Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Засега няма необходимост от откриване на специална болница за лечение на ковид-болни в област Кърджали

Снимка: БГНЕСНа този етап няма необходимост от откриване на специална болница за лечение на ковид-болни в област Кърджали. Заболеваемостта е далеч над изискваните 600 заразени на 100 хиляди, в Кърджалийско те са 185. Днес Кризисният щаб е разгледал възможностите на всяко едно лечебно заведение. Областният управител Никола Чанев коментира:

"Единствената болница, която разполага с достатъчен брой профили, за да извършва лечение на болните не само с Covid-19, това е областната болница МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Същевременно обаче тази болница не може да бъде определена за „чиста с Covid-19“, тъй като нейния леглови фонд и ресурсен кадрови потенциал е най-големият в областта. Имайте предвид, че 340 са леглата в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и те са два пъти повече от всички легла на всички останали болници в областта взети заедно. Това обуславя, че там задължително ще бъдат приемани и пациенти с Covid-19, но тя не може да остане „чиста болница“. Направихме анализ на всяка една болница по отделно, на частната болница в Кърджали, която е една малка бутикова болница, по същия начин легловия капацитет и ресурсните и кадрови потенциал на останалите три общински болници в областта е недостатъчен, за да бъдат определени за лечение само на Covid-19."


Вижте още

В Кирково грейна коледната елха

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман запали светлините на коледната елха без празнична програма.  Той пожела на всички здраве, спокойствие, радост, много обич и по-добри дни.  Във връзка с наложените противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и предотвратяване струпване на хора на едно място е отменена традиционната..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

МРРБ одобри проект на община Кърджали за с. Главатарци

Община Кърджали и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)  сключиха споразумение за  финансиране на  обект „Водоснабдяване на с. Главатарци, първи етап – довеждащ водопровод, втори етап – напорен резервоар 200 куб.м.“ Обектът е на  стойност 583 333 лв.  Средствата се отпускат на база подаден в МРРБ технически проект,..

публикувано на 04.12.20 в 16:24

Ардино ще благоустроява градската среда

Община Ардино е в етап на разработване на концепция за развитие и благоустрояване на градската среда в град Ардино. Концепцията към днешна дата е в работна фаза.  В тази връзка кмета Изет Шабан призовава всички жители на община Ардино да представят своите предложения, идеи и критики относно разработените идейни проекти. Предложенията могат да..

публикувано на 04.12.20 в 16:07

Отслужиха заупокойна молитва на обновения гроб на Аспарух Лешников

Занемареният гроб на легендарния тенор Аспарух Лешников в Малашевци бе благоустроен със средства на обредния дом в Хасково.  На мястото на старата неугледна плоча се появи нов паметник от светъл камък. Инициативата бе на баритона Георги Петков, чиято майка, Анна Петкова е обожавала  песните на Лешников. В дома на Петкови непрекъснато въртели..

публикувано на 04.12.20 в 14:29

Община Хасково осигурява временен подслон за бездомни лица

Община Хасково осигурява врененен подслон на бездомните от общината до 31.03.202 1г. Нуждаещите се ще бъдат настанявани на 2 етаж в сградата на ул. „Единство“, кв.“Република“, /бившата Къпалня/. Условието е те да бъдат регистрирани в Дирекция „Социално подпомагане“ Хасково като бездомни. Всеки настанен там ще разполага с легло със завивки, санитарен..

публикувано на 04.12.20 в 14:18

Област Кърджали излезе от червената зона на заразата с Covid-19

Област Кърджали излезе от червената зона на заразата с ковид19 и вече сме в оранжевата. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 47 пациенти с коронавирус. 17 са настанени в Инфекциозното отделение, 27 в белодробното, трима в COVID-сектора на Интензивното отделение.  Общо 10 са пациентите в трите общински болници. В Момчилград в момента се..

публикувано на 04.12.20 в 14:03

Държавен фонд земеделие изплати над 184 хил. лева на стопаните за борба с доматения молец

Държавен фонд „Земеделие“ изплати над 184 хил. лв. (184 118 лв.) по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“.  Средствата са преведени на 78 земеделски производители. Периодът, в който..

публикувано на 04.12.20 в 13:20