Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната каса купува сграда в Кърджали за близо 2 млн. лв.

С нова сграда ще се сдобие НЗОК, става ясно от решенията на Надзорния съвет на Касата, взети на подпис в четвъртък, пише здравният сайт Zdrave.net. Отделените средства за придобиване й са 1 885 455 лв., а парите ще дойдат от вътрешно компенсирани промени в бюджетните пера за придобиване на нефинансови активи за 2020 г. "Сградата всъщност не е нова, а тази, в която се помещава РЗОК-Кърджали. Тя ни беше предоставена безвъзмездно от общината за 10 години, но тъй като този срок изтече, ни предложиха или да се преместим, или да я купим", уточни пред Zdrave.net управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев. 

От Здравната каса са търсили дълго начин за преместването на районното управление, но се е оказало, че това ще окаже реално влияние на работата и два месеца няма да може РЗОК да плаща нищо. "Освен това ремонтът, преместването и изтеглянето на оптичен кабел към нова сграда, ще струва около 4-5 млн. лв. Затова предложихме на общината да ни даде цена, на която да купим сградата", допълни проф. Салчев. 

Припомняме, че в бюджета на НЗОК за тази година за придобиване на нови сгради бяха определени 90 000 лв. За да се допълни нужната сума са намалени драстично средствата, определени за компютри и хардуер - от 2 370 000 лв. се намаляват на 1 146 246. Намалени са и средствата за ремонт на дълготрайни материални активи - от 284 680 лв. на 89 351 лв., за придобиване на дълготрайни материални активи - от 3 640 320 лв. на 3 128 508 лв., за придобиване на оборудване, машини и съоръжения - от 496 320 лв. на 76 631 лв.

Орязани са и парите за нови коли, от което става ясно, че тази година НЗОК ще се лиши от такива придобивки. От определените 680 000 лв. по това перо в бюджета остават едва 15 519 лв.  

Освен за нова сграда Здравната каса е отделила повече средства и за придобиване на програмни продукти и лицензи, където увеличението е от 1 075 000 лв. на 1 782 141 лв.

Припомняме, че през 2019 г. Здравната каса обяви, че й е нужна още една сграда в София, като идеята беше тя да бъде предоставена безвъзмездно от областния управител на София, заради разширяване вида и обема дейности на НЗОК. В момента дирекциите на ЦУ на НЗОК се помещават в четири сгради. Управителят на НЗОК обаче заяви, че все още няма решение и дори не се очаква такова в скоро време.

На неприсъственото си заседание в четвъртък надзорниците са одобрили и вътрешно-компенсирани промени в средствата за плащания от трансфери от Министерство на здравеопазването за 2020 г. и съответно в средствата за получени трансфери от Министерство на здравеопазването. С решението се намаляват средствата по получените трансфери за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване с 6 млн. лв. и със същата сума се увеличават средствата за лечение на деца.

От резерва пък са освободени 10 000 000 лв., с които се увеличават плащанията за дентална помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души пострадаха след като автобус с българска регистрация се преобърна на пътя в близост до турския град Къркларели. Инцидентът е станал днес по обяд, 50 километра преди превозното средство да достигне българо-турската граница. Автобусът е пътувал от Истанбул за Добрич. Според турските медии шофьорът е загубил контрол и се е блъснал в табела...

публикувано на 20.04.24 в 02:12

Пуснаха в продажба билети за мача Арда-ЦСКА

 Отборите на "Арда" и ЦСКА-София ще се изправят един срещу друг в среща от 30-ти кръг на efbetЛИГА. Мачът на "Арена Арда" ще се играе на 21 април, неделя, от 20:15.  Билетите за мача са вече в продажба. За феновете на гостите два часа преди срещата, ще бъде отворена специална каса на Сектор "Г", до самия вход.  Онлайн билети няма в продажба.

публикувано на 19.04.24 в 17:13

За 52-ри път в Хасково ще се проведе литературния конкурс „Южна пролет“

 Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за поредна година ще превърне Хасково в Литературната столица на България. Община Хасково покани гости на града  да бъдат  едни от  най-обичаните съвременни български автори. Заедно с тях на една сцена, в литературните работилници и дискусионните срещи ще участват млади автори, чиито..

публикувано на 19.04.24 в 16:53

Иван Робов застава начело на РИК Кърджали

Централна Избирателна Комисия взе решение за назначаване на  Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  РИК Кърджали  е в състав от 13 членове, както следва: ПРЕДСЕДАТЕЛ:    Иван Пламенов Робов ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:..

публикувано на 19.04.24 в 16:17

Разцъфнали японски вишни радват жителите и гостите на Ардино

Млади японски вишни, плачещи японски вишни и глициния красят центъра на град Ардино. Най-новите попълнения на дървесния фонд на Ардино са засадени преди три години по идея на кмета на общината Изет Шабан. Със затоплянето на времето японските вишни вече разцъфнаха и се превърнаха в красива пролетна атракция, като събират погледите на местните..

публикувано на 19.04.24 в 13:37

Отлага се с година либерализацията на пазара на ток

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни..

публикувано на 19.04.24 в 12:52

Ергюнал Сабри излиза срещу азербайджанец на Европейското в Белград

На започналото Европейското първенство за мъже и жени по бокс, жребият определи първият противник на  Ергюнал Сабри да е Хасан Маликов от Азербайджан. Звездата на "Арда бокс" ще се състезава в традиционната си категория 48 кг. Треньорът на Ергюнал Стоян Узунов уточни, че мачът ще се играе на 22 април .Той каза за Радио Кърджали, че се надява Оги да..

публикувано на 19.04.24 в 12:00