Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има и фирми, които по желание тестват служителите си за наличието на антитела срещу Covid-19Бързият кръвен тест за наличие на антитела срещу коронавирус струва между 20 и 25 лв в кърджалийските лаборатории. Т. нар. бързи тестове с кръвна проба са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу коронавируса. 
В студиото на Радио Кърджали разговаряхме с Цветелин Гавазов, но този път не като общински съветник от Кърджали, а като началник на фирма, който е предложил на своите служители да си направят за сметка на фирмата бърз кръвен тест за откриване на антитела срещу коронавирус. Този тест e помощно средство при установяването на първична и вторична инфекция. В момента всеки, който желае да се изследва за антитела може да го направи в лабораториите в Кърджали: 
"Конкретна причина нямаше. Аз съм на мнение, че е хубаво да се сверяват часовниците. Това направихме и ние в нашата фирма. Както се подложих на тест самият аз, така и моите служители. Искахме да разберем дали имаме вече изградени антитела , дали сме прекарали Covid-19, така че мога да препоръчам на фирмите да направят това, което направихме ние. В нашата фирма работим само млади хора и понеже експертите твърдят, че повечето млади хора е възможно да преболедуват коронавируса без симптоми, това бе една от причините да се подложим на този тест за наличието на антитела. Вторият мотив бе кампанията за даряване на кръв от преболедували вече вируса за лечение на хора с кръвна плазма. Ако имахме наличие на антитела, щяхме да се включим в тази кампания и призовавам всеки, който има възможност да го направи, но тестовете на всички от нашето дружество са отрицателни за наличието на антитела. Това донякъде ни успокои, но от друга страна ни показа, че мерките, които спазваме вършат работа и трябва да продължаваме да ги спазваме, докато този вирус се разпространява."

Относно процедурата за вземане на проба за кръвния тест, Гавазов коментира:

"Препоръчително е да си носим безопасни средства за дезинфекция, маски, които да ни защитават, защото ми направи впечатление, докато аз и нашите служители се тествахме имаше огромно количество от наплив на хора. Докато обаче на човек не му излезе резултатът от теста, няма как да бъде набеден, че е виросоносител и в този смисъл потоците не могат да бъдат разделени. В рамките на 30 минути, докато траеше процедурата, имаше между 15-20 човека, което си е доста сериозно количество от хора. Що се отнася до самото вземане на теста – препоръчаха ни да не сме консумирали храна и напитки, самият тест се взема венозно, съответно се изпраща в София, откъдето вече от там публикуват резултатите в онлайн система. Дават ни уникален идентификационен номер с парола. Резултатите получихме в същия ден, късно вечерта.

За едно лице цената беше 23 лв. Предполагам, че по-скъпи от 25 лв. и по-евтини от 20 лв. на различни места не би трябвало да се намерят." 

Цветелин Гавазов коментира още, че се забелязва, че в съзнанието на българина вече го има усещането, че трябва да се пази, както себе си, така и близките

"И това е и моят апел - за да се справим максимално безболезнено с тази криза нека просто всеки от нас да се придържа към правилата, за да може да запазим, както нашия живот, така и на всички наши близки." 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете цялото интервю. 

В услуга на своите слушатели радио Кърджали откри горещ телефон 0361 22478, на който можете да задавате всякакви въпроси, свързани с короновирусната епидемия. Ние ще потърсим отговори при компетентните лица. Можете също да ни пишете на нашата фейсбук страница Радио Кърджали или на имейл адрес radio.kj@bnr.bg. 


Вижте още

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Гергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували..

публикувано на 27.11.20 в 11:34

Милена Харизанова: Мафията в Мексико е същата

Маите в Мексико са си същите, променят се обаче, а и с мафията е така. Това разказа за Радио Кърджали Милена Харизанова, живяла пет години сред тях. Чуйте повече в следващия звуков файл:

публикувано на 25.11.20 в 20:10

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара в централното село. Финансирането е със собствени бюджетни средства на Община Черноочене като стойността е 1,5 млн. лв.. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и..

публикувано на 24.11.20 в 10:52

Инспекторите от КЗП съпоставят цените заради Черния петък

В България кампанията за Черния петък се превръща в един по-дълъг период на намаления. В условията на КОВИД-19 се засилва онлайн пазаруването и рисковете, които могат да дебнат там със своите специфични моменти. "Много важно е да кажем на хората да не се доверяват на бомбастичните проценти, които могат да бъдат адресирани към тях. Да съпоставят не само..

публикувано на 19.11.20 в 14:07

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Около 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с..

публикувано на 13.11.20 в 14:56

КНСБ: Има много неясноти за болничния на заразен с Covid-19, а също и за отчитането на карантината

Има много неясноти относно отчитането на крантината на служителите, а също и кой издава болничния на заразен с ковид. Десетки сигнали от предприятия от Кърджали са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Иванка..

публикувано на 09.11.20 в 11:17

Радослав Милев: Държавата изпитва недостиг на медицински кадри, а не на легла за лечение

Държавата изпитва недостиг на медицински кадри, а не на легла за лечение. Дори и да се осигурят легла в хотелите, то те няма как да осигурят медицински персонал. Така Радослав Милев, собственик на хотели в Кърджали коментира изказването на министъра на туризма Марияна Николова за готовността на хотелите да осигурят легла за настаняване на заразени..

публикувано на 06.11.20 в 11:30