Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоби кулинарят Кирила Ангелова: Готвенето е форма на общуване и щастие



Смятате ли, че сладкарите се справят с другите ястия, например местни и постни? Пречи ли това, че си падаш по сладкото, да готвиш солено, например, защото това са два различни вкуса? Предпочитанията към вкуса дали се отразяват на готварските умения и в един момент да се уловиш, че не ти се яде пържола, а тирамису, например? Питам се всичките тези въпроси, защото не винаги да излезеш от зоната на комфорт, е твоето нещо, и понякога се оказва истинско изпитание. А какво ли пък ще се получи, ако в някое сладкарско изкушение, внесем щипка сол или пък го подправим с черен пипер?  Нещо такова, но с месо и карамел, е приготвил хоби-готвача Кирила Ангелова, на свои английски приятели във Великобритания.
И още нещо - с нея си говорим за така нареченото "деконструиране", нещо, което на някой може да му заприлича просто на разхвърляни продукти в чинията, нарязани както ни падне. Но се оказва, че този вид кухня е всъщност, цяло модернистично течение. И още - защо готвенето е форма на общуване? Всичко това, преплетено със сюжета на филма Шоколад с Джони Деп и Жулиет Бинош.
Чуйте.

А сега и към една рецепта, в която основните замесени са шоколада и пилешкото

ЗА пиле с шоколадов сос са ви нужни:
 
6 големи пържоли пиле

50 грама брашно

60 мл зехтин

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 пръчка канела

1/4 ч.л. карамфил

1/2 ч.л. индийско орехче

800 г домати от консерва

1 червена чушка

250 мл бяло вино

60 грама черен шоколад
 
1 трета чаена чаша магданоз

Първо измийте месото под студена вода и го забършете с абсорбираща хартия. С помощта на кухненски ножици разрежете пилетата по дължината на гръбначната кост и я премахнете.

Разполовете ги през гръдната кост и всяка половина нарежете на още две парчета. Пилешкото оваляйте в брашно и изтупайте излишното от него. В голям тиган загрявате зехтина и запържвате месото, докато стане кафяво. Вадите го върху хартия, за да попие мазнината.

В същия тиган запържете лука и чесъна докато омекнат, след което добавяте карамфил и индийско орехче. Върнете пилешкото в тигана, заедно с доматите, чушката и виното. Покрийте и оставете да къкри за около 20 минути.

След това махнете капака и оставете ястието още 20 минути на огъня, докато пилето омекне, а сосът се сгъсти. Добавете шоколада и разбърквайте, за да се получи гладка смес.

Накрая прибавете канелата, подправете на вкус и сервирайте пилето, поръсено с магданоз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56