Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня мигрира. "В Северна България е много зле положението. Но прасетата са умни животни. Те усетиха болестта и започнаха да мигрират от север на юг. Миналата година при нас пристигнаха много от Северна България, затова поставихме рекорд в отстрела... Лошото е, че вече в Свиленград, Тополовград има чума. Дано не дойде при нас", коментира Васил Дончев. Тази година ловците приключиха груповия лов на дива свиня с отстреляни около 380 прасета, докато миналата година са поставили рекорд с 575 животни.

Приключил е и груповия лов на хищници. В момента, до края на февруари, ловците от региона са взели решение да ловуват на хищници с кучета извън горския фонд. И то само с обучени кучета, които не гонят друго, освен хищници.

"Хищниците трябва да се регулират, иначе нанасят големи щети. Може да влезете в интернет и да видите филми има снимани как лисиците и чакалите чакат майките сърни да родят и още с раждането грабват малкото. Хищниците са опасни, особено при нас, защото ние разселваме лопатари всяка година и то по доста, повечето са женски, чакаме от тях поколение, затова трябва регулация", категоричен е Васил Дончев. Според него чакалите са много пластичен вид, те влизат и в градовете даже. "Те са всеядно животно, може би най-приспособимо от всички видове дивеч. Тук до 1989-90 година в нашия край почти нямаше чакали. Чакалът настъпва здраво в посока Западна Европа, вече има в покрайнините на Виена", каза Васил Дончев.

В ефира на Радио Кърджали той обяви и победителите от традиционното състезание за ловци и ловни кучета "Свети Хуберт", което се проведе преди дни. Победител е Джейхан Сали от дружинка Пчеларово с куче порода пойнтер, втори Салих Емин от дружинка Черноочене с дратхаар и трети  - Ахмед Ахмед с епаньол бретон.

Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали в прикачения звуков файл.

Вижте още

Радослав Милев: 30% от активите на Пазара в Кърджали са разпродадени

На днешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение от Съвета на директорите на „Пазар на производителите - Кърджали” да се допълни Бизнес плана и инвестиционната програма на дружеството. Тя е приета през 2018 година, но сега се допълва и удължава. Кредитът към настоящия момент на Пазара, заедно с лихвите е  777 хиляди и 504..

публикувано на 30.07.21 в 10:30

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07