Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Митков и д-р Караиванов от Кърджали с отличие от Европейската организация по инсултиЕвропейската организация по инсулти номинира за отличие медицински екип от Кърджали. Номинацията идва заслужено след като за съвсем кратък период медици от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" и Центъра за спешна медицинска помощ създадоха един от водещите центрове за лечение на инсулти в България. Д-р Йордан Караиванов и д-р Атанас Митков са ръководителите на екипа в Кърджали. 
Д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ коментира за Радио Кърджали отличието: 

"Инициативата "Angels" е инициатива за лечение на остър исхемичен инсулт, посредством интравенозна тромболиза. От две или три години болницата в Кърджали работи по тази инициатива и лекува пациенти, които са показани за лечение на остър исхемичен инсулт.

Съвместно с фирмата, която доставя медикаментът, който се използва извършихме едно обучение на всички работещи в Спешна помощ от д-р Караиванов, който е началник на Неврологично отделение. Това обучение се проведе два пъти, в две поредни години, всички служители преминаха и явно това което сме направили се оценя, че върши работа и е значимо. И затова като екип, аз и д-р Караиванов сме номинирани като представители за България за присъждането на тази награда." 

Проектът „Angels” в България се организира от Европейското дружество за инсулти (ESO) и цели да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите такива центрове.

Основната цел на проекта е създаване на Общност от поне 1500 центрове и болници за лечение на инсулт в цяла Европа, чиято ежедневна дейност е насочена към подобряване качеството на лечение на всеки пациент с инсулт. 

Основните перспективи пред проекта „Angels” са увеличаване на броя на болниците, предлагащи интравенозна тромболиза като средство с доказана най-висока ефективност в острия стадий на исхемичния мозъчен инсулт, както и подпомагане на вече съществуващи такива центрове чрез обучение, оборудване с почти всичко необходимо за лечение на остър инсулт, както и осигуряване на членство в Общността на „Angels”- платформа за още по-голяма подкрепа, повече идеи, споделяния и признание чрез програмата за присъждане на отличителни награди.

Екипът медици от Кърджали са единствените представители от България в номинациите на Европейската организация по инсулти.
Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39