 14.08.20 в 12:48

Старцево ще отбележи своя селищен празник на 15 август

За втора поредна година Старцево, най-голямото село в община Златоград, ще отбележи на 15 август своя селищен празник. Този път ще е по-скромно, предвид обстоятелствата около пандемията с Ковид 19. Гвоздеят в програмата отново ще е кулинарният фест, където ще бъдат представени характерни за региона храни, както и някои изненади от съседни на България..

публикувано на 14.08.20 в 12:46

Манол Янев и Стефан Башев от Кърджали победиха в турнира по плажен волейбол в Панчарево

Манол Янев и Стефан Башев от Кърджали победиха безапелационно в националния турнир по плажен волейбол за възраст до 20 години, проведен в Панчарево. Това е последното състезание за определяне на националните двойки. Милко Багдасаров, председател на Комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол, в звуковия файл: Милко Багдасаров..

публикувано на 14.08.20 в 12:29

Служители от пожарните служби в Кърджали, Ардино и Джебел са наградени за овладяването на пожарите в Хасковско

Със заповед на вътрешния министър Христо Терзийски 34 служители на РДПБЗН-Кърджали са наградени с индивидуална парична награда в размер на 100 лв. за професионално изпълнение на важна служебна задача, свързана с овладяването и потушаването на огромен пожар на територията на пет общини в област Хасково. Отличените служители са от пожарните служби в..

публикувано на 14.08.20 в 09:26

Един нов случай на Ковид 19 в Хасково за последното денонощие

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети пет проби за наличие на коронавирусна инфекция. Три от тях са контролни, взети от РЗИ-Хасково, две жени на 41 и 43 години от община Димитровград и на 18-годишната жена от община Хасково. И трите проби са отчели отрицателен резултат. Другите две проби са взети от МБАЛ-Хасково. Едната..

публикувано на 14.08.20 в 08:53

Парад на планетите очакват любителите на астрономията

Пет планети на звездния небосклон - Юпитер, Сатурн, Марс, Меркурий и Венера - стават видими с невъоръжено око от Кърджали за любителите на астрономията. Това каза  Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в областния град. Чуйте в звуковия файл: Агоп Узунбохосян : Газовият гигант Юпитер  преди 2 седмици премина..

публикувано на 14.08.20 в 08:50