Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза.  

Д-р Марин Мухтаров коментира защо е решил да се ваксинира: 

"Всички лекари трябва да се ваксинират, независимо дали става въпрос за коронавирусна инфекция или за друго заболяване, което има такъв потенциал да предизвиква сериозна болест и която може да бъде предавана като вътреболнична инфекция.  Задължение на всеки лекар, така са ни учили, е  да направим това по две причини. Първо, ние трябва да бъдем защитени, за да можем да лекуваме пациентите си и второ, за да не ги заразяваме. Това е една от основните причини аз да се ваксинирам и смятам, че е редно така да постъпва всеки един лекар, защото това е единственият начин, известен досега в света, да бъде прекратено предаването на каквато и да е било зараза". 

Д-р Мухтаров за противопоказанията на ваксините:

"Ваксините, които пристигнаха в България, са идентични. Те са въз основа на т. нар. информационна РНК и официалните контраиндикации или противопоказания за приложение на тези ваксини са три. Първата е, ако е възникнала някаква сериозна, остра алергична реакция в резултат на приложението на първа доза от ваксината. Второто противопоказание е, ако е настъпила някаква бърза алергична реакция от приложението на тази ваксина или някои от нейните компоненти, това означава алергични реакции, които са възникнали до 4 часа от приложението на първата доза. Третото противопоказание е, ако имате данни за остри или бързи алергични реакции от някои от допълнителните съставки на ваксината. Засега няма други противопоказания, официално посочени за използване на ваксините". 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете целия разговор. 


Вижте още

Гъвкавост, нови умения и преориентиране са новите тенденции на пазара на труда в условия на криза

В условията на световна пандемия се наложи компаниите много бързо и гъвкаво да дигитализират някои от своите услуги и това е една от най-големите тенденции на пазара на труда в момента - работа от разстояние или обслужване от разстояние. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Сузана Чакърова, която е кариерен консултант. Последният..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали.  "Миналата..

публикувано на 19.02.21 в 18:17

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня..

публикувано на 18.02.21 в 17:13

Слаб интерес от пациенти в лекарските практики към ваксините срещу Ковид 19

Слаб интерес към доброволната имунизация в четвъртата фаза на Националния план за ваксинация отчитат лични лекари в област Кърджали.  Вече трета седмица продължава записването на желаещи за ваксинация. Хората, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Това може да стане по телефона или при лично..

публикувано на 16.02.21 в 14:03

Лили Друмева О’Райли записа песен за изплъзващата се любов с кърджалийски музикант

Българската кънтри певица и журналист Лили Друмева О’Райли пусна нов сингъл на 14ти февруари - Денят на влюбените . Дамата на родното кънтри си партнира с актьор за клипа към песента. Нека да припомним, че Лили Друмева е основател на първата кънтри група у нас Lilly Of The West, и е водеща на предаването "Настроение с Лили" по радио София,..

публикувано на 14.02.21 в 18:21

Д-р Димов: Ваксинирайки се правя експеримент със себе си, дано има полза и за другите

Преди дни д-р Димитър Димов получи първа доза от ваксината против COVID-19. Той е един от многото медици, които се възползваха от даденото им право да бъдат имунизирани в т. нар. първа фаза. Специфичното обаче при д-р Димов е, че той доскоро се бореше с онкологично заболяване. И както се изразява той: „Като лекар, аз донякъде правя експеримент върху..

публикувано на 06.02.21 в 11:14

Милена Калинова: Законът за българския жестов език показва зрялост на обществото ни

Законът за българския жестов език стана факт преди няколко дни , но какво следва оттук нататък, за хората с увреден слух? Досега хората със слухови проблеми се обучаваха в масови училища, въпреки че там няма условия да им се осигури преводач. Предстои подготовка на студенти за придобиване на квалификация за учители с такива умения,..

публикувано на 05.02.21 в 12:22