Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПГИ „Алеко Константинов“ отбеляза патронния си празник в електронна среда

С поредица от събития, включени в седмицата на Алековите дни, ученици и учители почетоха своя патрон

Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“ отбеляза патронния си празник, макар и в електронна среда. С поредица от събития, включени в седмицата на Алековите дни, ученици и учители почетоха своя патрон. В проведените конкурси и състезания се включиха ученици от VІІІ до ХІІ клас. 

В конкурса за есе на тема „Бай Ганьо днес“ първо място бе спечелено от Мелике Шабан – ХІІа клас. В конкурса за рисунка „Алековите герои през моите очи“ първото място бе за Сабрие Ахмед - VІІІв клас, а в онлайн викторината „Знаете ли, че…“ най-бърза и точна в отговорите бе Ренета Даскалова - ХІІг клас.

Директорът на гимназията Мариела Попова се обърна с поздравително слово към учениците и персонала на гимназията, а в часа на класа младите алековци бяха запознати с историята на гимназията и любопитни факти от живота на патрона на училището.

В знак на почит към своя патрон младите последователи на Щастливеца поднесоха цветя пред бюст-паметника му в двора на училището. 

Алековци се включиха и във Втората национална среща на училищата в България, носещи името на Алеко Константинов. В проведения във връзка с тази среща конкурс за ученици за изразително четене на откъс от произведение на Щастливеца, във възрастова група VІІІ – ХІІ клас, първо и второ място бяха отредени на ученици от ПГИ „Алеко Константинов“ - Александра Иванова, ученичка от ХІ клас, бе класирана на първо място, а на второ място – Таня Конникова, ученичка в ХІІ клас.

Постиженията на учениците от Кърджали и успешната им реализация в различни сфери дават основание да си припомним девиза на училището – „Учиш ли тук – печелиш навсякъде“.


Вижте още

Расте заболяемостта от Ковид в Кърджали, отчете Оперативният щаб

Здравните власти в Кърджали отчитат покачване на заболеваемостта от коронавирус и усложняване на епидемиологичната обстановка, съобщи изпълняващият длъжността Областен управител Севда Камбурова след заседанието на Областния оперативен щаб днес. 62-ма пациенти с covid-19 са на лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Кърджали.  Към..

публикувано на 04.03.21 в 15:03

Избиратели в карантина ще гласуват в подвижна секция в домовете си

Карантинираните с КОВИД-19 ще могат да гласуват в подвижни секции, а броят им ще зависи от броя на карантинираните лица. Петър Захариев, председател на РИК-Кърджали, обясни за Радио Кърджали, че членовете на подвижната секция ще се качват до дома на избирателя, който е включен  в избирателния списък за гласуване в такава подвижна секция, в защитно..

публикувано на 04.03.21 в 14:39

Онлайн конкурс на мартеници провежда Община Крумовград

Снимки на близо 200 ръчно изработени мартеници ще бъдат изложени на страницата на община Крумовград тези дни и най-добрите ще бъдат оценени в две  категории "Автентичност" и "Оригиналност". Най-малките участници в конкурса на общината са от детски градини, а най-възрастните - жени, които умеят да плетат на една кука.  Дора Милева от общинската..

публикувано на 04.03.21 в 12:59

Д-р Марин Мухтаров: Само масова кастрация може да намали популацията на бездомните кучета

Намаляването на популацията на бездомните кучета е възможна само с прилагане на кастрационна програма. Това коментира гастроентерологът д-р Марин Мухтаров по повод сигналите за агресивни кучета в кърджалийския картал "Студен кладенец".  Д-р Мухтаров продължава да диагностицира пациенти със заболяването кучешка тения. Специално за кучешката тения и..

публикувано на 04.03.21 в 12:50

Расте напрежението между частните пенсионни фондове и държавата

Първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове от месец септември т.г., са жените родени след 1960 г. Битката между частните пенсионни фондове и държавата за бъдещето на втория пенсионен стълб продължава. В последните дни тя се състои в размяна на съвети към гражданите дали да прехвърлят пенсионните си партиди в НОИ или да..

публикувано на 04.03.21 в 12:28

Учениците от 6-ти, 9-ти и 12-ти клас влизат в класните стаи

Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5-и, 10-и и 11-и клас, които до 2 март бяха в присъствена форма на обучение. До края на седмицата се очаква крайното решение относно..

публикувано на 04.03.21 в 11:20

Приключва ваксинирането срещу Ковид-19 на членовете на СИК

Днес се очаква да приключи ваксинирането срещу COVID-19 на всички членове на секционни избирателни комисии и служебните лица, ангажирани с организацията на изборния процес за 4 април. Имунизационните кабинети работиха и във вчерашния празничен ден, като ваксина получиха 250 души.  Петя Папазова, гл. секретар на РЗИ-Кърджали: "Плаващо е числото на..

публикувано на 04.03.21 в 11:16