Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес от пациенти в лекарските практики към ваксините срещу Ковид 19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слаб интерес към доброволната имунизация в четвъртата фаза на Националния план за ваксинация отчитат лични лекари в област Кърджали. Вече трета седмица продължава записването на желаещи за ваксинация. Хората, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Това може да стане по телефона или при лично посещение при общопрактикуващ лекар. Очакванията са масовата ваксинация да започне в края на февруари. Какво се случва в една лекарска практика в Момчилград? 

"В началото имаше желаещи, вече са към 50, но не мога да кажа, че са много, защото в практиката има много повече пациенти", казва д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар. Тя обяснява, че има около 3000 пациенти и поне 1000 са хора, които биха имали интерес, но засега не са се записали. Според неяпрекалено много противоречиви данни се изкарваха в медиите и оттам хората изпаднаха в нещо като ступор и не знаят какво да правят. Част от болните преболедуваха и имат изградени антитела. Друга част от хората може би не чуха, тъй като в селата не се гледа много телевизия. А една останала част изчакват - някой друг да се имунизира, за да видят, че няма нищо страшно и да се престрашат и те.

Има ли интерес към ваксинацията от страна на пациентите, какви са очакванията и нагласите на хората и медиците, има ли болни от Ковид или от сезонен грип - отговорите може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Невин Садъкова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33