Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бирата освен за пиене, става и за готвене! Кюфтенца с бира, локумки и пърленки

Разговор на Радка Петкова с Мария Панайотова, медик и главен готвач в кърджалийски ресторанти



И макар че в българската национална кухня бирата не е толкова на почит, колкото виното, има немалко рецепти със златистата напитка, които могат да обогатят нашата трапеза. Всички сме чували за печено пиле на шише, например.
Оказва се, че има домакини, в чиято кухня бирата е на особена почит, и те могат да ни предложат достатъчно рецепти с бира, както за овкусяване с месо, така и като съставка за сладки и тестени изделия.
Как се прави вкусно печено месо, хрупкави пилешки бутчета, локумки и други вкусотии с бира, ще ни каже Мария Панайотова, медик по образование, любител на кулинарията. Мария Панайотова:

"аз например, най-елементарното, което мога да кажа, и първото, за което се сещам, при приготвянето на едни вкусни пържени домашни кюфтета, какво би ги направило по-сочни? Освен това, че каймата трябва да бъде от смляно месо, и то някъде, в пропорции 60 на 40, 60 нали процента свинско месо и 40 процента телешко месо. И най-вкусни стават, когато ние си ги направим в къщи, и ги поднесем на любимите си хора". При самото омесване на каймата, слагам лук, и задължително малко кимион, черен пипер, солчица и бира. Направени с бира, кюфтенцата стават много по-сочни, особено пържените кюфтета, естествено прибавяме и едно яйце. Ако е вече на скара кюфтето нали, не се слага яйчицето".

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БИРА ПРИ ПЕЧЕНО НА МЕСА

бирата съдържа малц, хмел, вода и мая. А какво е хмелът? Хмелът се приготвя от житни култури, тя придава малко по-горчив вкус, различни аромати на бирата и играе ролята на консервант. А малцът това е покълната във вода зърнена култура, било то ечемик, пшеница, ориз или пък някакъв друг вид култура. А маята - това са специфични активни дрожди, които усилват процеса на ферментация.

Аз в моето семейство използвам например бирата, при печенето на различни видове меса, мога да приготвя например свинска вратна пържола, когато е добре овкусена, със солчица, с риган, черно пиперче. Аз не предпочитам да слагам фиксове, подправки за барбекю, защото съдържат глутамат, който не се преработва от организма. Затова предпочитам да използвам риган, чубрица, джинджифил на прах или чесън на прах, каквото ще да е, но да си бъдат български подправки.

Използвам бирата при вратните пържоли, при телешкото месо. Не е нужно това месо да се начуква толкова. Понякога виждам, някой грабнал чукчето и бие ли, бие, тази пържола. Пържолата става крехка, ако към нея се прибави, освен подправките, вода заедно с едно 50 мл бира. Това е достатъчно, за да ти е вкусно и крехко ястието.

Бирата може да се използва и при приготвянето на марина.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА Т.НАР. ПАСТА ПАТАФРИ

Тази паста е смес от брашно, бира и белтък. Тя се използва при паниране, подходяща е за пилешко, морски деликатеси - мида, филе от акула, калмари. Панират се и зеленчуци. При паниране на

"Характерното за нея, че когато се разбърка бирата, 1 чаша бира с брашно, слага се една щипка сол. Взимаме два белтъка, които с миксера разбиваме на сняг. И след това, вече с една лъжица, прибавяме към тази така приготвена бирена каша, и сместта става много пухкава".

С нея може да се панират и хапки кашкавал, и тиквички, пилешки крилца, и бутчета. При морските деликатеси, те трябва да бъдат  измити и подсушени, за да не се разводнява бирената паста. Преди пърженето и овалването в пастата, продуктите се потапят в брашно.

Така приготвеното ястие може да се комбинира с млечен сос, приготвен от кисело мляко, майонеза, малко зехтин, лимонов сок и пресен чесън.

За това как бирата се използва в тестените изделия, чуйте целия разговор на Радка Петкова с Мария Панайотова.

ОЩЕ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

За Цяло пиле с мед, горчица и бира са ви нужни

1 цяло пиле
1 кен бира
3 супени лъжици мед
2 чаени лъжици горчица
половин лайм
черен пипер
сол
олио

Пилето се измива и се намазва отвътре и отвън с бира. Намазва се отвътре и отвън и със сол.

Кенчето се отваря. Намазнява се или се увива с алуминиево фолио, което също се намазнява.

Трябва да остане отвор за бирата. Пилето се слага върху кенчето в права позиция. Меда се стопля. Към него се добавят горчицата, черния пипер и сока от лайм. Разбърква се.

Със сместа се намазва цялото пиле. Слага се да се пече. В процеса на печене пилето се намазва още 2-3 пъти.


Вижте още
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50

270 осмокласника ще получат еднократна помощ от държавата

Учениците, записани в осми клас за учебната 2020-2021 година в държавно или общинско училище, ще получат еднократна помощ от 250 лева. Това заяви Цветомир Хаджиев, Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция ''Социално подпомагане''. Целевата група са децата, които постъпват в прогимназиален етап, тъй като в този етап на..

публикувано на 11.09.20 в 12:20