Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

355 места за курсанти в трите висши военни училища през настоящата година

Подаването на документи за ранен прием за курсанти традиционно започва през януари

Снимка: Министерство на отбраната

За 355 места за курсанти в трите висши военни училища могат да кандидатстват желаещите през настоящата година. Със заповед на министъра на отбраната от 5 януари 2021 г. е заявен броят места за прием на курсанти и военнослужещи във висшите военни училища за учебната 2021/2022 година.

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени общо 231 места за прием на граждански лица за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по 14 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Най-големите специализации са „Полева артилерия“ (45 места); „Мотопехотни и танкови войски“ (34 места); „Противовъздушна отбрана на войските“ (29 места); „Материални ресурси, придвижване и транспорт“ (25 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и технологии” (15 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (11 места) и др. В задочна форма на обучение са обявени 22 места за курсанти в 3 специализации („Разузнаване“; „Танкова и автомобилна техника“; „Материални ресурси, придвижване и транспорт“).

Общо заявеният брой места за учебната 2021/2022 г. в НВУ редовно и задочно е 253.

Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” са обявени 54 места само за редовно обучение по 6 специализации. Най-голямата от тях е „Летец-пилот” (25 места, от които 3 са за нуждите на МВР). За специализацията „Ръководител на въздушното движение” са обявени 7 места, за „Летателни апарати и авиационни двигатели“ и „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” - по 6 места всяка и др.

Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” са обявени 48 места само в редовна форма на обучение за 5 специализации. Най-голямата е „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ (20 места), както и „Кибероперации“ (11 места). По 6 места са обявени за специалностите „Корабоводене” и „Корабни машини и механизми” и др.

Подаването на документи за ранен прием за курсанти традиционно започва през януари в съответното висше военно училище или във военното окръжие по местоживеене. Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание "уволнение"; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.Вижте още

Маските от плат са ефикасни, дори срещу новите варианти на коронавируса

Маските от плат са ефикасни, дори срещу новите варианти на коронавируса, защото начинът на предаване е същият. Това обяви Световната здравна организация. В зоните, в които вирусът циркулира, маските трябва да бъдат носени, когато хората са струпани на едно място и е невъзможно да се спазва най-малко един метър дистанция, както и в стаи, които не се..

публикувано на 23.01.21 в 17:11

От втория учебен срок, за присъствено обучение, ще се върнат до 40% от учениците от 7,8 и 12 клас?

Според разпоредбите на министъра на здравеопазването учениците от пети до 12-и клас, които продължават да се обучават онлайн от вкъщи, могат отидат до училище за определянето на срочна оценка, ако имат повече от 25 процента отсъствия по даден учебен предмет. Това съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната..

публикувано на 23.01.21 в 17:10

Драстичен спад на новородените в Кърджали

Драстичен спад на новородени кърджалийчета, получили през последната година актове за раждане от Общината , констатират от отдел Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО). Докато през 2019 г. са издадени общо 1776 документа, то през 2020 г. техният брой е едва 1261. Това съобщи началника на отдел ГРАО към Общината Байрам Байрам. През..

публикувано на 23.01.21 в 17:08

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код.  Остава в сила и задължително тестване с бърз..

публикувано на 23.01.21 в 14:37

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година, настоява омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев. Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното..

публикувано на 23.01.21 в 14:36

Ниските температури навредиха на продукцията на пазара

Ниските температури навредиха на продукцията на пазара. Част от продукцията замръзва и се изхвърля. Колебливи са наблюденията на продавачите, дали има увеличение в цените. Какви са цените репортерът ни Марина Панайотова попита продавачи от кърджалииския пазар:

публикувано на 23.01.21 в 13:14
Община Хасково

В Хасково: От понеделник може да платим данъците

Плащането на местни данъци и такси за 2021 г в Хасково започва от понеделник, информират от общината. Данъчните ставки са непроменени. Плащането ще се извършва в брой или с ПОС-терминал на касите на община Хасково. Издължаването към хазната може да стане и чрез банка или пощенски запис. От кметството уточниха, че е удобство разплащането да..

публикувано на 23.01.21 в 13:11