Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

90 на сто от жертвите на коронавируса са с придружаващи заболявания

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Дори бих посъветвал да се приема заместителя на аспиринОколо 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с коронавируса: 
"Бих казал, че те са по-застрашени, тъй като те са по-податливи на тромбообразуване, на възпаление на артериите (тъй наречените васкулити) и на намеление на кислорода в кръвта."
Д-р Милчо Енчев поясни кои са рисковите фактори, които могат да се контролират, за да се избегнат усложнения при хората със сърдечно-съдови заболявания: 

"На първо място, да спазват всички мерки, носенето на маски, дистанция, лична хигиена, не на последно място промяна в начина на живот – богата на витамини храна, добра хидратация на тялото, повече движения, разбира се на безопасно място. Това са едни от ключовите неща, които биха ни помогнали в борбата с Covid-19 и с усложнения, примерно при сърдечно-съдови заболявания ис контаминацията с Covid-19."

В Англия започнаха лечение на пациенти, заразени с Covid-19 с аспирин. Д-р Енчев коментира логиката на подобно лечение:

"Тези хора, които са с Covid-19 и с артериална хипертония, и изобщо със сърдечно-съдови заболявания имат склонност към тромбообразуване. Аспиринът е едно от лекарствата, които именно профилактира това тромбообразуване. Така, че има много логика в това лечение. Дори бих посъветвал да се приема заместителя на аспирин, който се казва антистенокардин или дипиридамол, който освен функцията на аспирин има и имунокомпрометиращо действие. Така, че мислим, че той е по-добрият вариант в случая, но да не пренебрагваме и аспирина."

Недостигът на специалисти-инфекционисти се усеща доста остро. Според д-р Милчо Енчев в момента всички медици помагат по някакъв начин в битката с коронавируса:

"Мисля, че и сега всички ние колеги с различни специалности от инфекции помагаме по някакъв начин в борбата срещу Covid-19, но бих отговорил от мое име, че ако се наложи специално аз бих помогнал в битката с този вирус. Дори и сега го правя като давам дежурства. Има доста консултации. Доста пациенти за съжаление са с Covid-19.

Моят съвет е спазвайте мерките, бъдете отговорни. Наистина нещата, които виждаме в спешно отделение изобщо не са розови. Това, което се говори дори е доста малко, така че спазвайте мерките. " 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете повече от интервюто с д-р Милчо Енчев.

В услуга на своите слушатели радио Кърджали откри горещ телефон 0361 22478, на който можете да задавате всякакви въпроси, свързани с короновирусната епидемия. Ние ще потърсим отговори при компетентните лица. Можете също да ни пишете на нашата фейсбук страница Радио Кърджали или на имейл адрес radio.kj@bnr.bg. 
Вижте още

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Гергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували..

публикувано на 27.11.20 в 11:34

Милена Харизанова: Мафията в Мексико е същата

Маите в Мексико са си същите, променят се обаче, а и с мафията е така. Това разказа за Радио Кърджали Милена Харизанова, живяла пет години сред тях. Чуйте повече в следващия звуков файл:

публикувано на 25.11.20 в 20:10

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара в централното село. Финансирането е със собствени бюджетни средства на Община Черноочене като стойността е 1,5 млн. лв.. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и..

публикувано на 24.11.20 в 10:52

Инспекторите от КЗП съпоставят цените заради Черния петък

В България кампанията за Черния петък се превръща в един по-дълъг период на намаления. В условията на КОВИД-19 се засилва онлайн пазаруването и рисковете, които могат да дебнат там със своите специфични моменти. "Много важно е да кажем на хората да не се доверяват на бомбастичните проценти, които могат да бъдат адресирани към тях. Да съпоставят не само..

публикувано на 19.11.20 в 14:07

Има и фирми, които по желание тестват служителите си за наличието на антитела срещу Covid-19

Бързият кръвен тест за наличие на антитела срещу коронавирус струва между 20 и 25 лв в кърджалийските лаборатории. Т. нар. бързи тестове с кръвна проба са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу коронавируса.  В студиото на Радио Кърджали разговаряхме  с Цветелин Гавазов , но..

публикувано на 13.11.20 в 16:31

КНСБ: Има много неясноти за болничния на заразен с Covid-19, а също и за отчитането на карантината

Има много неясноти относно отчитането на крантината на служителите, а също и кой издава болничния на заразен с ковид. Десетки сигнали от предприятия от Кърджали са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Иванка..

публикувано на 09.11.20 в 11:17

Радослав Милев: Държавата изпитва недостиг на медицински кадри, а не на легла за лечение

Държавата изпитва недостиг на медицински кадри, а не на легла за лечение. Дори и да се осигурят легла в хотелите, то те няма как да осигурят медицински персонал. Така Радослав Милев, собственик на хотели в Кърджали коментира изказването на министъра на туризма Марияна Николова за готовността на хотелите да осигурят легла за настаняване на заразени..

публикувано на 06.11.20 в 11:30