Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес, 7 август, празнуваме Световния ден на бирата

Петър Чухов: Стандартните лагер бири са ми скучни

Не само в живота, но и в някои фантастични книги е ужасно събитие, ако бирата се вкисне заради магии
Днес, 7 август, е Световният ден на бирата. В различни пивоварни, клубове и бирарии, се събират ценители на бирата да отдадат дължимото на златистата напитка. Култовата напитка има много почитатели в цял свят и се смята за една от любимите алкохолни питиета на мъжете. Поетът и интелектуалец Петър Чухов е сериозен любител на пивото, като не пропуска да опита бира навсякъде, където го отвежда поезията му. Вече е опитал над 1 000 бири, и смята, че бирата трябва да се пие с мярка.

За 7 август: "Това е една много симпатична инициативата, но за нас, любителите на бирата, всеки ден си  е ден на бирата".

МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН И БИРАТА

Специалистът Майкъл Джексън показва как с бира може да се яде предястие, основно ястие, десерт. "Тоест различните видове бири могат да заместят всякакъв друг вид напитки по време на яденето".

В "РЕЗЕРВАТА НА ТАЛЪСЪМИТЕ" НА КЛИФЪРД САЙМЪК

троловете произвеждат мартенска бира, и какво ужасно събитие е, когато тя се прокисне в резултат на магии. А и в много манастири се произвежда бира. Най-добрата бира, по всеобщо мнение, е в абатства в Холандия и Белгия, и тя се произвежда там от стотици години. И разбира се, в малки количества. За наша радост, тук в България има бум на малки крафт бири.

ТЪМНИ БИРИ НЕ СЕ ПИЕЛИ ПРЕЗ ЛЯТОТО!?

"Аз съм недоволен от този предразсъдък, който го има в България, че тъмни бири не се пият през лятото. Може би първо има тази заблуда, че те непременно трябва да са силни. И второ, може би, защото са по-ароматни". На много места, а и по магазините, казват: "Ааа, сега е лято, нямаме".

ИМА ЛИ БИРАТА НАЦИОНАЛНОСТ

"Като националност, предпочитам английските и американските, пред, да речем, немски  и чешки и дори и пред белгийските, защото на мен белгийските са ми малко силни и малко сладки". Но, разбира се, във всяка държава има всякакви видове.

Петър Чухов е бил в някои от световните столици на бирата - в Чехия, където се прави марката "Будвайзер", в пивоварната на Пилзен. И там бирата според него няма нищо общо с тази, която се бутилира.

БИРАТА И ЖАЖДАТА

"Ако човек изпитва жажда, е хубаво да пие тип "пилзенска бира", или пък "вайс". Но зависи от нагласата, настроението, какво ядеш, дали ядеш или просто, ей така си пиеш бира. Но аз съм фен на т.нар. бирен промискуитет - да не пия повече от две еднакви бири на вечер. Аз предпочитам да изпия три или четири различни. Но в много заведения има една прилична, и другите просто не си заслужават. Тогава, разбира се, ще пия само от нея".

В малките магазинчета в София има бира от крафт пивоварни, но те са места, от които да си вземеш за вкъщи или пък да застанеш прав, да пиеш с приятели, но не можеш да седнеш да вечеряш. Защото комбинират нещо между магазинчета и заведения.  Такива места има в Пазарджик, Сливен, които имат крафтпивоварни с барове.

КАК СТОЯТ БЪЛГАРСКИТЕ БИРИ НА ФОНА НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ

Българските стандартни бири са прилични, на фона на чуждестранните, смята Петър Чухов. Те са горе-долу на нивото на стандартните чужди. "Това са такъв един стандартен тип лагер бири, които за мен са скучни. Но иначе, в горещ летен ден, няма да имам против да изпия една такава бира".

Сред по-новите бири се отличава тази на пивоварната "Гларус", която вече става масова.

ЛИТЕРАТУРАТА И ГЕОГРАФИЯ НА БИРАТА

"Със сигурност във "Властелинът...." се пие ейл, защото в Англия основните напитки са бира и джин. Там вината, местното производство, не се смята за много качествено. Като цяло това си е традицията, както и в Чехия, и в Германия.

Повече на юг се пие вино, според мен. Там естествено, гроздето става по-добре, какво грозде можеш да отглеждаш на север?

"Моята съвсем повърхностна представа за нещата е, че на юг по-трудно се отглежда бира, и затова може би хората са свикнали да произвеждат повече вино. То се получава по-добре. Докато на север е точно обратното.

БИРЕНОТО КОРЕМЧЕ

е проблем. Аз се опитвам да се боря с него, като съответните бири уравновесявам със съответните упражнения, или часове каране на колело, така че няма как. Трябва човек да балансира.

НАКРАЯ - ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА БИРАТА

"Да си пожелаем да имаме бира там, когато и както трябва, и когато и както не трябва, да се въздържаме от нея!"Галерия

Вижте още

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01