Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват плащанията на земедлските стопани за компенсиране на щетите, причинени от пандемията

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари. 
В област Кърджали са кандидатствали близо 2000 земедлски стопани за компенсиране на щетите, причинени от пандемията. Йорданка Гочева, директорът на областната дирекция "Земеделие" в Кърджали с подробности в интервю за Радио Кърджали: 


"Общо за областта са подадени 1935 заявления за двете мерки (Ковид 1 и Ковид 2). Като за Ковид 1 са 1932 и 3 заявления имаме за Ковид 2. Най-много заявления са подадени в община Кърджали – 453 бр., а най-малко в община Джебел – 132 бр.

Подмярка Ковид 1 е с бюджет 93,5 млн. лв. и обхваща  секторите „плодове и зеленчуци“, „маслодайна роза“, „винени лозя“, „декоративни растения“, „животновъдство“ и „пчеларство“.

Помярка Ковид 2 е с бюджет 5,5 млн. лв. и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и животновъдството, включително свине и птици.

ДФ „Земеделие“ ще извърши административни проверки на представените документи от кандидатите и след това одобрената финансова помощ ще се изплаща като индикативния график е следният:

Помярка Ковид 1 ще се изплаща в периода 28 септември – 2 октомври, 2020 г.

Подмярка Ковид 2 ще са в периода 10 ноември – 20 ноември, 2020 година."  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда"

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42