Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ресторантьори: Повторното затваряне на заведенията ще бъде фатално за бизнеса

Снимка: БГНЕСНа среща утре национално представените браншови организации на собствениците на заведения ще решават дали да предприемат протестни действия заради затварянето на нощните клубове и дискотеките. По данни на бранша 120 000 души са заплашени да останат без работа и доходи в условията на кризата, ако не бъде постигнат компромис с властта. 
В Кърджали собственици също обявиха стачна готовност, ако заведенията и ресторантите бъдат отново затворени. Данаил Дялков, който е в ресторантьорския бизнес в Кърджали се надява да не се стига до затваряне и съответно до протестни действия. 
Радослав Милев, собственик на заведения в Кърджали също коментира, че в никакъв случай не трябва да се стига до затваряне на заведенията, защото последиците за бизнеса ще бъдат фатални.    
Работа на 50% или пълно затваряне. Мненията са разнопосочни, като и в двата случая хората в бизнеса са застрашени от големи загуби. 
Всички противоепидемични мерки се спазват, а РЗИ прави постоянни проверки, коментираха собствениците. 
И двамата са на мнение, че мярката 60 на 40 не е била ефективна за подпомагане на бизнеса, като условията, за да кандидатстваш по тази мярка за повечето собственици са били неизпълними.  
Персоналът, който работи в заведенията ако бъдат отново затворени,  ще се окаже на улицата без помощ от държавата, тъй като хората нямат право да се регистрират втори път като безработни в бюрата по труда, коментира Радослав Милев. 
За загубите след първото затваряне Милев и Дялков са почти на едно мнение - все още нещата не могат да се стабилизират.  
Начинът да се затварят заведения в отделни области и общини не е справедлив, коментира Радослав Милев. 
Чуйте двете блиц интервюта в звуковия файл.

Вижте още

Български пощи издадоха марка по повод 140 години български лев

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАДДеян Дънешки, почетният председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и председателят на СБФ Спас Панчев валидираха пощенско-филателно издание на тема: „140 години български лев и 135 години български банкноти“. То представлява специален пощенски блок от една пощенска..

публикувано на 01.12.20 в 15:30

През 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната - за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната - за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка..

публикувано на 01.12.20 в 15:17

Славейковчето Васко продължава борбата за живот

В навечерието на рождения си ден малкият Васил Търпанов има нужда от животоспасяваща операция в Германия. От месеци учениците и учителите на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ са съпричастни със заболяването на Васко и процеса на лечението му. Детето е записано в предучилищна група на училището за шампиони . За последните две седмици..

публикувано на 01.12.20 в 13:47

Арестуваха известен гръцки певец

В Атина беше задържан известният гръцки певец Нотис Сфакианакис. При рутинна полицейска проверка снощи, в колата на звездата са били открити пистолет и малко количество кокаин. Нотис Сфакианакис е бил задържан и днес ще се изправи пред прокурор, за да му бъде повдигнато обвинение.

публикувано на 30.11.20 в 11:16

,,Глухите камъни“ - древен култов комплекс в Източните Родопи

Тази седмица в рубриката Любопитно от областта, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за най-впечатляващия древен култов комплекс в Източните Родопи ,,Глухите камъни“ , намиращ се в община Любимец. В най-високите части на източнородопския рид Гората, в землището на село Вълче поле, община Любимец, при надморска..

публикувано на 12.11.20 в 13:37

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки от вида кедров дъб. „През април бяхме засадили около 80 фиданки в пространството пред болницата от бял бор, които ни бяха дарени от Гората.бг, но някои от тях изсъхнаха и не се хванаха. Ние от МДПС решихме да подновим тези дръвчета, но с друг вид – кедров дъб, които е..

публикувано на 09.11.20 в 15:16

Лидия Кирилова: Босилекът е най-често използваното растение в българските християнски погребални ритуали

В събота е Архангелова задушница, когато се отправяме към гробищата, за да почетем своите близки покойници. Какви са характерните компоненти в тъжните християнски ритуали, има ли сходни елементи при поклоненията и погребенията между християнската и мюсюлманската традиция в Източните Родопи? Лидия Кирилова, уредник в Природонаучния отдел на Регионалния..

публикувано на 05.11.20 в 16:40