Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Гаджева: Дезинформацията за ваксините за Covid-19 затруднява препоръката ни към пациентитеОбщопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех. 
"Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни", коментира личният лекар д-р Светлана Гаджева. 
Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя ваксина да изберат. 
Д-р Гаджева коментира, че хората ежедневно се консултират дали да си направят ваксина, но е много трудно да каже „Да, направете“: 
"Имайки предвид, че няма ваксина за Covid-19 в момента за която да знаем какви са страничните ефекти. Аз в интерес на истината в началото ги оставях сами да преценят, защото просто не знаех какви са страничните ефекти и специално има ли някъде изявена алергия, лично аз не препоръчвах ваксинирането, но при всички останали случаи, особено при тежки сърдечни заболявания, захарен диабет и т.н. търсим по-малкото зло, т.е. неизвестното зло ако щете. На Пфайзер никой не ни е пратил информация. Това, което ме смущава в тяхната ваксина е, че трябва да бъде съхранявана на толкова ниска температура. По принцип всяко едно вещество съхранявано на толкова ниска температура, предполага някаква неустойчивост." 
Д-р Гаджева заяви, че подкрепя ваксинирането, независимо за каква болест е: 

"Аз по принцип съм с две ръце за ваксиниране, за всякакъв вид ваксиниране, имайки предвид каква голяма е ползата от ваксините, но когато нямаш информацията, нещата са много сложни." 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете целият разговор. Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55