Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Заетост за теб“


Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Заетост за теб“, който е част от пакета антикризисни мерки, който прилага Правителството. Предвижда се да бъде осигури заетост на 70 000 безработни, в т.ч. останали без работа вследствие на коронакризата. 

Бюджетът на проекта е 160 милиона лева, от които е определена национална квота в размер на 50 милиона за приоритетно подпомагане на работодатели от сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туристическа агентска и операторска дейност, както други дейности, свързани с пътувания и резервации“. Останалата част от бюджета на проекта е разпределена на квотен принцип по общини съгласно равнището на безработица и броя на работодателите.

"Целта на проекта е да се предостави подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавируса COVID – 19. В отговор на предизвикателствата, свързани с наблюдавания бърз темп на растяща безработица в страната, проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. По този начин посредством изпълнението на проекта ще се спомогне за по-бързото възстановяване на икономическите и производствени процеси в предприятията, а от друга страна ще се осигури превенция от изпадане в продължителна безработица на регистрираните в бюрата по труда лица. По проекта ще се предоставя подкрепа за наемане на безработни лица на пълно или непълно работно време за период до 3 месеца. С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75 % от подкрепените лица за периода, равен на периода на субсидираната заетост.", каза  Метин Хафъзсалим, директор на "Бюро по труда" Кърджали.


Вижте още

В Звездел ремонтират здравен пункт, обслужващ 10 села

Община Момчилград стартира ремонт на сградата на здравния пункт в село Звездел. В постройката се намират кабинетите на общопрактикуващ лекар и стоматолог. Ремонтира се санитарния възел, подменят се старите дограми, поставят се нови фаянсови плочки и теракот, пребоядисват се стените. Дейностите се финансират изцяло със средства от бюджета на община..

публикувано на 14.08.20 в 14:45

В Ардино стартира рехабилитация на седем улици

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям откриха строителната площадка за рехабилитация на седем улици в града - „Родопи“, „Иван Вазов“, „Шипка“, „Републиканска“, „София“, „Орлови скали“, както и кв. „Горичево“. Те се обновяват по проект „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и..

публикувано на 14.08.20 в 14:06

ГЕРБ предлага нова Конституция

В обръщение до българските граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.  Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Част от тях са: Броят на..

публикувано на 14.08.20 в 12:48

Старцево ще отбележи своя селищен празник на 15 август

За втора поредна година Старцево, най-голямото село в община Златоград, ще отбележи на 15 август своя селищен празник. Този път ще е по-скромно, предвид обстоятелствата около пандемията с Ковид 19. Гвоздеят в програмата отново ще е кулинарният фест, където ще бъдат представени характерни за региона храни, както и някои изненади от съседни на България..

публикувано на 14.08.20 в 12:46

Манол Янев и Стефан Башев от Кърджали победиха в турнира по плажен волейбол в Панчарево

Манол Янев и Стефан Башев от Кърджали победиха безапелационно в националния турнир по плажен волейбол за възраст до 20 години, проведен в Панчарево. Това е последното състезание за определяне на националните двойки. Милко Багдасаров, председател на Комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол, в звуковия файл: Милко Багдасаров..

публикувано на 14.08.20 в 12:29

Служители от пожарните служби в Кърджали, Ардино и Джебел са наградени за овладяването на пожарите в Хасковско

Със заповед на вътрешния министър Христо Терзийски 34 служители на РДПБЗН-Кърджали са наградени с индивидуална парична награда в размер на 100 лв. за професионално изпълнение на важна служебна задача, свързана с овладяването и потушаването на огромен пожар на територията на пет общини в област Хасково. Отличените служители са от пожарните служби в..

публикувано на 14.08.20 в 09:26

Един нов случай на Ковид 19 в Хасково за последното денонощие

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети пет проби за наличие на коронавирусна инфекция. Три от тях са контролни, взети от РЗИ-Хасково, две жени на 41 и 43 години от община Димитровград и на 18-годишната жена от община Хасково. И трите проби са отчели отрицателен резултат. Другите две проби са взети от МБАЛ-Хасково. Едната..

публикувано на 14.08.20 в 08:53