Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Министър Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Новите по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от  петък - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Преустановяват се присъствените занятия за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища спират присъствените си занимания, съобщи още той.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, допуска се само доставки на храна.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда, а детските ясли и градини да затворят.

Предложенията представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си", заяви здравният министър на извънреден брифинг в понеделник.
Във връзка с обсъждането на новите рестрикции пред Министерския съвет е планиран протест.  Недоволните граждани изтъкват, че строгите мерки са същите като наложените през пролетта с тази разлика, че тогава са продължили 2 месеца, а сега ще са 4. Те се опасяват, че така би се стигнало до много фалити на малки фирми и настояват за компенсации – към бизнеси и хора, както и за кредитна и данъчна ваканция.
Гражданите са обявили протестните си действия за 10:00 часа, но изявлението на властите изпревари събитието.

Вижте още

Учениците от СУ „Йордан Йовков“, които ще учат в сградите на други училища от понеделник, ще продължат да ползват общински транспорт за придвижване до съответните сгради

Учениците от Средно Училище „Йордан Йовков“, които ще учат в сградите на други училища от понеделник, ще продължат да ползват общински транспорт за придвижване до съответните сгради, съобщи Недялка Кюпреджиева, директор на училището. Началният час на тръгване  на общинския ученически  транспорт сутрин и след обяд остава непроменен...

публикувано на 16.01.21 в 18:26
Смолян

Подменят уличното осветление в Смолян

С мащабен проект по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство подменят уличното осветление в Смолян. Одобреният бюджет е близо 785 хиляди лева, безвъзмездна помощ със срок на изпълнение 18 месеца. Планира се подмяна с ЛЕД осветление на целия град. С реализиране на проекта очакванията са разходите за осветление да намалят с около..

публикувано на 16.01.21 в 17:19

Борисов: След 31 януари всички ученици може да се върнат към присъствена форма на обучение

Ако ситуацията с коронавируса продължи да се подобрява, след 31 януари всички ученици ще се върнат към присъствена форма на обучение. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на поредна обиколка в Благоевградска област. Заедно с министъра на образованието  Красимир Вълчев и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков Премиерът..

публикувано на 16.01.21 в 15:18

Сезим от Ардино с награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“ от национален конкурс за рисунка

Сезим от Ардино с награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“ от национален конкурс за рисунка Сезим Йозгюр от Ардино спечели наградата на Югозападен университет „Неофит Рилски“ от Седмия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“. Това е поредното отличие за възпитаниците на Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК..

публикувано на 16.01.21 в 15:14

Жълт код за ниски температури и утре

Националният институт по хидрология и метеорология издаде жълт предупредителен код за ниски температури за днес и утре. Температурите утре ще се понижават още, като минималните ще са между минус 12 и минус 7 градуса, в Горнотракийската низина и по Черноморието малко по-високи. Дневните температури почти навсякъде ще останат отрицателни между минус 5 и..

публикувано на 16.01.21 в 12:59

Всяка неделя децата ще имат възможност да отидат на театър

Тази неделя театърът в Кърджали подновява инициативата за най-малките си зрители "Всяка неделя на театър".  В Кукления салон до сграда на старата поликлиника, всяка неделя от 11.00 часа децата на Кърджали ще могат да се потопят в магията на театъра.  Директорът Гълъб Бочуков заяви, че се спазват всички противоепидемични мерки, защото..

публикувано на 16.01.21 в 12:46

25 са новите случаи на коронавирус в област Хасково

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 25 нови положителни случаи на коронавирусна инфекция, 1 починал и 1 излекуван.   Разпределението по общини на лицата е:  Хасково – 18; Димитровград – 4; Харманли – 2; Стамболово – 1;   Починали са:   жена на 83 години от община Любимец,..

публикувано на 16.01.21 в 11:49