Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дияна Василева - "Момичето от планината"

| обновено на 26.08.20 в 14:24
Дияна Василева в концертното студио на БНР, лауреат на конкурса „Млади фолклорни таланти”
Снимка: Евгени Димитров, Булфото

За своите едва 26 години тя е постигнала удивително много в музиката. Народната певица  Дияна Василева има отличия, участия в концерти на три континента и в различни музикални проекти, сред които с прочутия в цял свят диджей Армин ван Бюрен и фронтмена на "Саундгардън" Крис Корнел.
Нейната музикална приказка тръгва от родния Перник, а корените й са от сърцето на Граово - китното брезнишко село Гигинци, известно с Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“. Израснала е в семейството на самородни музиканти, баща й свири на акордеон и пее типичните за региона на Брезник Кралимарковски песни. Дядо ѝ свири на гайда шопски, граовски мелодии.
Днес, вече изградена певица, Дияна не спира да се развива. Тя записва както традиционни Граовски песни с оркестъра на БНР, така и  експериментални обработки на народни песни с етно формации, като "Багри" и "Оратница". Наскоро Диана Василева представи новия си проект Mountain girl, песен базирана на теми от българския фолклор с модерни бийтбокс ритми. Повече за новата ще разберете от самата певица. С нея разговаря Ангел Чавдаров:

Наскоро представихте новия си проект Mountain girl. Как възникна идеята за песента?

Идеята за името на песента дойде от Лиза Джерард, австралийската певица, с която работим в "Мистерията на българските гласове". При първия път щом ме чу, тя ме нарече Mountain girl (Момиче от планината).

В проекта участва една богата палитра от музиканти. От типично фолклорните до бийтбоксерите Печанката и Скилър, както и Атанас Зайков - Atazar. Това ли е бъдещето на фолклорната музика в България, нейното модернизиране с цел да стане популярна сред младите слушатели?

Абсолютно! Това е бъдещето. Фолклорът трябва да се развива , но въпреки всичко да се пипа с "чисти ръце". Интересното в песента е, че е изцяло с живи бийтове, няма електроника в него.

В песента Mountain girl активно работите с гъдуларя Борислав Гълъбов. От кога датира вашето творческо сътрудничество?

От девети клас. От Музикалното училище в Котел свирим заедоно и се развиваме в тази посока.

През 2016, с гъдуларя Борислав Гълъбов, участвате в записите на датската група "Ethnolab". Може ли да кажете повече за този проект и как се стигна до там, типично български фолклорен албум да бъде издаден в Дания?

Всъщност Борислав Гълъбов се беше запознал с Йохан, който ни покани да сме част от "Ethnolab". В албума са включени доста автентични народни песни. Чужденците харесват главно автентична народна музика. В албума участват едни от най-добрите датски музиканти. Те са джазмени и се получи нещо интересно. За нас беше голямо предизвикателство.

Имате ли идея да съберете песни с модерно звучене, като  Mountain girl, и да ги издадете в албум?

Със сигурност. С Atazar правим още много песни. В момента даже работим по още един проект. Скоро ще го чуете.

Обявена сте за една от най-добрите млади изпълнителки на традиционното граовско пеене. Покрай тези съвременни проекти, дали няма да загърбите традиционния фолклор и успявате ли да работите върху съхраняването на това, уникално за света, вокално звукоизвличане?

Надявам се да не успея да го загърбя. За мен най-важното  е един изпълнител в България да запази традиционното пеене, защото върху него можеш да надграждаш. Аз се опитвам да запазя моя стил, защото граовското пеене е моя стил, всичко друго пея от душа и сърце.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Може да чуете Mountain girl тук.


Вижте още

Радослав Милев: 30% от активите на Пазара в Кърджали са разпродадени

На днешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение от Съвета на директорите на „Пазар на производителите - Кърджали” да се допълни Бизнес плана и инвестиционната програма на дружеството. Тя е приета през 2018 година, но сега се допълва и удължава. Кредитът към настоящия момент на Пазара, заедно с лихвите е  777 хиляди и 504..

публикувано на 30.07.21 в 10:30

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07