Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

План за ваксиниране - до четвъртък, ваксинирането - след Нова година

Правителството одобри Национален план за готовност при пандемия

Министър Ангелов и доц. Кунчев (вляво) бяха сред участниците в днешния брифинг.
Снимка: БГНЕС


На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план за готовност при пандемия. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, подчерта министър Ангелов.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в изпълнение на решение на Народното събрание е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.

Такъв план дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим в най-кратък срок, както това се случва за Covid-19, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура, посочи доц. Кунчев.

Ключово значение има комуникацията – посланията към хората, правдивата и навременна информация и на какъв език я казваме – дали той е разбираем за хората, каза още той. 

Рано или късно, но със сигурност след Нова година, ние ще започнем имунизация за този вирус. Представете си, че ще има хора, които ще кажат: „не, не вярваме на тези ваксини и не искаме да се имунизираме“, тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве като има ясни правила в епидемиологията, че не имунизираш ли 60-70 процента от населението фактически не опазваш общественото здраве, а само този, който се е имунизирал, обяви главният държавен здравен инспектор. 

До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване, а днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст“, съобщи още министър Ангелов.

Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, подчерта още министърът и отбеляза, че ваксините, които ще пристигнат в България ще са същите, както и в останалите страни от ЕС.

До края на тази седмица в София и в Бургас ще бъдат доставени фризери за съхранение на ваксината на "Пфайзер" срещу Covid-19

Три фризера от 850 л ще дойдат до края на седмицата – те ще са достатъчни за първата доставка на ваксините на „Пфайзер“, които се чакат в края на тази година или началото на следващата. Впоследствие и всички РЗИ в страната ще имат фризери за съхранение.

„Тогава, когато дойде ваксината в България и тя бъде разпространена в хладилната мрежа, която ние сме изградили логистично, една седмица след това ще може да започне ваксинирането. Какви ще са изискванията? Винаги за всяка една ваксина човек трябва да бъде здрави и именно затова те ще се поставят от лекар. Личните лекари ще участват, когато започнем да правим масовата имунизация на всички български граждани, когато сме преминали имунизацията на таргетните групи, високорисковите групи, с които ще започнем“, подчерта Ангелов.

Ще има кампания за разясняване на характеристиките на ваксините.

Министърът заяви, че се наблюдава лек ефект от мерките срещу Covid-19, но все още е рано да се каже. Ако те дадат резултат, има визия кои ще са първите отворени – детските градини и яслите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриха птичи грип и в крумовградското село Доборско

Огнище на птичи грип в крумовградското село Доборско, констатира Българската агенция по безопасност на храните. Инфлуенцата е открита в нерегистриран птицевъден обект тип „заден двор“ за отглеждане на кокошки, токачки и пуйки. Отглежданите птици са около 100.  Агенцията по безопасност на храните определи около засегнатия животновъден..

публикувано на 15.04.24 в 18:20

Край на опашките и талоните пред паспортна служба в Кърджали

От вторник, 16 април, няма да се раздават талони пред паспортна служба в Кърджали, тъй като опашките са се стопили, научи Радио Кърджали.  От днес приключи удълженото работно време на паспортните звена.  От 8 до 12 април, когато беше свещеният за мюсюлманите празник, са подадени заявления за над три пъти повече документи за самоличност в сравнение с..

публикувано на 15.04.24 в 16:00

"Български възход" вече нареди листата си за Кърджали

Ясна е листата за Кърджали на ПП "Български възход"за предстоящите избори.  До края на следващата седмица ще бъдат оповестени имената в нея.  Това каза депутатът от Кърджали в 48-то Народно събрание  Григор Захариев. Той не си прави никакви илюзии, че изборите ще бъдат леки. "ДПС ще спечели поне 4 мандата. Всички останали партии ще се борим..

публикувано на 15.04.24 в 15:51
Снимката е илюстративна!

22 пострадаха при катастрофа в Източна Турция

Общо 22-ма души бяха ранени днес при тежка катастрофа между автобус и лек автомобил в окръг Малатия, Източна Турция, предаде БТА Един от ранените е с опасност за живота.  Инцидентът е станал на пътя Малатия - Елязъг. След сблъсъка между двете превозни средства автобусът е излязъл от пътното платно и се е преобърнал.  Ранени са били общо 22-ма души -..

публикувано на 15.04.24 в 14:35

Ясни са критериите и процедурата за номинация на кандидити за евродепутати на ДПС

В Движението за права и свободи няма съществена промяна  в процедурата за номинация за депутати и за  членове на Европейския парламент за  предстоящите на 9 юни избори 2в1.  Това каза областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "До 15 април трябва да са готови всички общински и областни щабове на ДПС в страната. Кърджали няма да направи..

публикувано на 15.04.24 в 13:59

Задържаха 20-годишен с 4 вида дрога зад волана

В Кирково полицаи задържаха 20-годишен, който е шофирал под въздействието на 4 вида наркотик. Проверката е станала по пътя между селата Горски извор и Бенковски.  Тестът за наркотици отчел положителен резултат за кокаин, канабис, амфетамин и метадон.   Взети са проби за анализ, водачът е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кирково. През почивните дни в..

публикувано на 15.04.24 в 13:44

Три язовира остават разрешени за любителски риболов в Хасковско

Три язовира в Хасковска област остават разрешени за любителски риболов по време на забраната заради пролетно-лятното размножаване на рибата, която влиза в сила от 15 април и продължава до 31 май, съобщават от ИАРА. Това са язовир „Корен“ край хасковското село със същото име, язовир „Жълти бряг“ в община Стамболово и язовир „Орешец“ край с...

публикувано на 15.04.24 в 11:07