Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес, 7 август, празнуваме Световния ден на бирата

Петър Чухов: Стандартните лагер бири са ми скучни

Не само в живота, но и в някои фантастични книги е ужасно събитие, ако бирата се вкисне заради магии
Днес, 7 август, е Световният ден на бирата. В различни пивоварни, клубове и бирарии, се събират ценители на бирата да отдадат дължимото на златистата напитка. Култовата напитка има много почитатели в цял свят и се смята за една от любимите алкохолни питиета на мъжете. Поетът и интелектуалец Петър Чухов е сериозен любител на пивото, като не пропуска да опита бира навсякъде, където го отвежда поезията му. Вече е опитал над 1 000 бири, и смята, че бирата трябва да се пие с мярка.

За 7 август: "Това е една много симпатична инициативата, но за нас, любителите на бирата, всеки ден си  е ден на бирата".

МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН И БИРАТА

Специалистът Майкъл Джексън показва как с бира може да се яде предястие, основно ястие, десерт. "Тоест различните видове бири могат да заместят всякакъв друг вид напитки по време на яденето".

В "РЕЗЕРВАТА НА ТАЛЪСЪМИТЕ" НА КЛИФЪРД САЙМЪК

троловете произвеждат мартенска бира, и какво ужасно събитие е, когато тя се прокисне в резултат на магии. А и в много манастири се произвежда бира. Най-добрата бира, по всеобщо мнение, е в абатства в Холандия и Белгия, и тя се произвежда там от стотици години. И разбира се, в малки количества. За наша радост, тук в България има бум на малки крафт бири.

ТЪМНИ БИРИ НЕ СЕ ПИЕЛИ ПРЕЗ ЛЯТОТО!?

"Аз съм недоволен от този предразсъдък, който го има в България, че тъмни бири не се пият през лятото. Може би първо има тази заблуда, че те непременно трябва да са силни. И второ, може би, защото са по-ароматни". На много места, а и по магазините, казват: "Ааа, сега е лято, нямаме".

ИМА ЛИ БИРАТА НАЦИОНАЛНОСТ

"Като националност, предпочитам английските и американските, пред, да речем, немски  и чешки и дори и пред белгийските, защото на мен белгийските са ми малко силни и малко сладки". Но, разбира се, във всяка държава има всякакви видове.

Петър Чухов е бил в някои от световните столици на бирата - в Чехия, където се прави марката "Будвайзер", в пивоварната на Пилзен. И там бирата според него няма нищо общо с тази, която се бутилира.

БИРАТА И ЖАЖДАТА

"Ако човек изпитва жажда, е хубаво да пие тип "пилзенска бира", или пък "вайс". Но зависи от нагласата, настроението, какво ядеш, дали ядеш или просто, ей така си пиеш бира. Но аз съм фен на т.нар. бирен промискуитет - да не пия повече от две еднакви бири на вечер. Аз предпочитам да изпия три или четири различни. Но в много заведения има една прилична, и другите просто не си заслужават. Тогава, разбира се, ще пия само от нея".

В малките магазинчета в София има бира от крафт пивоварни, но те са места, от които да си вземеш за вкъщи или пък да застанеш прав, да пиеш с приятели, но не можеш да седнеш да вечеряш. Защото комбинират нещо между магазинчета и заведения.  Такива места има в Пазарджик, Сливен, които имат крафтпивоварни с барове.

КАК СТОЯТ БЪЛГАРСКИТЕ БИРИ НА ФОНА НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ

Българските стандартни бири са прилични, на фона на чуждестранните, смята Петър Чухов. Те са горе-долу на нивото на стандартните чужди. "Това са такъв един стандартен тип лагер бири, които за мен са скучни. Но иначе, в горещ летен ден, няма да имам против да изпия една такава бира".

Сред по-новите бири се отличава тази на пивоварната "Гларус", която вече става масова.

ЛИТЕРАТУРАТА И ГЕОГРАФИЯ НА БИРАТА

"Със сигурност във "Властелинът...." се пие ейл, защото в Англия основните напитки са бира и джин. Там вината, местното производство, не се смята за много качествено. Като цяло това си е традицията, както и в Чехия, и в Германия.

Повече на юг се пие вино, според мен. Там естествено, гроздето става по-добре, какво грозде можеш да отглеждаш на север?

"Моята съвсем повърхностна представа за нещата е, че на юг по-трудно се отглежда бира, и затова може би хората са свикнали да произвеждат повече вино. То се получава по-добре. Докато на север е точно обратното.

БИРЕНОТО КОРЕМЧЕ

е проблем. Аз се опитвам да се боря с него, като съответните бири уравновесявам със съответните упражнения, или часове каране на колело, така че няма как. Трябва човек да балансира.

НАКРАЯ - ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА БИРАТА

"Да си пожелаем да имаме бира там, когато и както трябва, и когато и както не трябва, да се въздържаме от нея!"Галерия

Вижте още

Показват завръщането на дивата природа на Стария континент

Грандиозното завръщане на дивата природа в Източните Родопи оживява н а телевизионните екрани на NAT GEO WILD по целия свят. Зрителите в България ще могат да гледат премиерата на епизода “Завръщането на лешоядите” тази събота , 19-и септември от 19 часа. Филмът е част от документалната поредица “Europe's New Wild”..

публикувано на 18.09.20 в 12:25

ЕГ "Христо Ботев" в Кърджали ще посрещне около 850 ученици

Утре, 15 септември е първият учебен ден за новата 2020/2021 година. Знаем, всяко училище трябваше през лятото да се подготви, съгласно насоките, определени от Министерствата на образованието и на здравеопазването, така, че и ученици, и учители да се чувстват спокойни да провеждат учебните занятия присъствено под знака на ковид. Едно от най-големите..

публикувано на 14.09.20 в 14:56

Маргарита Тодорова: Намерихме решение за еднопосочно придвижване на децата по коридорите

Има ли притеснения, свързани с новата учебна година и в едно от кърджалийските основни училища - Основно училище "Свети Климент Охридски". Както вече знаем, тя започва присъствено. Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на здравеопазването изработиха насоки за работа на учебните заведения. Част от тях..

публикувано на 10.09.20 в 10:47
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Българското общество не се справи с оценката на комунистическия режим

76 години след 9 септември 1944 година дали се отдалечихме достатъчно във времето, за да направим една обективна оценка на събитията, свързани с тази дата и последващия съдбовен за България период? Валентина Иванова потърси отговор при историка проф. Евелина Келбечева,  известна като последователен радетел за изучаването на комунистическия режим и..

публикувано на 09.09.20 в 16:22
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

Помним ли историческите уроци от Съединението?

След Б ерлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия . Останалото под османска власт българско население се стреми към обединение с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет , който трябва да осъществи съединяването на Княжеството с Източна..

публикувано на 05.09.20 в 11:53

Природолюбители ще отбележат Международния ден на лешоядите

И тази година в Маджарово природолюбители и хора с екомислене ще отбележат Международния ден на лешоядите. Традиционно, той се чества всяка първа събота на септември и цели да повиши информираността и ангажираността на обществеността в опазването на тези птици. Леш фестът се организира от фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за..

публикувано на 04.09.20 в 15:46

Димитър Димов: Властта се окопава, очаквам интересен политически сезон към края на септември

Бих разделил протеста на две части - това, което се случва след 9-10 вечерта, малко или много се използва от различни групи в обществото, каза за избилото напрежение и арести на 56-ия протест под надслов "Велико народно въстание" политологът от Кърджали Димитър Димов. Автентичният протест за мен е през деня, когато тези, които наистина..

публикувано на 03.09.20 в 16:01