Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От втория учебен срок, за присъствено обучение, ще се върнат до 40% от учениците от 7,8 и 12 клас?

Снимка: Радио Видин

Според разпоредбите на министъра на здравеопазването учениците от пети до 12-и клас, които продължават да се обучават онлайн от вкъщи, могат отидат до училище за определянето на срочна оценка, ако имат повече от 25 процента отсъствия по даден учебен предмет. Това съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Той информира, че друга възможност за среща на учениците с учителите е при невъзможност да им се оформи срочна оценка по даден учебен предмет "Именно на тази база стъпват учителите,които ще изпитват предимно ученици от седми клас до 12-и клас. Учениците ще бъдат между 5 и 10 в една класна стая".  каза Стаматов

Образователното и здравното министерство предвиждат от 4 февруари - от втория учебен срок, за присъствено обучение, вероятно за две седмици, в училищата да се върнат до 40 процента от учениците от седми, осми и от 12-и клас. През следващата седмица ще бъде обявено как ще се редуват за присъствено обучение в училищата учениците от прогимназията и гимназията.

Припомняме, че учениците от първи до четвърти клас се завърнаха за присъствено обучение в класните стаи от 4 януари.

Вижте още

Расте заболяемостта от Ковид в Кърджали, отчете Оперативният щаб

Здравните власти в Кърджали отчитат покачване на заболеваемостта от коронавирус и усложняване на епидемиологичната обстановка, съобщи изпълняващият длъжността Областен управител Севда Камбурова след заседанието на Областния оперативен щаб днес. 62-ма пациенти с covid-19 са на лечение в Многопрофилната болница за активно лечение в Кърджали.  Към..

публикувано на 04.03.21 в 15:03

Избиратели в карантина ще гласуват в подвижна секция в домовете си

Карантинираните с КОВИД-19 ще могат да гласуват в подвижни секции, а броят им ще зависи от броя на карантинираните лица. Петър Захариев, председател на РИК-Кърджали, обясни за Радио Кърджали, че членовете на подвижната секция ще се качват до дома на избирателя, който е включен  в избирателния списък за гласуване в такава подвижна секция, в защитно..

публикувано на 04.03.21 в 14:39

Онлайн конкурс на мартеници провежда Община Крумовград

Снимки на близо 200 ръчно изработени мартеници ще бъдат изложени на страницата на община Крумовград тези дни и най-добрите ще бъдат оценени в две  категории "Автентичност" и "Оригиналност". Най-малките участници в конкурса на общината са от детски градини, а най-възрастните - жени, които умеят да плетат на една кука.  Дора Милева от общинската..

публикувано на 04.03.21 в 12:59

Д-р Марин Мухтаров: Само масова кастрация може да намали популацията на бездомните кучета

Намаляването на популацията на бездомните кучета е възможна само с прилагане на кастрационна програма. Това коментира гастроентерологът д-р Марин Мухтаров по повод сигналите за агресивни кучета в кърджалийския картал "Студен кладенец".  Д-р Мухтаров продължава да диагностицира пациенти със заболяването кучешка тения. Специално за кучешката тения и..

публикувано на 04.03.21 в 12:50

Расте напрежението между частните пенсионни фондове и държавата

Първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове от месец септември т.г., са жените родени след 1960 г. Битката между частните пенсионни фондове и държавата за бъдещето на втория пенсионен стълб продължава. В последните дни тя се състои в размяна на съвети към гражданите дали да прехвърлят пенсионните си партиди в НОИ или да..

публикувано на 04.03.21 в 12:28

Учениците от 6-ти, 9-ти и 12-ти клас влизат в класните стаи

Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5-и, 10-и и 11-и клас, които до 2 март бяха в присъствена форма на обучение. До края на седмицата се очаква крайното решение относно..

публикувано на 04.03.21 в 11:20

Приключва ваксинирането срещу Ковид-19 на членовете на СИК

Днес се очаква да приключи ваксинирането срещу COVID-19 на всички членове на секционни избирателни комисии и служебните лица, ангажирани с организацията на изборния процес за 4 април. Имунизационните кабинети работиха и във вчерашния празничен ден, като ваксина получиха 250 души.  Петя Папазова, гл. секретар на РЗИ-Кърджали: "Плаващо е числото на..

публикувано на 04.03.21 в 11:16