Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Митков и д-р Караиванов от Кърджали с отличие от Европейската организация по инсулти



Европейската организация по инсулти номинира за отличие медицински екип от Кърджали. Номинацията идва заслужено след като за съвсем кратък период медици от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" и Центъра за спешна медицинска помощ създадоха един от водещите центрове за лечение на инсулти в България. Д-р Йордан Караиванов и д-р Атанас Митков са ръководителите на екипа в Кърджали. 
Д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ коментира за Радио Кърджали отличието: 

"Инициативата "Angels" е инициатива за лечение на остър исхемичен инсулт, посредством интравенозна тромболиза. От две или три години болницата в Кърджали работи по тази инициатива и лекува пациенти, които са показани за лечение на остър исхемичен инсулт.

Съвместно с фирмата, която доставя медикаментът, който се използва извършихме едно обучение на всички работещи в Спешна помощ от д-р Караиванов, който е началник на Неврологично отделение. Това обучение се проведе два пъти, в две поредни години, всички служители преминаха и явно това което сме направили се оценя, че върши работа и е значимо. И затова като екип, аз и д-р Караиванов сме номинирани като представители за България за присъждането на тази награда." 

Проектът „Angels” в България се организира от Европейското дружество за инсулти (ESO) и цели да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите такива центрове.

Основната цел на проекта е създаване на Общност от поне 1500 центрове и болници за лечение на инсулт в цяла Европа, чиято ежедневна дейност е насочена към подобряване качеството на лечение на всеки пациент с инсулт. 

Основните перспективи пред проекта „Angels” са увеличаване на броя на болниците, предлагащи интравенозна тромболиза като средство с доказана най-висока ефективност в острия стадий на исхемичния мозъчен инсулт, както и подпомагане на вече съществуващи такива центрове чрез обучение, оборудване с почти всичко необходимо за лечение на остър инсулт, както и осигуряване на членство в Общността на „Angels”- платформа за още по-голяма подкрепа, повече идеи, споделяния и признание чрез програмата за присъждане на отличителни награди.

Екипът медици от Кърджали са единствените представители от България в номинациите на Европейската организация по инсулти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маринела Георгиева

Маринела Георгиева: Театърът е начин да изживея няколко живота в рамките на един

Да общуваш със съмишленици и знаеш, че се стремите да създадете нещо градивно - в това е магията на театъра за младата актриса от Кърджали Маринела Георгиева. Според нея театърът днес  има място в съвременния живот за тези, които имат сетива, за хората с душевност. "Аз винаги съм смятала, че той се прави най-вече за душата на зрителя. Има хора,..

публикувано на 27.03.24 в 17:22
Петър Мастагарков

Петър Мастагарков: Магията на театъра е във всеки човек

"Магията на театъра се крие във всеки човек и всеки човек е в театъра. Самата мисъл, че някой го слуша прави така, че той вече започва да играе." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали един от доайените на театъра в Кърджали - актьорът Петър Мастагарков. В Международния ден на театъра той отбелязва, че съвременните събития, комерсиалния живот,..

публикувано на 27.03.24 в 17:09
Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман

Кирково отбелязва 110 години от основаването на общината

Кирково отбелязва 110 години от основаването си като община. Празникът се чества от 2000-та година. Различни прояви през седмицата съпътстваха кулминацията на празника, който е днес.  По този повод бе открита и изложба от 110 рисунки на тема „Община Кирково през моите очи“.  "Дълго време община Кирково е била едно от онези общини, които нямат свой..

публикувано на 26.03.24 в 14:59

Читалищни дейци честват Деня на Тракия

Тракийско дружество "Димитър Маджаров" Кърджали и НЧ "Тракия- 2009" ще отбележат с концерт Деня на Тракия днес от 17 часа на инпровизираната сцена до Театъра в обалстния град.  В програмата ще участват съставите на Тракийство дружество "Димитър Маджаров" и НЧ "Тракия 2009" - дамски и мъжки фолклорни групи, както и детския ансамбъл "Тракийче".  Това..

публикувано на 26.03.24 в 13:56

Гърция отбелязва националния си празник

Днес Гърция отбелязва 203 години независима държава. На днешната дата митрополитът на Патра издига гръцкия флаг и започва въстанието за национална независимост. Гърция отбелязва националния си празник с военен парад в Атина и ученически манифестации в цялата страна. Нови самолети и танкове показват днес гръцките въоръжени сили на..

публикувано на 25.03.24 в 17:09
Отец Николай Величков

Отец Николай: Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни

Един от ценните уроци от Благовещение е, че Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни. Това каза в ефира на Радио Кърджали, в предаването "На чаршията, в чата" отец Николай Величков, предстоятел на храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. "Много важно нещо за този празник, като съвет - волята на Света Богородица и волята Божия, че Бог..

публикувано на 25.03.24 в 17:03

Що е евро: Министерство на финансите пусна информационен сайт

Министерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница еврото.бг е да дава сигурна и актуална информация за всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България. Освен текстово съдържание, са включени..

публикувано на 25.03.24 в 17:02