Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители с петиция против задължителните тестове и ваксини за Covid-19 на учениците

Снимка: AП/БTA

Родители от цялата страна организираха петиция против задължителните тестове и ваксини за Covid-19 в българските училища и детски заведения. Подписката е подписана от над 10 000 души и е внесена в министерствата на образованието и здравеопазването. Реакцията на родителите идва след изказване на здравния министър Костадин Ангелов, че деца със съмнения за коронавирус ще бъдат тествани за такъв, а тестовете за целта трябва да бъдат безплатни. Какво е смущаващото, Денка Арабаджийска, участник в петицията коментира в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали: 

 "Министърът като професионалист и дългогодишен лекар навярно е 100% запознат , че ковид симптомите се препокриват почти на 90% с всички есенно-зимни вирусни инфекции, като температура, болки в гърлото, запушен нос или хрема. Абсолютно нереално е за всеки един от тези симптоми, едно дете от 1-12 клас, по-големите са вече почти по-зрели хора, но децата от 1 до 9 клас да бъдат подлагани на тестуване за нещо, което реално може и да не е попаднало в техния организъм. Означава, че трябва да се прави тест при всяка хрема, при всяка температура, тест при всяко главоболие, абсурдно е.
 Родителите смятат, че когато децата имат неразположение трябва да си останат в къщи на домашно лечение, след преглед от лекар. Настояват да не се извършват никакви медицински манипулации върху децата без изричното съгласие на родителите. 

Освен против тестването на децата, родителите са и против ваксината за коронавирус, която все още не е одобрена. Какви са притесненията на родителите в този случай, Денка Арабаджийска коментира така: 

"Разработването на ваксина отнема много време, много тестове, много информация, много проверки за странични действия на самата ваксина. Няма никаква гаранция, че до септември или ноември ще създадат ефективна ваксина, която няма да навреди по някакъв друг начин на организма, за да сме сигурни, че слагайки тази ваксина децата, или пък ние самите, защото тя ще е еднаква и за деца и за възрастни, ще бъдем предпазени от ковид и няма да се разболеем от нещо друго.

 Родителите са и против заявеното от министъра на образованието от всеки учебен час, да се отделят 10 минути за разговори за коронавируса. Те предлагат това да се извърши от класния ръководител в часа на класа еднократно, като се обясни на децата как правилно да измиват ръцете си със сапун и как правилно да кихат, когато това се наложи: 

"Реално един учебен час е 45 минути. При 10 мин лекция за предпазване от ковид, на първо място се отнема от времето в което децата могат да преговорят стар учебен материал или да усвоят нов, и второ – осъществява се една психическа атака. Всеки час, всеки ден по 10 мин, 6 или 8 часа, т.е. 80 мин психоатака, запознаване с опасността от зараза от ковид, което звучи малко налудничаво, защото Световната здравна организация (СЗО) дори намекна, че не е необходимо всеки ден да се прави изявление и да се дава всеки ден информация по новините, дори, за това колко са заразени, колко са излекувани, колко са починали. Защо ако СЗО препоръчва на правителствата да ограничат информацията по тази тема и да я пускат веднъж седмично, то в училище ще се прави по 80 мин на по-големите деца или пък по 60 мин всеки ден. Най-добрата превенция срещу заразата от ковид е топла вода и сапун в санитарните възли на всяко едно училище. Децата ни са достатъчно съзнателни и да знаят, че хигиента на първо място предпазва не само от коронавирус, а от всякакъв вид други вирусни заболявания", каза още Денка Арабаджийска. 

Ако исканията в петицията на бъдат взети под внимание, родителите няма да пуснат децата си на училище. 

Петицията на родителите остава отворена за подписване и след нейното внасяне. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


Прилагаме текстът на петицията без редакция: 

До г-н Красимир Вълчев

Министър на образованието и науката

До проф. Костадин Ангелов

Министър на здравеопазването

До Директорите на училища на

територията на Република България

П Е Т И Ц И Я

Уважаеми дами/господа,

Във връзка със старта на учебната 2020/2021 година, продължаващата "епидемична обстановка" в страната и разнородната медийна информация относно тест и наскоро открита ваксина за Covid-19, ви уведомяваме, че КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ децата ни да бъдат подлагани на медицински манипулации за тестване, изследване или ваксиниране за Covid-19, преди, по време и след края на учебната година.

КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ децата ни да бъдат подлагани на експериментално лечение (вкл. с експериментални лекарства или препарати), в случай на установяване на заразяване с Covid-19, без изрично писмено съгласие от страна на родител/попечител/настойник.

Ако и когато бъде необходимо да се извършат подобни медицински манипулации, ние, в качеството ни на родители/попечители/законни представители, ще предприемем нужните действия спрямо собствените си убеждения и граждански права, гарантирани ни от Конституцията на Република България. До тогава, вашите заповеди по тази тема, няма да бъдат зачитани от нас и семействата ни.

С уважение:

Приложени са подписи 


Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00