Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

90 на сто от жертвите на коронавируса са с придружаващи заболявания

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Дори бих посъветвал да се приема заместителя на аспиринОколо 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с коронавируса: 
"Бих казал, че те са по-застрашени, тъй като те са по-податливи на тромбообразуване, на възпаление на артериите (тъй наречените васкулити) и на намеление на кислорода в кръвта."
Д-р Милчо Енчев поясни кои са рисковите фактори, които могат да се контролират, за да се избегнат усложнения при хората със сърдечно-съдови заболявания: 

"На първо място, да спазват всички мерки, носенето на маски, дистанция, лична хигиена, не на последно място промяна в начина на живот – богата на витамини храна, добра хидратация на тялото, повече движения, разбира се на безопасно място. Това са едни от ключовите неща, които биха ни помогнали в борбата с Covid-19 и с усложнения, примерно при сърдечно-съдови заболявания ис контаминацията с Covid-19."

В Англия започнаха лечение на пациенти, заразени с Covid-19 с аспирин. Д-р Енчев коментира логиката на подобно лечение:

"Тези хора, които са с Covid-19 и с артериална хипертония, и изобщо със сърдечно-съдови заболявания имат склонност към тромбообразуване. Аспиринът е едно от лекарствата, които именно профилактира това тромбообразуване. Така, че има много логика в това лечение. Дори бих посъветвал да се приема заместителя на аспирин, който се казва антистенокардин или дипиридамол, който освен функцията на аспирин има и имунокомпрометиращо действие. Така, че мислим, че той е по-добрият вариант в случая, но да не пренебрагваме и аспирина."

Недостигът на специалисти-инфекционисти се усеща доста остро. Според д-р Милчо Енчев в момента всички медици помагат по някакъв начин в битката с коронавируса:

"Мисля, че и сега всички ние колеги с различни специалности от инфекции помагаме по някакъв начин в борбата срещу Covid-19, но бих отговорил от мое име, че ако се наложи специално аз бих помогнал в битката с този вирус. Дори и сега го правя като давам дежурства. Има доста консултации. Доста пациенти за съжаление са с Covid-19.

Моят съвет е спазвайте мерките, бъдете отговорни. Наистина нещата, които виждаме в спешно отделение изобщо не са розови. Това, което се говори дори е доста малко, така че спазвайте мерките. " 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете повече от интервюто с д-р Милчо Енчев.

В услуга на своите слушатели радио Кърджали откри горещ телефон 0361 22478, на който можете да задавате всякакви въпроси, свързани с короновирусната епидемия. Ние ще потърсим отговори при компетентните лица. Можете също да ни пишете на нашата фейсбук страница Радио Кърджали или на имейл адрес radio.kj@bnr.bg. 
Вижте още

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу..

публикувано на 19.01.21 в 13:28

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза...

публикувано на 15.01.21 в 15:02

Д-р Гаджева: Дезинформацията за ваксините за Covid-19 затруднява препоръката ни към пациентите

Общопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех.  "Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни", коментира личният лекар д-р Светлана Гаджева.  Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя..

публикувано на 15.01.21 в 14:26
Сибел Кяшиф

Сибел Кяшиф: След края на пандемията очаквам ренесанс във взаимоотношенията на хората

Братовчеди от цял свят събра в онлайн парти за посрещане на Нова година кърджалийката Сибел Кяшиф. Чрез екраните на устройствата си, виртуално, на Моста между времената са се отзовали представители на рода от различни държави и континенти. „Исках да направя това за края на тази трудна за всички ни година“, коментира младата жена. Идеята ѝ била да..

публикувано на 02.01.21 в 23:51
Розалина Гьобеклиева

Японска гъба ни пести милиони, "изяжда" вредители по горите

Японска гъба ни пести пари, като "изяжда" вредители по горите. Американски учени безуспешно повече от 30 години правят опити да я имплантират по своите географски ширини. Българските им колеги ги  изпревариха. Успехът им спасява горите вече не само у нас, но и в цяла Източна Европа. Това се случва по проект: „Общи трансгранични политики за защита на..

публикувано на 01.01.21 в 20:15
Д-р Диана Вълчева

Д-р Диана Вълчева: Тежко е, когато няма кой да те излъже, че се подобряваш

Година  след първата среща на света с КОВИД-19, положението със заболеваемостта не е леко. Отделенията и в кърджалийската болница са пълни и тежките случаи зачестяват. Към момента обаче коронавирусът в региона е под контрол. Когато се превърнеш от лекуващ в пациент в отделението, което ръководиш, най-тежкото е, че знаеш какво може да ти се случи, че..

публикувано на 01.01.21 в 19:48
Тодор Радев

Пекин затяга контрола след поява на двама новозаразени с коронавирус

След четиримесечна пауза, тези дни в Пекин отново бяха констатирани нови случаи на заразени с КОВИД-19. Светкавично беше задействана добре смазаната „машина“ за контрол на заболяването. Отговорността се носи персонално. Не е тайна, че много държавни мъже се разделиха с високите си постове, заради несправяне с този контрол. В момента противоепидемичните..

публикувано на 01.01.21 в 18:51