Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Регионалната колегия на БЛС съобщи и номинациите за "Лекар на годината"

Д-р Стоян Петков: Здравната система доказа, че е в състояние да се справи с много напрегнати ситуации

Снимка: БГНЕС



"Кадровия проблем по отношение на лекарите у нас е сериозен и той не е от вчера. На фона на ковид обстановката той се задълбочава, тъй като до момента над 1500 медици се заразиха с коронавирус". Това каза в интервю за Радио Къурджали д-р Стоян Петков, председател на Регионалната колегия на БЛС в Кърджали. 

 "Сега сякаш се задълбочава покрай обстоятелството, че твърде много медицински кадри се заразиха и по една или друга причина излизат временно от системата. Около 1500 души медици са засегнати от заразата. Не е лесно да се работи в такава обстановка, но аз мисля, че българската здравна система вече доказа, че е в състояние да се справи с много напрегнати ситуации." 

Д-р Петков коментира също защитени ли са лекарите и има ли недостиг на лични предпазни средства: 

"Едва ли има някъде някой колега, който да няма необходимите средства за защита. Въпросът е да ги ползват, както трябва и безкомпромисно. Вярно е, че в началото имаше определен недостиг на предпазните средства, особено що се отнася до гащеризони, до шлемове и т.н., дори за маски по едно време имаше проблем, но така или иначе с течение на времето и бързата реакция на Щаба, струва ми се, че тези проблеми бяха своевременно решени. Не мисля, че сега има някъде недостиг, поне в това отношение." 

Според д-р Петков решението личните лекари да издават направление за PCR тест цели да се намали хаоса в здравната система. 
"Остоятелството, че личните лекари не можеха да издават такова направление водеше до излишно разкатаване на болните. 

Това мисля, че е добра идея, разбира се, при условие, че се изработят прецизни критерии въз основа на които да се издава такова направление. Струпването на пациенти пред кабинетите винаги носи рискове. Това не би трябвало да се случва, но при нас има една такава традиция хората да посещават личните лекари по всяко време. Предварителните контакти са за съжаление не много разпространено явление. Добре е предварително да се чуят с личния лекар и да се явят на място при взаимна уговорка. За жалост, много рядко се прави. Не бих казал, че ни липсва дисциплина и все пак в сравнение с първоначалния начин по който реагира обществото беше наистина приятно за окото човек да гледа как хората се отнасят толкова сериозно към мерките на Щаба, а те в началото бяха доста рестриктивни, а сега ми се струва, че има твърде голямо разхлабване в това отношение, особено по отношение на носенето на маски. Не бива да се случва това. те не са толкова сложни нещата, има две-три неща да изпълним – да носим маските, да спазваме тази дистанция и хигиената на ръцете." 

Ясни са вече номинациите за Лекар на годината в област Кърджали. Регионалната колегия на БЛС определи 5 номинации, от които една на национално ниво. По традиция на 19 октомври в Деня на българския лекар се връчват наградите на Българския лекарски съюз за принос в медицината. Д-р Стоян Петков съобщи номинираните лекари от областта: 

"Имаме една номинация на национално ниво, това е д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение. Другите колеги са д-р Надежда Чаушева, пулмолог, д-р Жана Георгиева, общопрактикуващ лекар, д-р Паунка Георгиева, анестезиолог и един млад колега, д-р Гюлтекин Мустафа, който е специализант акушер-гинеколог". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43