Смятате ли, че сладкарите се справят с другите ястия, например местни и постни? Пречи ли това, че си падаш по сладкото, да готвиш солено, например, защото това са два различни вкуса? Предпочитанията към вкуса дали се отразяват на готварските умения и в един момент да се уловиш, че не ти се яде пържола, а тирамису, например? Питам се всичките тези въпроси, защото не винаги да излезеш от зоната на комфорт, е твоето нещо, и понякога се оказва истинско изпитание. А какво ли пък ще се получи, ако в някое сладкарско изкушение, внесем щипка сол или пък го подправим с черен пипер? Нещо такова, но с месо и карамел, е приготвил хоби-готвача Кирила Ангелова, на свои английски приятели във Великобритания.
И още нещо - с нея си говорим за така нареченото "деконструиране", нещо, което на някой може да му заприлича просто на разхвърляни продукти в чинията, нарязани както ни падне. Но се оказва, че този вид кухня е всъщност, цяло модернистично течение. И още - защо готвенето е форма на общуване? Всичко това, преплетено със сюжета на филма Шоколад с Джони Деп и Жулиет Бинош.
Чуйте.
А сега и към една рецепта, в която основните замесени са шоколада и пилешкото
ЗА пиле с шоколадов сос са ви нужни:
6 големи пържоли пиле
50 грама брашно
60 мл зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 пръчка канела
1/4 ч.л. карамфил
1/2 ч.л. индийско орехче
800 г домати от консерва
1 червена чушка
250 мл бяло вино
60 грама черен шоколад
1 трета чаена чаша магданоз
Първо измийте месото под студена вода и го забършете с абсорбираща хартия. С помощта на кухненски ножици разрежете пилетата по дължината на гръбначната кост и я премахнете.
Разполовете ги през гръдната кост и всяка половина нарежете на още две парчета. Пилешкото оваляйте в брашно и изтупайте излишното от него. В голям тиган загрявате зехтина и запържвате месото, докато стане кафяво. Вадите го върху хартия, за да попие мазнината.
В същия тиган запържете лука и чесъна докато омекнат, след което добавяте карамфил и индийско орехче. Върнете пилешкото в тигана, заедно с доматите, чушката и виното. Покрийте и оставете да къкри за около 20 минути.
След това махнете капака и оставете ястието още 20 минути на огъня, докато пилето омекне, а сосът се сгъсти. Добавете шоколада и разбърквайте, за да се получи гладка смес.
Накрая прибавете канелата, подправете на вкус и сервирайте пилето, поръсено с магданоз.
Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена, класици, както и нови дарования. Искам да пожелая много успех на изложбата и много закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..
Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра). Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..
Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..
Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..
До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..
Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..
Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478