Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза.  

Д-р Марин Мухтаров коментира защо е решил да се ваксинира: 

"Всички лекари трябва да се ваксинират, независимо дали става въпрос за коронавирусна инфекция или за друго заболяване, което има такъв потенциал да предизвиква сериозна болест и която може да бъде предавана като вътреболнична инфекция.  Задължение на всеки лекар, така са ни учили, е  да направим това по две причини. Първо, ние трябва да бъдем защитени, за да можем да лекуваме пациентите си и второ, за да не ги заразяваме. Това е една от основните причини аз да се ваксинирам и смятам, че е редно така да постъпва всеки един лекар, защото това е единственият начин, известен досега в света, да бъде прекратено предаването на каквато и да е било зараза". 

Д-р Мухтаров за противопоказанията на ваксините:

"Ваксините, които пристигнаха в България, са идентични. Те са въз основа на т. нар. информационна РНК и официалните контраиндикации или противопоказания за приложение на тези ваксини са три. Първата е, ако е възникнала някаква сериозна, остра алергична реакция в резултат на приложението на първа доза от ваксината. Второто противопоказание е, ако е настъпила някаква бърза алергична реакция от приложението на тази ваксина или някои от нейните компоненти, това означава алергични реакции, които са възникнали до 4 часа от приложението на първата доза. Третото противопоказание е, ако имате данни за остри или бързи алергични реакции от някои от допълнителните съставки на ваксината. Засега няма други противопоказания, официално посочени за използване на ваксините". 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете целия разговор. 


Вижте още

Народният изпълнител Филип Синапов водещ на фолклорно предаване по радио Кърджали

В неделя в ефира на радио Кърджали тръгва най-новото предаване в семейството на най-младата радиостанция - "На разсомване" с водещ Филип Синапов . То ще ни буди с родопска музика в ранните часове от 6 до 8 часа. Филип Синапов е народен изпълнител на песни от родопската фолклорна област, изследовател и краевед.  Запява още на четиригодишна..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21