Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Димов: Властта се окопава, очаквам интересен политически сезон към края на септемвриБих разделил протеста на две части - това, което се случва след 9-10 вечерта, малко или много се използва от различни групи в обществото, каза за избилото напрежение и арести на 56-ия протест под надслов "Велико народно въстание" политологът от Кърджали Димитър Димов. Автентичният протест за мен е през деня, когато тези, които наистина знаят какво се случва, нямат някакъв материален интерес или пък да са мотивирани от други фактори, участват в тези протести. И след 22 часа, може би се включват тези агитки, за които говорят всички медии и социални мрежи. Така че това, което се случва, за мен е оправдано, от една страна. От друга, никой не толерира такъв тип агресия, дали е оправдана или не, вече и органите ще кажат. Но за мен протестът е през деня".

Според политолога, щом полицията знае кои са провокаторите, може да ги арестува по всяко време. "Защо изчакват, а не тръгнат по-рано да направят това, което виждаме, да не се случва".

Според него това, което се случва в тези 56 дни, показва, че ножът е опрял до кокъла. До днес обаче "виждаме, че властта се е окопала, и не се дава, грубо казано". Народът в голямата си част подкрепя протестите, но или не може да дойде в София или смята, че хората по площадите са достатъчно.

За хода на Борисов, за проекта за Нова конституция Димов каза: "Всички казват, че това е най-некомпетентният парламент, свързан с юристи, с конституционни промени, знания. Много от тези, които са преподаватели от Софийския университет, и в други ВУЗ-ове, ги е срам от тези, които са вътре.  За мен това е най-ниското ниво на хора, които могат и разбират от това, което искат да направят. За мен този ход, е страшно, бих казал учудващ, защото да дадеш на некомпетентни хора нещо толкова деликатно и важно, това е или некомпетентност или просто хвърляне на прах в очите на хората. Отварям скоба, прочутият Георги Марков, каза че няма да подпише това нещо, а ГЕРБ го пропуснаха вчера. Казаха, че от тяхната група са всички".

Чуйте целия разговор на Радка Петкова с политолога Димитър Димов.

Вижте още

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01