Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Славейковчето Васко продължава борбата за живот

От училището призовават всички да се включат в събирането на средства

В навечерието на рождения си ден малкият Васил Търпанов има нужда от животоспасяваща операция в Германия. От месеци учениците и учителите на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ са съпричастни със заболяването на Васко и процеса на лечението му. Детето е записано в предучилищна група на училището за шампиони .

За последните две седмици приносът на славейковци в дарителската банкова сметка е 2940 лева. В непрекъснат контакт с родителите са учениците от Ученическия парламент на училището, както и някои учители. За месец декември бяха предвидени концерти и благотворителни разпродажби, които отпадат поради дистанционното обучение и извънредното пандемично положение в страната.

Много от класовете вече събраха и преведоха пари за лечението на Васи, други продължават, но интензивността няма как да бъде същата при обучение в електронна среда. Дори малките му съученици от подготвителната група с желание да помогнат дадоха своя значим принос. Разпродажби на кулинарна продукция, сурвачки, ръчно изработени изделия , в които се включиха малки и големи, се проведоха с цел да се събере желаната сума.

След 16 химиотерапии, 58 лъчетерапии и една мозъчна операция в България шансът за Васко Търпанов е нова операция в гр. Хановер, Германия. От необходимите 60 хиляди евро в дарителската сметка в момента има приблизително 24 хиляди. Тази сума е събрана с участието на много хора от града, с онлайн базари, с благотворителни участия на певци.  Но не може да се говори за осъществяване на операцията, докато не се събере цялата сума. Родителите разчитат на спонсорства от фирми, благотворителни търгове с ценни вещи, кутии в магазини.

Междувременно непрекъснато се провеждат изследвания, за да не се стигне до влошаване на състоянието на Васи. На 4 декември малкият герой навършва 7 години. Нека всеки му подари малка сума пари в сметката, за да може на следващия си рожден ден догодина да е здрав и да празнува с приятели и съученици!

Дарителска сметка:Васил Търпанов

Банка ДСК

IBAN:BG20STSA93000027532016

BIC:STSABGSF


Вижте още

Ботевци влизат в онлайн-дебати на немски с членове на Европарламента

Ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще участват в онлайн дебати на немски език на тема „Бъдещето на Европа“. Поканата за участие идва от Кристине  Хик,  представител на Европейския парламент. Инициативата е нова и отправя поглед в адаптирането на ЕС към променящия се свят особено в условията на Ковид-кризата. Темата изисква широки..

публикувано на 04.03.21 в 16:16

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград. През тялото на мъжа е преминала волтова дъга с напрежение близо 25 000 V. Инцидентът е станал около 21 часа вчера.  Мъжът, на 58 години, е бил в спрял локомотив. Изчаквал да бъде приготвена товарната композиция. Тръгнал към задната част на машината, когато е покосен от тока. Загинал е на място. Жиците,..

публикувано на 04.03.21 в 16:10

Ресторантьор за локдауна: Работихме, колкото да оцелеем

Хората нямат вече сигурност в този бранш. С това могат да се обобщят настроенията на собственика на ресторант в Кърджали Христо Ламбев към възобновяването на дейността на заведенията за хранене от днес. Той бе един от гостите в изнесеното студио на радио Кърджали.  Христо Ламбев с първи реакции: "Имаме резервации и настроението е все едно, че..

публикувано на 02.03.21 в 12:48

В Ардино подготвят фестивал на чистите храни от Родопите

Общинската администрация в Ардино вече е започнала подготовка за Фестивала на чистите храни от Родопите. При неусложнена епидемиологична обстановка в страната, фестивалът ще бъде проведен през август. Темата бе обсъдена и с побратимената община Къркларели при посещение на кмета Изет Шабан в Република Турция:  "Къркларели е по-близо до тази част,..

публикувано на 28.02.21 в 16:56

Напролет започват разкопки на крепостта Вишеград край Кърджали

Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на средновековната крепост Вишеград край Кърджали. Проучването на обекта започва проф. Николай Овчаров напролет. Планираме през май-юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра..

публикувано на 28.02.21 в 12:19
Яна Делчева

В училището в Черноочене подредиха изложба от мартенички

СУ "Христо Смирненски" в Черноочене вече е готово да посрещне Баба Марта. Във фоайето на училището е подредена традиционната изложба на мартенички, изработени от децата от начален курс. Място в нея са намерили най-добрите творения на учениците, в изработката  на някои от тях се е включвало и цялото семейство, разказва Яна Делчева, заместник-директор..

публикувано на 26.02.21 в 17:36

Задържаха 60-годишен в полицията в Кирково за хулиганство

За хулигански действия 60-годишен е задържан в полицейското управление в Кирково. В четвъртък около 22 часа полицаи реагирали на сигнал за скандал в село Тихомир. При пристигането на служителите в хода на изясняване на случая мъжът отправил ругатни и обиди към тях, след което е бил задържан за срок до 24 часа. Проверката по случая е по чл.325, ал.1..

публикувано на 26.02.21 в 12:41