Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Председателят на Регионалната колегия на БЛС съобщи и номинациите за "Лекар на годината"

Д-р Стоян Петков: Здравната система доказа, че е в състояние да се справи с много напрегнати ситуации

Снимка: БГНЕС"Кадровия проблем по отношение на лекарите у нас е сериозен и той не е от вчера. На фона на ковид обстановката той се задълбочава, тъй като до момента над 1500 медици се заразиха с коронавирус". Това каза в интервю за Радио Къурджали д-р Стоян Петков, председател на Регионалната колегия на БЛС в Кърджали. 

 "Сега сякаш се задълбочава покрай обстоятелството, че твърде много медицински кадри се заразиха и по една или друга причина излизат временно от системата. Около 1500 души медици са засегнати от заразата. Не е лесно да се работи в такава обстановка, но аз мисля, че българската здравна система вече доказа, че е в състояние да се справи с много напрегнати ситуации." 

Д-р Петков коментира също защитени ли са лекарите и има ли недостиг на лични предпазни средства: 

"Едва ли има някъде някой колега, който да няма необходимите средства за защита. Въпросът е да ги ползват, както трябва и безкомпромисно. Вярно е, че в началото имаше определен недостиг на предпазните средства, особено що се отнася до гащеризони, до шлемове и т.н., дори за маски по едно време имаше проблем, но така или иначе с течение на времето и бързата реакция на Щаба, струва ми се, че тези проблеми бяха своевременно решени. Не мисля, че сега има някъде недостиг, поне в това отношение." 

Според д-р Петков решението личните лекари да издават направление за PCR тест цели да се намали хаоса в здравната система. 
"Остоятелството, че личните лекари не можеха да издават такова направление водеше до излишно разкатаване на болните. 

Това мисля, че е добра идея, разбира се, при условие, че се изработят прецизни критерии въз основа на които да се издава такова направление. Струпването на пациенти пред кабинетите винаги носи рискове. Това не би трябвало да се случва, но при нас има една такава традиция хората да посещават личните лекари по всяко време. Предварителните контакти са за съжаление не много разпространено явление. Добре е предварително да се чуят с личния лекар и да се явят на място при взаимна уговорка. За жалост, много рядко се прави. Не бих казал, че ни липсва дисциплина и все пак в сравнение с първоначалния начин по който реагира обществото беше наистина приятно за окото човек да гледа как хората се отнасят толкова сериозно към мерките на Щаба, а те в началото бяха доста рестриктивни, а сега ми се струва, че има твърде голямо разхлабване в това отношение, особено по отношение на носенето на маски. Не бива да се случва това. те не са толкова сложни нещата, има две-три неща да изпълним – да носим маските, да спазваме тази дистанция и хигиената на ръцете." 

Ясни са вече номинациите за Лекар на годината в област Кърджали. Регионалната колегия на БЛС определи 5 номинации, от които една на национално ниво. По традиция на 19 октомври в Деня на българския лекар се връчват наградите на Българския лекарски съюз за принос в медицината. Д-р Стоян Петков съобщи номинираните лекари от областта: 

"Имаме една номинация на национално ниво, това е д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение. Другите колеги са д-р Надежда Чаушева, пулмолог, д-р Жана Георгиева, общопрактикуващ лекар, д-р Паунка Георгиева, анестезиолог и един млад колега, д-р Гюлтекин Мустафа, който е специализант акушер-гинеколог". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Гергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували..

публикувано на 27.11.20 в 11:34

Милена Харизанова: Мафията в Мексико е същата

Маите в Мексико са си същите, променят се обаче, а и с мафията е така. Това разказа за Радио Кърджали Милена Харизанова, живяла пет години сред тях. Чуйте повече в следващия звуков файл:

публикувано на 25.11.20 в 20:10

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара в централното село. Финансирането е със собствени бюджетни средства на Община Черноочене като стойността е 1,5 млн. лв.. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и..

публикувано на 24.11.20 в 10:52

Инспекторите от КЗП съпоставят цените заради Черния петък

В България кампанията за Черния петък се превръща в един по-дълъг период на намаления. В условията на КОВИД-19 се засилва онлайн пазаруването и рисковете, които могат да дебнат там със своите специфични моменти. "Много важно е да кажем на хората да не се доверяват на бомбастичните проценти, които могат да бъдат адресирани към тях. Да съпоставят не само..

публикувано на 19.11.20 в 14:07

Има и фирми, които по желание тестват служителите си за наличието на антитела срещу Covid-19

Бързият кръвен тест за наличие на антитела срещу коронавирус струва между 20 и 25 лв в кърджалийските лаборатории. Т. нар. бързи тестове с кръвна проба са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу коронавируса.  В студиото на Радио Кърджали разговаряхме  с Цветелин Гавазов , но..

публикувано на 13.11.20 в 16:31

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Около 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с..

публикувано на 13.11.20 в 14:56

КНСБ: Има много неясноти за болничния на заразен с Covid-19, а също и за отчитането на карантината

Има много неясноти относно отчитането на крантината на служителите, а също и кой издава болничния на заразен с ковид. Десетки сигнали от предприятия от Кърджали са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Иванка..

публикувано на 09.11.20 в 11:17