Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Понякога трябва да чакаш линейка с часове, понякога и с дниГергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували Covid-19, как здравната система в Старото кралство се справя с пандемията и още за социалната политика на англичаните и разбира се локдауна. 
Естеството на работата на Гергана не позволява тя да спазва дистанция. Посещава различни домове. Работата е от рано сутрин до късно вечер на разпокъсано работно време. Казва, че не се притеснява, че може да се зарази с Covid-19: 

"Когато ходим по домовете имаме абсолютно всички предпазни средства, които са ни необходими. Старите хора, които аз посещавам по принцип живеят сами, т.е. те са в изолация. Може би, притеснението ми е от гледна точка на това аз да не ги заразя с нещо, аз да не им занеса вируса и да не го разнасям от къща в къща. Ползваме маски, ръкавици, еднократни облекла и калцуни, които след това се изхвърлят и при следващото посещение се слагат нови. Обаче точно заради това, че не можем да спазваме дистанция аз се заразих март месец от коронавирус. След като започнаха симптомите аз бях заразила и моя съпруг, и двамата боледувахме около 3 седмици. Изкарахме го като грип, но доста по-продължително. Нямахме дихателни проблеми, не стигнахме до пневмония."

В Англия, когато човек е със симптоми на Covid-19:

"Тук съветват хората да се обаждат на един специален номер (111) и да поискат съвет по телефона какво да правят. Тук, докато свикна с тяхната система на здравеопазване ми беше доста трудно, защото в България аз работих в здравната система и всичко сравнявах с това как процедираме в България. И по принцип тук много не ми харесват някои неща, заради това, че всичко става много бавно. Понякога трябва да чакаш линейка с часове, понякога и с дни, зависи от случая. До последно гледат да задържат хората вкъщи. Ако имат симптоми ги съветват да се изолират. Най-великото лекарство тук е парацетамол. Това е известно за всики българи, които живеят в Англия. И общо взето е това. " 

Болничен, неплатен или платен отпуск по време на карантина:

"Понеже аз работя като самонаета, нямам право на болничен. Всъщност няма кой да ми го плати този болничен. Обаче държавата отпуска средства на хора, които са затруднени финансово. И когато някой кандидатства, има си критерии според които може да бъде одобрен и да получи помощ от държавата. Доколкото знам от сънародници, доста хора получиха помощи заради това, че са им давали по-малко работа или заради това, че са си загубили работата в следствие на пандемията. Дори много от моите познати се завърнаха окончателно в България и след като пристигнаха в България, парите им бяха преведени. 80% от заплатата не малко."

За локдауна:

"Този локдаун не е като първия, който беше през пролетта. В момента всичко си работи. Заключени са само някои магазини за дрехи, фризьорски и козметични салони, барове и ресторанти, т.е. неща, които не са от първа необходимост. Обаче, понеже аз шофирам по цял ден и ми прави впечатление, че трафика си е същият, както преди локдауна."   

За мерките, дисциплината и контрола:

"Честно казано не всички спазват мерките. Не всички са съвестни. Тъй като общувам повече с възрастни хора. Те са много дисциплинирани в това отношение. Но тук го няма това като при нас българите – децата не посещават често родителите си. Събират се повече по празници. Не са като нас българите, друг тип са. Иначе никой не прави проблем, че хората се срещат или си ходят на гости.

Контролът не е затегнат. Оставят нещата на съвестта на гражданите."

За глобите за неносене на маска:

"За първи път е 100 паунда, а за следващо провинение е до 1000 панда."

Как изглежда ковид кризата в България отстрани?

"Положението изглежда доста зле. Много лекари загубихме. Много медицински работници, за съжаление. Доста болни има. Отстрани изглежда доста тъжно, но на мен ми се струва, че малко изкуствено се завишават бройките."

Пуснете си звуковия файл, за да чуете цялото интервю.
Вижте още

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу..

публикувано на 19.01.21 в 13:28

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза...

публикувано на 15.01.21 в 15:02

Д-р Гаджева: Дезинформацията за ваксините за Covid-19 затруднява препоръката ни към пациентите

Общопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех.  "Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни", коментира личният лекар д-р Светлана Гаджева.  Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя..

публикувано на 15.01.21 в 14:26
Сибел Кяшиф

Сибел Кяшиф: След края на пандемията очаквам ренесанс във взаимоотношенията на хората

Братовчеди от цял свят събра в онлайн парти за посрещане на Нова година кърджалийката Сибел Кяшиф. Чрез екраните на устройствата си, виртуално, на Моста между времената са се отзовали представители на рода от различни държави и континенти. „Исках да направя това за края на тази трудна за всички ни година“, коментира младата жена. Идеята ѝ била да..

публикувано на 02.01.21 в 23:51
Розалина Гьобеклиева

Японска гъба ни пести милиони, "изяжда" вредители по горите

Японска гъба ни пести пари, като "изяжда" вредители по горите. Американски учени безуспешно повече от 30 години правят опити да я имплантират по своите географски ширини. Българските им колеги ги  изпревариха. Успехът им спасява горите вече не само у нас, но и в цяла Източна Европа. Това се случва по проект: „Общи трансгранични политики за защита на..

публикувано на 01.01.21 в 20:15
Д-р Диана Вълчева

Д-р Диана Вълчева: Тежко е, когато няма кой да те излъже, че се подобряваш

Година  след първата среща на света с КОВИД-19, положението със заболеваемостта не е леко. Отделенията и в кърджалийската болница са пълни и тежките случаи зачестяват. Към момента обаче коронавирусът в региона е под контрол. Когато се превърнеш от лекуващ в пациент в отделението, което ръководиш, най-тежкото е, че знаеш какво може да ти се случи, че..

публикувано на 01.01.21 в 19:48
Тодор Радев

Пекин затяга контрола след поява на двама новозаразени с коронавирус

След четиримесечна пауза, тези дни в Пекин отново бяха констатирани нови случаи на заразени с КОВИД-19. Светкавично беше задействана добре смазаната „машина“ за контрол на заболяването. Отговорността се носи персонално. Не е тайна, че много държавни мъже се разделиха с високите си постове, заради несправяне с този контрол. В момента противоепидемичните..

публикувано на 01.01.21 в 18:51