Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чумаОбщина Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители. 
"Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши местните данъци. 
За това с колко новата Наредба за местните данъци ще бръкне в джоба на всеки един жител на общината, Чанев даде пример с едно хипотетично младо смейство: 
"Примерно, едно младо семейство притежава апартамент с данъчна оценка от 75 000 лв., както  и автомобил -производство 2007 година. Ако през 2020 година са платили 40 лв. данък за жилището си, то през 2021-ва той ще е 70 лв. За колата данъкът е бил 160 лв, от догодина ще е 240 лв. Т.е. вместо 200, ще трябва да се бръкнат и платят 310 лева или това са със 110 лева повече“
Данък недвижими имоти става по-голям от този в София, Пловдив и Бургас и равен като промили на този във Варна, където стандартът на живот е много по-висок, отколкото в Кърджали, коментира Чанев и съобщи още, че се наблюдава и предвиждане на сериозно увеличение на данък придобиване на недвижими имоти. 
По отношение на бизнеса, изменението върху данък сгради също ще скочи, коментира Никола Чанев: 
"Самата Община в предварителните си документи, които ще подложи на обществено обсъждане, дава пример с фирма, която досега е плащала 9000 лв данък, а с увеличението ще следва да плати 14 000 лв. или това е 5000 лева увеличение." 
Предвижда се още туристическият данък да бъде повишен с 30%, което според областния управител ще възпрепятства развитието на този бранш. 
Общественото обсъждане на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Община Кърджали ще се проведе на 25 ноември от 17.30 часа в залата на Бизнес инкубатора, а гражданите могат да подават писмени предложения или възражения до 20 ноември в деловодството на общината. Никола Чанев призова гражданите да присъстват активно в общественото обсъждане, за да се чуе и тяхната гледна точка. 
След общественото обсъждане Наредбата за определяне на местните данъци ще бъде внесена за гласуване на сесия на Общинския съвет.
Вижте още
Църквата

Църквата в село Давидково - храм за трима

Многобройни са църквите в родопските села останали без свещеник,  като паметници.  Днес, малцината останали християни в селото  полагат грижа за храма. Такава е и църквата "Свети Пророк Илия" в село Давидково.  Тя е построена през далечната 1923 година.  В миналото тя е обслужвала освен давидковцжи и християните от Загражден, но днес в Загражден си..

публикувано на 27.11.20 в 13:03

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49