Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Собствениците нa кладенци и сондажи трябва да ги регистрират до 27 ноевмври

Снимка: Светослав ЦветановСобствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. трябва да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот. Решението е на Министерството на околната среда и водите. Регистрацията става в Басейновата дирекция, която отговоря за управление на водите в съответния район. Крайният срок, който бе посочен от Министерството - 27 ноември, вероятно ще бъде удължен. Какво налага тази мярка, коментар за Радио Благоевград направи Добромир Симидчиев, бивш зам. - министър на регионалното развитие и благоустройството:

„Тази мярка не е нова. Това е краят на един гратисен период. Тоест това е залегнало в закона още 2018 година, като на това трябва да се погледне по-скоро не като нещо рестриктивно, а точно обратното – като една допълнителна вратичка, която дава законът. Идеята е всички незаконни сондажи, които са изградени без документи да бъдат узаконени. Винаги е имало изискване всички сондажи да бъдат регистрирани. Това е положителна мярка, защото дава възможност на всеки, който нещо е направил, дали го е направил от липса на знание, дали го е направил умишлено, законодателят дава възможност сега това да бъде регистрирано като търпим строеж“.

Място за притеснение у хората не бива да има, заяви Добромир Симидчиев, но предупреди, че има вероятност на част от хората да бъде отказана такава регистрация:

„Пътят за регистриране на един такъв незаконен сондаж е следният: човек трябва да се обърне към хидрогеолог. Той да огледа съоръжението и да се напише един доклад дали той е в състояние да изпълнява своите задължения. Подават се документи в съответната Басейнова дирекция и те преценяват дали този сондаж може да бъде регистриран или не. Притеснение може да има в някои хора, в някои региони, от гледна точка на това, че може да се окаже така, че Басейновата дирекция да прецени, че има прекалено много сондажи в тяхната територия и подземните води да не са достатъчни да захранят всички тях“.

Като следваща мярка, свързана с водната криза Добромир Симидчиев прогнозира, че ще бъде изискването за поставяне на водомерни устройства на сондажите. „ВиК трябва да продължат да се борят и с загубите на вода“, категоричен бе бившият зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството.


Вижте още

Български пощи издадоха марка по повод 140 години български лев

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАДДеян Дънешки, почетният председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и председателят на СБФ Спас Панчев валидираха пощенско-филателно издание на тема: „140 години български лев и 135 години български банкноти“. То представлява специален пощенски блок от една пощенска..

публикувано на 01.12.20 в 15:30

През 2021 г. цените на електронните винетки остават без промяна

За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките остават непроменени. Собствениците или водачите на леки автомобили ще може да купят годишната, както и досега, за 97 лв., тримесечната - за 54 лв., месечната – за 30 лв., седмичната - за 15 лв., и уикенд винетката за 10 лв. Шофьорите могат да купят и проверят валидността на електронната винетка..

публикувано на 01.12.20 в 15:17

Славейковчето Васко продължава борбата за живот

В навечерието на рождения си ден малкият Васил Търпанов има нужда от животоспасяваща операция в Германия. От месеци учениците и учителите на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ са съпричастни със заболяването на Васко и процеса на лечението му. Детето е записано в предучилищна група на училището за шампиони . За последните две седмици..

публикувано на 01.12.20 в 13:47

Арестуваха известен гръцки певец

В Атина беше задържан известният гръцки певец Нотис Сфакианакис. При рутинна полицейска проверка снощи, в колата на звездата са били открити пистолет и малко количество кокаин. Нотис Сфакианакис е бил задържан и днес ще се изправи пред прокурор, за да му бъде повдигнато обвинение.

публикувано на 30.11.20 в 11:16

,,Глухите камъни“ - древен култов комплекс в Източните Родопи

Тази седмица в рубриката Любопитно от областта, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за най-впечатляващия древен култов комплекс в Източните Родопи ,,Глухите камъни“ , намиращ се в община Любимец. В най-високите части на източнородопския рид Гората, в землището на село Вълче поле, община Любимец, при надморска..

публикувано на 12.11.20 в 13:37

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки

Младежката структура на ДПС в Момчилград засадиха около 90 фиданки от вида кедров дъб. „През април бяхме засадили около 80 фиданки в пространството пред болницата от бял бор, които ни бяха дарени от Гората.бг, но някои от тях изсъхнаха и не се хванаха. Ние от МДПС решихме да подновим тези дръвчета, но с друг вид – кедров дъб, които е..

публикувано на 09.11.20 в 15:16

Лидия Кирилова: Босилекът е най-често използваното растение в българските християнски погребални ритуали

В събота е Архангелова задушница, когато се отправяме към гробищата, за да почетем своите близки покойници. Какви са характерните компоненти в тъжните християнски ритуали, има ли сходни елементи при поклоненията и погребенията между християнската и мюсюлманската традиция в Източните Родопи? Лидия Кирилова, уредник в Природонаучния отдел на Регионалния..

публикувано на 05.11.20 в 16:40