Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Евгений Дайнов: София вече не е територия на ГЕРБ

Снимка: БГНЕСВчера се случи това, което в София съм го виждал през 90-а и 97-а година, каза политологът проф. Евгений Дайнов за вчерашния 56-и протест под надслов "Велико Народно въстание". Според него случилото се е революция и София вече не е територия на ГЕРБ, а депутатите са вече на вражеска територия.

Полицията лъже, за броя на ранените полицаи, смята още политологът. Ранени са реално 30, но към тях се прибавят и ранени сред протестиращите. "Те също лъжат за това, че са намерили боеприпаси в палатковия лагер на Орлов мост. За Бога, до оня ден бях там, и денем и нощно време съм минавал. На Орлов мост се представяха книги, правеха се литературни четения и се излъчваха филми. Никъде нямаше складове с боеприпаси. Самият факт, че полицията лъже, също показва, че ситуацията е променена и те се чувстват заплашени".

Проф. Дайнов не е изненадан, че са събрани гласове за проект за нова Конституция. Според него това се случва на базата на бандитски алъш вериш, с който тази криминална власт, тя така управлява. "Тук говорим за пазар. Очевидно на независимите депутати, които никога няма повече да бъдат в парламента, са им дали едни сериозни пари, за да си осигурят старините". На ВМРО пък са обещани "всякакви възможни референдуми".

Вчера е бил съдбовен ден. Според него оттук нататък "ще заживеем в радикално нова ситуация". Ще продължи нещо, което вече се виждаше в последния месец. Как има прилив на гласове към Демократична България и към партията на Слави Трифонов. Тези партии в момента набъбват и разликите между тях и БСП и ГЕРБ, в следващия парламент, ще бъдат минимални - 5-10 депутати, смята професор Дайнов.


Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00