Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Русева: Месенето на тесто успокоява

Администраторът на група, свързана със страстта към квасните изделия, обяснява за хобито си



Групата "Страст с квас" в интернет обединява 10 000 души по цял свят, увлечени в магията на приготвянето на хляб с квас. Манията по квасните тестени изделия достига дотам, че хората не жалят време да споделят своя опит, снимки и дори да си изпращат квас по куриер. Тестото наистина успокоява, и виждаш как изпод ръцете ти излиза нещо прекрасно. Колкото и да е клише, няма нищо по-голямо от хляба, казва един от администраторите и кулинар блогър Кремена Русева. Веднъж опитали да месите хляб с квас, няма да го замените с друг, убедени са жените в групата. Хлябът с квас създава и приятелства.
Той напомня на детството.
Освен този носталгичен вкус, този хляб издържа по една седмица и така бележи предимство пред тестените си събратя, приготвени с мая. С хоби кулинаря Кремена Русева си говоря за манията по хляба с квас. Тя ще ни предложи и шоколадова бабка - тестено изделие, което напомня руло с шоколад или козуначено руло.  


Как се приготвя шоколадова бабка*:

  • 500 г брашно
  • 80 г захар
  • 5 г сол
  • 180 милилитра прясно мляко
  • 1 с. л. ванилов есктракт (или 10 г. ванилова захар)
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 100 г меко масло, нарязано на кубчета
  • 90 г квас

Плънка първи вариант:

  • 200 г полу-сладък шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 80 г масло
  • 150 г смлени какаови бисквити
  • Щипка сол

Плънка 2 вариант:

  • 200 г полу-сладък шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 150 г масло
  • 50 г натурално какао
  • Щипка сол

За глазура:

  • 100 г полу-сладък шоколад
  • 50 г млечен шоколад
  • 30 г масло
  • 30 г млечна сметана

Извадете маслото от хладилника и нарежете на малки кубчета. Оставете на стайна температура поне 2 часа преди да замесите тестото.

В купата на миксер (ако ползвате обикновен миксер, ще са ви нужни бъркалките за тесто) сложете млякото, яйцата, захарта, солта и разбъркайте (с лъжица) докато захарта се разтвори.

Добавят се кваса и брашното и се меси докато тестото започне да се отделя от стените на купата и се оформя на топка.

Започнете да добавяте маслото на малки части към тестото. Месете на ниска скорост и добавяйте всяка следваща част масло след като предната е напълно усвоена. Периодично остъргвайте стените на купата с шпатула.

След като добавите цялото количество масло, увеличете скоростта до средна и продължете месенето още 4-5 минути.

Прехвърлете тестото в кутия с капак или в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение.

Оставете тестото да втасва докато увеличи обема си с около 50% и приберете в хладилника за 2 часа за да се стегне.

Подгответе плънката. Разтопете маслото и шоколада на водна баня, добавете какаото (смлените бисквити), разбъркайте и оставете на стайна температура. Плънката не трябва да е гореща.

След като тестото се е охладило, изсипете на плота върху леко набрашнена повърхност и разделете на две равни части.

Набрашнете плота леко и разточете половината тесто на правоъгълник с дебелина около 2-3 мм.
Разпределете половината плънка върху тестото като оставите по 1,5 – 2 см от краищата свободни и навийте на руло. Оттук нататък има различни варианти за оформяне.
Единият от най-ефектните е, като прегънете рулото на две и усучете.

Оформените бабки трябва да втасат докато удвоят обема си.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 40-45 минути.

Оставете бабките във формите за около 10 минути, след което ги извадете, поставете върху решетка и изчакайте да се охладят напълно. По желание, залейте с шоколадова глазура.


* Рецептата и снимката са предоставени от Кремена Русева






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21