Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПГИ „Алеко Константинов“ отбеляза патронния си празник в електронна среда

С поредица от събития, включени в седмицата на Алековите дни, ученици и учители почетоха своя патрон

Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“ отбеляза патронния си празник, макар и в електронна среда. С поредица от събития, включени в седмицата на Алековите дни, ученици и учители почетоха своя патрон. В проведените конкурси и състезания се включиха ученици от VІІІ до ХІІ клас. 

В конкурса за есе на тема „Бай Ганьо днес“ първо място бе спечелено от Мелике Шабан – ХІІа клас. В конкурса за рисунка „Алековите герои през моите очи“ първото място бе за Сабрие Ахмед - VІІІв клас, а в онлайн викторината „Знаете ли, че…“ най-бърза и точна в отговорите бе Ренета Даскалова - ХІІг клас.

Директорът на гимназията Мариела Попова се обърна с поздравително слово към учениците и персонала на гимназията, а в часа на класа младите алековци бяха запознати с историята на гимназията и любопитни факти от живота на патрона на училището.

В знак на почит към своя патрон младите последователи на Щастливеца поднесоха цветя пред бюст-паметника му в двора на училището. 

Алековци се включиха и във Втората национална среща на училищата в България, носещи името на Алеко Константинов. В проведения във връзка с тази среща конкурс за ученици за изразително четене на откъс от произведение на Щастливеца, във възрастова група VІІІ – ХІІ клас, първо и второ място бяха отредени на ученици от ПГИ „Алеко Константинов“ - Александра Иванова, ученичка от ХІ клас, бе класирана на първо място, а на второ място – Таня Конникова, ученичка в ХІІ клас.

Постиженията на учениците от Кърджали и успешната им реализация в различни сфери дават основание да си припомним девиза на училището – „Учиш ли тук – печелиш навсякъде“.


Вижте още

Маските от плат са ефикасни, дори срещу новите варианти на коронавируса

Маските от плат са ефикасни, дори срещу новите варианти на коронавируса, защото начинът на предаване е същият. Това обяви Световната здравна организация. В зоните, в които вирусът циркулира, маските трябва да бъдат носени, когато хората са струпани на едно място и е невъзможно да се спазва най-малко един метър дистанция, както и в стаи, които не се..

публикувано на 23.01.21 в 17:11

От втория учебен срок, за присъствено обучение, ще се върнат до 40% от учениците от 7,8 и 12 клас?

Според разпоредбите на министъра на здравеопазването учениците от пети до 12-и клас, които продължават да се обучават онлайн от вкъщи, могат отидат до училище за определянето на срочна оценка, ако имат повече от 25 процента отсъствия по даден учебен предмет. Това съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната..

публикувано на 23.01.21 в 17:10

Драстичен спад на новородените в Кърджали

Драстичен спад на новородени кърджалийчета, получили през последната година актове за раждане от Общината , констатират от отдел Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО). Докато през 2019 г. са издадени общо 1776 документа, то през 2020 г. техният брой е едва 1261. Това съобщи началника на отдел ГРАО към Общината Байрам Байрам. През..

публикувано на 23.01.21 в 17:08

Гърция удължи ограничителните мерки до 8 февруари

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната. От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код.  Остава в сила и задължително тестване с бърз..

публикувано на 23.01.21 в 14:37

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година, настоява омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев. Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното..

публикувано на 23.01.21 в 14:36

Ниските температури навредиха на продукцията на пазара

Ниските температури навредиха на продукцията на пазара. Част от продукцията замръзва и се изхвърля. Колебливи са наблюденията на продавачите, дали има увеличение в цените. Какви са цените репортерът ни Марина Панайотова попита продавачи от кърджалииския пазар:

публикувано на 23.01.21 в 13:14
Община Хасково

В Хасково: От понеделник може да платим данъците

Плащането на местни данъци и такси за 2021 г в Хасково започва от понеделник, информират от общината. Данъчните ставки са непроменени. Плащането ще се извършва в брой или с ПОС-терминал на касите на община Хасково. Издължаването към хазната може да стане и чрез банка или пощенски запис. От кметството уточниха, че е удобство разплащането да..

публикувано на 23.01.21 в 13:11