Групата "Страст с квас" в интернет обединява 10 000 души по цял свят, увлечени в магията на приготвянето на хляб с квас. Манията по квасните тестени изделия достига дотам, че хората не жалят време да споделят своя опит, снимки и дори да си изпращат квас по куриер. Тестото наистина успокоява, и виждаш как изпод ръцете ти излиза нещо прекрасно. Колкото и да е клише, няма нищо по-голямо от хляба, казва един от администраторите и кулинар блогър Кремена Русева. Веднъж опитали да месите хляб с квас, няма да го замените с друг, убедени са жените в групата. Хлябът с квас създава и приятелства.
Той напомня на детството.
Освен този носталгичен вкус, този хляб издържа по една седмица и така бележи предимство пред тестените си събратя, приготвени с мая. С хоби кулинаря Кремена Русева си говоря за манията по хляба с квас. Тя ще ни предложи и шоколадова бабка - тестено изделие, което напомня руло с шоколад или козуначено руло.
Плънка първи вариант:
Плънка 2 вариант:
За глазура:
Извадете маслото от хладилника и нарежете на малки кубчета. Оставете на стайна температура поне 2 часа преди да замесите тестото.
В купата на миксер (ако ползвате обикновен миксер, ще са ви нужни бъркалките за тесто) сложете млякото, яйцата, захарта, солта и разбъркайте (с лъжица) докато захарта се разтвори.
Добавят се кваса и брашното и се меси докато тестото започне да се отделя от стените на купата и се оформя на топка.
Започнете да добавяте маслото на малки части към тестото. Месете на ниска скорост и добавяйте всяка следваща част масло след като предната е напълно усвоена. Периодично остъргвайте стените на купата с шпатула.
След като добавите цялото количество масло, увеличете скоростта до средна и продължете месенето още 4-5 минути.
Прехвърлете тестото в кутия с капак или в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение.
Оставете тестото да втасва докато увеличи обема си с около 50% и приберете в хладилника за 2 часа за да се стегне.
Подгответе плънката. Разтопете маслото и шоколада на водна баня, добавете какаото (смлените бисквити), разбъркайте и оставете на стайна температура. Плънката не трябва да е гореща.
След като тестото се е охладило, изсипете на плота върху леко набрашнена повърхност и разделете на две равни части.
Набрашнете плота леко и разточете половината тесто на правоъгълник с дебелина около 2-3 мм.Оформените бабки трябва да втасат докато удвоят обема си.
Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 40-45 минути.
Оставете бабките във формите за около 10 минути, след което ги извадете, поставете върху решетка и изчакайте да се охладят напълно. По желание, залейте с шоколадова глазура.
Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра). Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..
Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..
Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..
До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..
Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..
Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..
Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478