Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Учиков - майсторът на гайди

5
Илия Учиков, гайдар и майстор на гайди

Наричат каба гайдата космическият музикален инструмент, защото българската песен „Излел е Дельо хайдутин“,  полетяла в космоса е под съпровода на родопската гайда. Не минава празник в Родопите без този старинен инструмент. Нейната мелодия те кара да настръхнеш, дори и сълзи да пролееш. 
Планината е пълна с гайдари. Но замисляли сте се, как се майстори този инструмент? 

В Родопите има доста майстори, гайдарджии. Един от тях е Илия Учиков от Чепеларе. От осем години има своята работилница, но от доста повече време изработва гайди. Той казва, че доста дефицитни са станали за намиране материалите от които се изработва гайдата, а това са кози кожи, рога от говедо и дървесни видове, като дива круша, слива, дива череша, акация, чемшир, дрян, орех. 
„Това е хубавото, че обикалям и имам връзка с козари, овчари от където си намирам материал. Трудно, но все още си намирам. Рогата са най-дефицитни, но за сега имам и от тях. Днес вече трудно може да намериш рога от вол, защото волове вече няма. Никой не гледа волове. 
Някой смятат, че като ми донесат кожата и гайдата е готов.  Да, ама не! Свири дървенията по гайдата. Гайдуницата е душата на гайдата“, разказва майсторът на гайди Илия Учиков.

В малката му работилницата е творчески хаос, както казва майстора, но си намира всичко необходимо, за да сглоби една гайда, която не става бързо, споделя Илия Учиков. 
Често му дават поръчки по телефона, за да изработи гайда, но той казва, че гайдата се прави като дреха. 
„Трябва да видя човека, който ще свири на нея, за да знам колко голяма да я направя. Дали е за дете или за възрастен. След това да му се нагласи“, казва Учиков. 
Гайдари често идват в работилницата, дори за профилактика на инструмента. Майсторът от Чепеларе е изработвал гайди дори за чужденци. Казва, че негови гайди няма само на двата полюса. На всеки континент има негови гайди. Не казва бройката им, но си ги записва в специален тефтер. Този музикален инструмент го е водил три пъти до Божи гроб и на много други места в света. 

Илия Учиков освен че изработва гайди, той е и учител по гайда от 22 години. Обучава малки гайдарчета в местното читалище „Родопска искра – 1880“. Много се надява някой ден някой от учениците му да го наследи в занаята. 
„Децата идват тук в работилницата. Интересно им е, питат, разпитват, но дали е детско любопитство или някой от тях ще стане мой наследник в изработването на гайди, това само времето ще покаже. Но ще се радвам много, защото трябва да продължим традицията“, разказва майсторът гайдар. 
Малката му работилничка, често е посещавана и от любопитни туристи, посетили Чепеларе.  Така, че ако посетите и вие това родопско градче, наред с музея на ските отбийте се в читалището, за да разгледате битовия кът и попитайте за работилницата на гайдаря Илия Учиков. 
Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22