Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 550 бегачи от 13 държави ще се включат в маратона К3 ултра

На 26 септември, събота в Златоград ще бъде даден старта на ултрамаратона К3 ULTRA. Маратона се провежда за втора година в родопския град. Тази година участие в надбягването ще вземат около 550 дущи от 13 държави в три различни по дължина трасета. Най-дългият маршрут е 85 километра преминаващ през територията на две области и четири общини - Златоград, Кирково, Джебел и Неделино. Стартът ще бъде даден в 5.30 ч. в центъра на Златоград бегачите ще минат покрай  параклис „Св. Атанас“, след това ще се насочат към граничната бразда и село Кушла. От там бегачите ще продължат към природния феномен „Божият мост“ и скалното светилище „Голям Тулпан“. След тези прекрасни природни забележителности трасето на ултрамаратонците се насочва към с. Китна, пресича река Върбица и продължава към база „Ягнево“ където ще има разположен подкрепителен пункт. От тук  участниците продължават към с. Мъгляне, Загорски, Шипок, Устра и едноименната крепост над селото. Трасето преминава и покрай езерата на с. Лебед.

От тук бегачите поемат по билото над село Припек в посока Върлино и Крайна, слизат към Неделинска река, пресичат я и започват изкачване към билото над село Долен - едно от най-красивите места на трасето!

По билото се достига и до връх „Св. Неделя“. Според последните проучвания на авторитетни историци именно там е била разположена крепостта на Момчил - родопския цар. В годината на Момчил именно този връх ще бъде единствената обща точка на трите трасета на К3 ULTRA. Тук около историческия параклис „Св. Неделя“ ще бъде организиран и основния подкрепителен пункт с изобилие от родопски специалитети.

От връх “Св. Неделя” трасето се спуска през живописната махала Мемов Габър до местността „Пирийца“, откъдето след бягане по прохладното поречие на река Върбица, предстои  изкачване до параклиса „Св. Екатерина“.

От тук до финала остават още 3 км, които са обединени за всички дистанции, за да се получи масово финиширане.


Трасето е с дължина 53 км. Бегачите тръгват от центъра на Златоград, преминават през обновения парк към връх “Св. Неделя”.

От връх “Св. Неделя” трасето продължава към светилище „Белото камене“, което се намира над с. Старцево, след което бегачите се насочват към връх „Шадийца“ до пресичане на пътя при прохода „Печинско“.

След близо 5 км се стига до местността “Бучовица“. Тук всеки ще може да се наслади на спиращи дъха гледки: на север познатите Рожен, Снежанка и Перелик, а на юг - билото, по което минава южната ни граница, с върховете Мързян, Ломска чука и Вейката.

Следва участък около 12 км, части от който са по самата граница, с красиви гледки на изток към долината на река Върбица, до местността  „Картала“, където ще може да се види как са изглеждали граничните застави в миналото.

От „Картала“ предстои плавно спускане отново по билото на планината, което минава над с. Аламовци, през връх Рупчево, Кильови колиби и връх Косора, за да стигне до параклиса „Св. Екатерина“. А от там до финала в Златоград.


Трасето на К3 ULTRA – 23 км се препокрива в по-голямата си част на по-дългите трасета.

На финала всички участници ще получат диплом, а най-бързите ще бъдат наградени с медали.

20% от средствата за такса участие на маратонците ще бъдат дарени за закупуване и засаждане на дървета по улиците на Златоград и околностите. 

Чуйте интервюто с Емилия Цонева, един от организаторите на К3 ULTRA.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47