Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Гаджева: Дезинформацията за ваксините за Covid-19 затруднява препоръката ни към пациентитеОбщопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех. 
"Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни", коментира личният лекар д-р Светлана Гаджева. 
Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя ваксина да изберат. 
Д-р Гаджева коментира, че хората ежедневно се консултират дали да си направят ваксина, но е много трудно да каже „Да, направете“: 
"Имайки предвид, че няма ваксина за Covid-19 в момента за която да знаем какви са страничните ефекти. Аз в интерес на истината в началото ги оставях сами да преценят, защото просто не знаех какви са страничните ефекти и специално има ли някъде изявена алергия, лично аз не препоръчвах ваксинирането, но при всички останали случаи, особено при тежки сърдечни заболявания, захарен диабет и т.н. търсим по-малкото зло, т.е. неизвестното зло ако щете. На Пфайзер никой не ни е пратил информация. Това, което ме смущава в тяхната ваксина е, че трябва да бъде съхранявана на толкова ниска температура. По принцип всяко едно вещество съхранявано на толкова ниска температура, предполага някаква неустойчивост." 
Д-р Гаджева заяви, че подкрепя ваксинирането, независимо за каква болест е: 

"Аз по принцип съм с две ръце за ваксиниране, за всякакъв вид ваксиниране, имайки предвид каква голяма е ползата от ваксините, но когато нямаш информацията, нещата са много сложни." 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете целият разговор. Вижте още

Гъвкавост, нови умения и преориентиране са новите тенденции на пазара на труда в условия на криза

В условията на световна пандемия се наложи компаниите много бързо и гъвкаво да дигитализират някои от своите услуги и това е една от най-големите тенденции на пазара на труда в момента - работа от разстояние или обслужване от разстояние. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Сузана Чакърова, която е кариерен консултант. Последният..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали.  "Миналата..

публикувано на 19.02.21 в 18:17

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня..

публикувано на 18.02.21 в 17:13

Слаб интерес от пациенти в лекарските практики към ваксините срещу Ковид 19

Слаб интерес към доброволната имунизация в четвъртата фаза на Националния план за ваксинация отчитат лични лекари в област Кърджали.  Вече трета седмица продължава записването на желаещи за ваксинация. Хората, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Това може да стане по телефона или при лично..

публикувано на 16.02.21 в 14:03

Лили Друмева О’Райли записа песен за изплъзващата се любов с кърджалийски музикант

Българската кънтри певица и журналист Лили Друмева О’Райли пусна нов сингъл на 14ти февруари - Денят на влюбените . Дамата на родното кънтри си партнира с актьор за клипа към песента. Нека да припомним, че Лили Друмева е основател на първата кънтри група у нас Lilly Of The West, и е водеща на предаването "Настроение с Лили" по радио София,..

публикувано на 14.02.21 в 18:21

Д-р Димов: Ваксинирайки се правя експеримент със себе си, дано има полза и за другите

Преди дни д-р Димитър Димов получи първа доза от ваксината против COVID-19. Той е един от многото медици, които се възползваха от даденото им право да бъдат имунизирани в т. нар. първа фаза. Специфичното обаче при д-р Димов е, че той доскоро се бореше с онкологично заболяване. И както се изразява той: „Като лекар, аз донякъде правя експеримент върху..

публикувано на 06.02.21 в 11:14

Милена Калинова: Законът за българския жестов език показва зрялост на обществото ни

Законът за българския жестов език стана факт преди няколко дни , но какво следва оттук нататък, за хората с увреден слух? Досега хората със слухови проблеми се обучаваха в масови училища, въпреки че там няма условия да им се осигури преводач. Предстои подготовка на студенти за придобиване на квалификация за учители с такива умения,..

публикувано на 05.02.21 в 12:22