Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейският център за транспортни политики с предложение за нова методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на ПТП

Снимка: БГНЕС

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) На 15 май внесе в Министерския съвет, в Народното събрание и при Главния прокурор на Република България предложение за създаването на Междуведомствена работна група, включваща и експерти от неправителствения сектор, която да изработи нова методика и правила за провеждане на техническо заснемане и измерване при огледа на пътнотранспортни произшествия. До момента не са предприети конкретни действия от официалните институции относно предложението. 

Междувременно от ЕЦТП са категорични, че то трябва да бъде допълнено - с възможността за използване на Remote sensing technologies за разследване на катастрофи, но и за оценка на риска по отношение на инфраструктурата на пътната мрежа в Република България.

Как това би променило обстоятелствата около катастрофата в добричкото село Белгун, където загинаха четирима души, ако вече беше приложено? Почти 100% би била вероятността при разчитането на снимките и данните, идващи от Remote sensing technologies, да се установи, че е необходимо в началото на населеното място, както и в него, да бъдат приложени мерки за ограничаване на скоростта, например т.нар. лежащи полицаи, обособяване на добре маркирани пешеходни пътеки и т.н. Технологията дава възможност да се видят и други дефекти - състояние на настилката, дефицити по отношение на видимостта и др.

Припомняме, че при подобен инцидент в края на месец май 2020 година загинаха две жени. Те бяха на тротоар в пазарджишкото село Дебращица, когато бяха пометени от автомобил, чиято водачка изгубила управлението му. Европейският център за транспортни политики направи инспекция по пътна безопасност на мястото, за да изследва предпоставките за трагедията, налични в инфраструктурата и скоро ще публикува експертен доклад.


От  ЕЦТП апелират отговорните държавни институции да прекратят неглижирането на проблема и в сътрудничество с експерти, включително от неправителствения сектор да не отлагат във времето работата по превенцията.
Вижте още

Честит празник, Кърджали!

Честит празник, Кърджали! ни казват днес: Милен Велчев, Калина Влайкова, Иво Христов, Кристина Кръстева и Калин Врачански. За 108-ата годишнина, с най-топли чувства, те пожелаха за града ни най-доброто. Да опазим независимостта, да съхраним любовта, да останем модел за подражание. Честит празник, Кърджали, от екипа на радиото също, ви..

публикувано на 21.10.20 в 17:44
Кметът на Кърджали Хасан Азис връчва почетния знак на Вълчо Милчев

Математикът Вълчо Милчев удостоен с почетен знак "Герб на община Кърджали - златен"

Ръководството на обина Кърджали награди математика Вълчо Милчев с почетен знак  "Герб на община Кърджали - златен" за висок професионализъм, доказани успехи в математическите науки и значим принос за издигане престижа на община Кърджали.  Поради здравословни причини водещия на тържествената програма по повод Деня на Кърджали Борислав Христов.  Ето..

публикувано на 21.10.20 в 16:14

Кърджали отбелязва 108 години Освобождение

Кърджали отбелязва 108 години от Балканската война и освобождението от Османската империя. Поради КОВИД-пандемията празникът за Деня на Кърджали е по-различен. Поради КОВИД-пандемията тази година празника на Кърджали премина по различен начи и не толкова тържествено. Поднасянето на венци пред паметника на ген. Васил Делов и освободителите на..

публикувано на 21.10.20 в 14:42

"Кърджали офроуд фест 2020" стартира с 85 екипажа

85 екипажа ще участват в тазгодишното 10-то юбилейно издание на Кърджали офроуд фест, който бе отложен през март. Утре, 16 октомври, петък на мотополигона над село Сипей започва надпреварата, в която ще се включат пилоти от България, Гърция, Казахстан и Италия. Защо състезанието е 5х4, а не 4х4, както е било през предишните години, разказва Тодор Христов,..

публикувано на 15.10.20 в 18:47

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри отново стана републикански шампион

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги отново показа своята класа, като извоюва поредна републиканска титла. На Държавния шампионат по бокс за мъже в Пловдив той нокаутира състезателя от Шумен Севдалин Христов в категория 49 кг. А днес Мехмед Чакъров от кърджалийския клуб излиза в мач за бронзов медал в категория 60 кг. Да чуем повече подробности от..

публикувано на 15.10.20 в 15:25

23-годишен е открит обесен край неделинското село Кундево

23-годишен е открит обесен край село Кундево, община Неделино. Младият мъж е бил видян за последно вечерта във вторник. Към 22.00 часа публикувал снимка с въже в близост до гробището с пост "Аз бях дотук, приятели" и я пратил на негови близки. Цяла нощ е бил издирван от доброволци и полиция. Тази сутрин от органите на реда поискали съдействие..

публикувано на 14.10.20 в 16:11

Първият планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим в Димитровград

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за първия планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ – Димитровград. На 24 май, 1962 година, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост врати..

публикувано на 14.10.20 в 14:21