Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският център за транспортни политики с предложение за нова методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на ПТП

Снимка: БГНЕС

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) На 15 май внесе в Министерския съвет, в Народното събрание и при Главния прокурор на Република България предложение за създаването на Междуведомствена работна група, включваща и експерти от неправителствения сектор, която да изработи нова методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на пътнотранспортни произшествия. До момента не са предприети конкретни действия от официалните институции относно предложението. 

Междувременно от ЕЦТП са категорични, че то трябва да бъде допълнено - с възможността за използване на Remote sensing technologies за разследване на катастрофи, но и за оценка на риска по отношение на инфраструктурата на пътната мрежа в Република България.

Как това би променило обстоятелствата около катастрофата в добричкото село Белгун, където загинаха четирима души, ако вече беше приложено? Почти 100% би била вероятността при разчитането на снимките и данните, идващи от Remote sensing technologies, да се установи, че е необходимо в началото на населеното място, както и в него, да бъдат приложени мерки за ограничаване на скоростта, например т.нар. лежащи полицаи, обособяване на добре маркирани пешеходни пътеки и т.н. Технологията дава възможност да се видят и други дефекти - състояние на настилката, дефицити по отношение на видимостта и др.

Припомняме, че при подобен инцидент в края на месец май 2020 година загинаха две жени. Те бяха на тротоар в пазарджишкото село Дебращица, когато бяха пометени от автомобил, чиято водачка изгубила управлението му. Европейският център за транспортни политики направи инспекция по пътна безопасност на мястото, за да изследва предпоставките за трагедията, налични в инфраструктурата и скоро ще публикува експертен доклад.


От  ЕЦТП апелират отговорните държавни институции да прекратят неглижирането на проблема и в сътрудничество с експерти, включително от неправителствения сектор да не отлагат във времето работата по превенцията.
Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24