Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза.  

Д-р Марин Мухтаров коментира защо е решил да се ваксинира: 

"Всички лекари трябва да се ваксинират, независимо дали става въпрос за коронавирусна инфекция или за друго заболяване, което има такъв потенциал да предизвиква сериозна болест и която може да бъде предавана като вътреболнична инфекция.  Задължение на всеки лекар, така са ни учили, е  да направим това по две причини. Първо, ние трябва да бъдем защитени, за да можем да лекуваме пациентите си и второ, за да не ги заразяваме. Това е една от основните причини аз да се ваксинирам и смятам, че е редно така да постъпва всеки един лекар, защото това е единственият начин, известен досега в света, да бъде прекратено предаването на каквато и да е било зараза". 

Д-р Мухтаров за противопоказанията на ваксините:

"Ваксините, които пристигнаха в България, са идентични. Те са въз основа на т. нар. информационна РНК и официалните контраиндикации или противопоказания за приложение на тези ваксини са три. Първата е, ако е възникнала някаква сериозна, остра алергична реакция в резултат на приложението на първа доза от ваксината. Второто противопоказание е, ако е настъпила някаква бърза алергична реакция от приложението на тази ваксина или някои от нейните компоненти, това означава алергични реакции, които са възникнали до 4 часа от приложението на първата доза. Третото противопоказание е, ако имате данни за остри или бързи алергични реакции от някои от допълнителните съставки на ваксината. Засега няма други противопоказания, официално посочени за използване на ваксините". 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете целия разговор. 


Вижте още

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани.  Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял.  Входът е..

публикувано на 05.05.21 в 10:00

Минко Ангелов: Следващият парламент може да е още по-фрагментиран

Възможно е в следващото, 46-то Народно събрание, да влязат още повече партии, да е още по-фрагментирано и да е още по-трудно да излъчи правителство, което да заработи. Тази лична прогноза допусна в сутрешния блок на Радио Кърджали Минко Ангелов, депутат от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, избран от 29-ти МИР, Хасково. Според него ИМВ ще..

публикувано на 30.04.21 в 22:48

Най-младият талант на "Арда" Радослав Узунов: Искам да прославя България някой ден

Футболистът на "Арда"-Кърджали Радослав Узунов влезе в историята на българския футбол като най-младият играч, дебютирал в родното първенство - едва на 15 години и 30 дни, и така "счупи" 60-годишен рекорд. До момента постижението се държеше от Янко Кирилов, който влиза в игра за "Левски" срещу "Миньор" (Пк) през 1961 г., когато е на 15 години и..

публикувано на 28.04.21 в 15:20

Пътят от Аврен за Гърция, път за никъде

Вече 16 години пътят от крумовградското село Аврен към Гърция е път за никъде. Асфалтовото шосе започва от селото,вие се шест километра в посока границата и свършва в телена ограда, зад която е гръцката държава. На ширналата се оттатък зелена поляна едва личи чакълиран път, прораснал с трева, който някога, преди повече от 60 години, е използван..

публикувано на 28.04.21 в 14:14
Джемал Емурлов,

Пенка Атанасова: Картините на Джими разкриват душата на Родопите

За седма година Общински детски комплекс обявява областен конкурс за д етска рисунка на тема „Родопски багри” , в памет на именития кърджалийски художни к Джемал Емурлов - Джими . Конкурсът е включен в културния календар на община Кърджали, организатори са общината, Общинският детски комплекс и СУ „Владимир Димитров - Майстора”, с..

публикувано на 28.04.21 в 12:31
Верджихан Зифлиоглу

Авторката на „Децата на загубеното време – Истанбулските българи”: Малцинствената психология е трудна и сложна

„Децата на загубеното време - Истанбулските българи” - Това е заглавието на последната книга на турския журналист от арменски произход Верджихан Зифлиоглу. Тя е издадена миналата година в Анкара.  В момента се превежда на български и до края на месец ноември предстои да бъде издадена и у нас от пловдивското издателство "Жанет 45". Преводач е..

публикувано на 26.04.21 в 12:33

Броим "градските разбойници"

Наричат ги " градски разбойници" -  малки, динамични, жизнени, справят се във всякакви условия,  с нас са през четирите годишни сезона, постоянна наша компания...  Те са едни от най-популярните птици в България - врабчетата.  Какво се случва с тях?  Според учените, популацията им в световен мащаб е намаляла с над 30 процента. В някои страни за..

публикувано на 24.04.21 в 17:16