Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анкета: Разочароваха ли ви ограниченията на ГКПП "Маказа-Нимфея"?

Бяло море край Марония, Гърция
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиПовече от месец и половина Граничния пункт Маказа бе затворен за туристи, като влизането в нашата съседка беше само по съществени причини и с представянето на редица документи. Днес гранична полиция обяви, че не се пропускат туристи през "Маказа" от 23 до 7 часа сутринта.
Същевременно, в Гърция, отчитат спад от над 74 % на пътниците по летищата през седемте месеца на тази година. През периода януари - юли пътниците са били близо девет милиона, докато за същия период на миналата година, броят им е достигнал около 35 милиона души.
Въпреки желанието на мнозина граждани на Кържали да посетят Гърция през летния сезон, някои от тях категорично решиха да не се насочат към другия граничен пункт - "Кулата"- "Промахон" в периода, когато пунктът "Маказа" бе затворен за туристи.
В разгара на сезона, който тази година е слаб заради кризата с коронавируса, кържалийци изразяват разочарованието си от ограниченията на Граничния пункт „Маказа“ и таят надежди мерките от гръцка страна да паднат.
Други вече са се насочили към българските курорти, а трети бойкотират сезона, като няма да почиват никъде.
Стажант-репортерът Кристиана Димитрова обобщава коментарите.

Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24