Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Димитър Димов: Властта се окопава, очаквам интересен политически сезон към края на септемвриБих разделил протеста на две части - това, което се случва след 9-10 вечерта, малко или много се използва от различни групи в обществото, каза за избилото напрежение и арести на 56-ия протест под надслов "Велико народно въстание" политологът от Кърджали Димитър Димов. Автентичният протест за мен е през деня, когато тези, които наистина знаят какво се случва, нямат някакъв материален интерес или пък да са мотивирани от други фактори, участват в тези протести. И след 22 часа, може би се включват тези агитки, за които говорят всички медии и социални мрежи. Така че това, което се случва, за мен е оправдано, от една страна. От друга, никой не толерира такъв тип агресия, дали е оправдана или не, вече и органите ще кажат. Но за мен протестът е през деня".

Според политолога, щом полицията знае кои са провокаторите, може да ги арестува по всяко време. "Защо изчакват, а не тръгнат по-рано да направят това, което виждаме, да не се случва".

Според него това, което се случва в тези 56 дни, показва, че ножът е опрял до кокъла. До днес обаче "виждаме, че властта се е окопала, и не се дава, грубо казано". Народът в голямата си част подкрепя протестите, но или не може да дойде в София или смята, че хората по площадите са достатъчно.

За хода на Борисов, за проекта за Нова конституция Димов каза: "Всички казват, че това е най-некомпетентният парламент, свързан с юристи, с конституционни промени, знания. Много от тези, които са преподаватели от Софийския университет, и в други ВУЗ-ове, ги е срам от тези, които са вътре.  За мен това е най-ниското ниво на хора, които могат и разбират от това, което искат да направят. За мен този ход, е страшно, бих казал учудващ, защото да дадеш на некомпетентни хора нещо толкова деликатно и важно, това е или некомпетентност или просто хвърляне на прах в очите на хората. Отварям скоба, прочутият Георги Марков, каза че няма да подпише това нещо, а ГЕРБ го пропуснаха вчера. Казаха, че от тяхната група са всички".

Чуйте целия разговор на Радка Петкова с политолога Димитър Димов.

Вижте още

Показват завръщането на дивата природа на Стария континент

Грандиозното завръщане на дивата природа в Източните Родопи оживява н а телевизионните екрани на NAT GEO WILD по целия свят. Зрителите в България ще могат да гледат премиерата на епизода “Завръщането на лешоядите” тази събота , 19-и септември от 19 часа. Филмът е част от документалната поредица “Europe's New Wild”..

публикувано на 18.09.20 в 12:25

ЕГ "Христо Ботев" в Кърджали ще посрещне около 850 ученици

Утре, 15 септември е първият учебен ден за новата 2020/2021 година. Знаем, всяко училище трябваше през лятото да се подготви, съгласно насоките, определени от Министерствата на образованието и на здравеопазването, така, че и ученици, и учители да се чувстват спокойни да провеждат учебните занятия присъствено под знака на ковид. Едно от най-големите..

публикувано на 14.09.20 в 14:56

Маргарита Тодорова: Намерихме решение за еднопосочно придвижване на децата по коридорите

Има ли притеснения, свързани с новата учебна година и в едно от кърджалийските основни училища - Основно училище "Свети Климент Охридски". Както вече знаем, тя започва присъствено. Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на здравеопазването изработиха насоки за работа на учебните заведения. Част от тях..

публикувано на 10.09.20 в 10:47
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Българското общество не се справи с оценката на комунистическия режим

76 години след 9 септември 1944 година дали се отдалечихме достатъчно във времето, за да направим една обективна оценка на събитията, свързани с тази дата и последващия съдбовен за България период? Валентина Иванова потърси отговор при историка проф. Евелина Келбечева,  известна като последователен радетел за изучаването на комунистическия режим и..

публикувано на 09.09.20 в 16:22
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

Помним ли историческите уроци от Съединението?

След Б ерлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия . Останалото под османска власт българско население се стреми към обединение с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет , който трябва да осъществи съединяването на Княжеството с Източна..

публикувано на 05.09.20 в 11:53

Природолюбители ще отбележат Международния ден на лешоядите

И тази година в Маджарово природолюбители и хора с екомислене ще отбележат Международния ден на лешоядите. Традиционно, той се чества всяка първа събота на септември и цели да повиши информираността и ангажираността на обществеността в опазването на тези птици. Леш фестът се организира от фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за..

публикувано на 04.09.20 в 15:46

Проф. Евгений Дайнов: София вече не е територия на ГЕРБ

Вчера се случи това, което в София съм го виждал през 90-а и 97-а година, каза политологът проф. Евгений Дайнов за вчерашния 56-и протест под надслов "Велико Народно въстание". Според него случилото се е революция и София вече не е територия на ГЕРБ, а депутатите са вече на вражеска територия. Полицията лъже, за броя на ранените полицаи,..

публикувано на 03.09.20 в 14:53