Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу Covid-19 хората със сърдечно-съдови заболявания? Има ли противопоказания във ваксините за тази група хора? Необходимо ли е да си направим оценка на сърдечно-съдовата система, след като сме преболедували коронавирусна инфекция? 

Д-р Милчо Енчев за необходимостта хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират: 

"Мисля, че ще е от доста голяма полза тази ваксина, тъй като тя ще предотврати евентуални по-сериозни инциденти, които ще засегнат и сърцето. Да, бих препоръчал да се ваксинират хората, които предимно имат сърдечно-съдови заболявания, защото този вирус не засяга само белия дроб, а засяга и сърцето". 

Все повече пациенти на Д-р Енчев се консултират дали да се ваксинират срещу Covid-19: 

"Напоследък доста често се задава този въпрос - дали да направят нашите пациенти ваксина. Да, моят съвет е, че е добре да се направи. Не е нужно да се прави от кардиолог". 

Д-р Енчев поясни, че до момента няма противопоказания във ваксините срещу Covid-19, които да се отнасят за хората със сърдечно-съдови заболявания:

"По принцип, тази ваксина все още не е толкова добре проучена, но засега няма някакви сериозни противопоказания, относно сърдечно-съдовата система, поради които да не се прави тя, т.е. няма нещо, което да казва, че за момента тя не е подходяща за хора със сърдечно-съдови заболявания. Напротив, по-скоро препоръчваме да се ваксинират. Хората, които са със сърдечни заболявания, са доста рискови за лошо протичане от Covid-19 и това би било една добра профилактика за тях". 

Голям процент от амбулаторните пациенти на д-р Енчев са хора, преболедували Covid-19: 

"Около 70% от всички пациенти, които преглеждам аз на ден, са минали през Covid-19. Доста странични ефекти има при хора, които са преболедували Covid-19, тъй като този вирус се лекува с доста лекарства, а тези лекарства и комбинациите от тях правят странични ефекти върху сърцето. Поне това наблюдаваме, тъй като при лечение на Covid-19 се използват няколко вида антибиотици и комбинацията от тях води до различни прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Така че е препоръчително да се прави консултация, след като е преболедуван Covid-19". 

От звуковия файл можете да чуете целия разговор. 

Вижте още

Народният изпълнител Филип Синапов водещ на фолклорно предаване по радио Кърджали

В неделя в ефира на радио Кърджали тръгва най-новото предаване в семейството на най-младата радиостанция - "На разсомване" с водещ Филип Синапов . То ще ни буди с родопска музика в ранните часове от 6 до 8 часа. Филип Синапов е народен изпълнител на песни от родопската фолклорна област, изследовател и краевед.  Запява още на четиригодишна..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21