Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня мигрира. "В Северна България е много зле положението. Но прасетата са умни животни. Те усетиха болестта и започнаха да мигрират от север на юг. Миналата година при нас пристигнаха много от Северна България, затова поставихме рекорд в отстрела... Лошото е, че вече в Свиленград, Тополовград има чума. Дано не дойде при нас", коментира Васил Дончев. Тази година ловците приключиха груповия лов на дива свиня с отстреляни около 380 прасета, докато миналата година са поставили рекорд с 575 животни.

Приключил е и груповия лов на хищници. В момента, до края на февруари, ловците от региона са взели решение да ловуват на хищници с кучета извън горския фонд. И то само с обучени кучета, които не гонят друго, освен хищници.

"Хищниците трябва да се регулират, иначе нанасят големи щети. Може да влезете в интернет и да видите филми има снимани как лисиците и чакалите чакат майките сърни да родят и още с раждането грабват малкото. Хищниците са опасни, особено при нас, защото ние разселваме лопатари всяка година и то по доста, повечето са женски, чакаме от тях поколение, затова трябва регулация", категоричен е Васил Дончев. Според него чакалите са много пластичен вид, те влизат и в градовете даже. "Те са всеядно животно, може би най-приспособимо от всички видове дивеч. Тук до 1989-90 година в нашия край почти нямаше чакали. Чакалът настъпва здраво в посока Западна Европа, вече има в покрайнините на Виена", каза Васил Дончев.

В ефира на Радио Кърджали той обяви и победителите от традиционното състезание за ловци и ловни кучета "Свети Хуберт", което се проведе преди дни. Победител е Джейхан Сали от дружинка Пчеларово с куче порода пойнтер, втори Салих Емин от дружинка Черноочене с дратхаар и трети  - Ахмед Ахмед с епаньол бретон.

Повече може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ресторантьорите на гребната база край Енчец с надежди за добър сезон

В днешния слънчев мартенски ден се разходихме до язовир Кърджали, за да научим дали се пооживиха рибните ресторанти и дали самите собственици са доволни от първите пет дни от връщането на клиентите след възстановяването на дейността на заведенията от 1 март. Както знаем, заведенията трябва да работят на 50 % от капацитета си, като в същото време..

публикувано на 05.03.21 в 15:55

Гъвкавост, нови умения и преориентиране са новите тенденции на пазара на труда в условия на криза

В условията на световна пандемия се наложи компаниите много бързо и гъвкаво да дигитализират някои от своите услуги и това е една от най-големите тенденции на пазара на труда в момента - работа от разстояние или обслужване от разстояние. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Сузана Чакърова, която е кариерен консултант. Последният..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали.  "Миналата..

публикувано на 19.02.21 в 18:17

Слаб интерес от пациенти в лекарските практики към ваксините срещу Ковид 19

Слаб интерес към доброволната имунизация в четвъртата фаза на Националния план за ваксинация отчитат лични лекари в област Кърджали.  Вече трета седмица продължава записването на желаещи за ваксинация. Хората, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Това може да стане по телефона или при лично..

публикувано на 16.02.21 в 14:03

Лили Друмева О’Райли записа песен за изплъзващата се любов с кърджалийски музикант

Българската кънтри певица и журналист Лили Друмева О’Райли пусна нов сингъл на 14ти февруари - Денят на влюбените . Дамата на родното кънтри си партнира с актьор за клипа към песента. Нека да припомним, че Лили Друмева е основател на първата кънтри група у нас Lilly Of The West, и е водеща на предаването "Настроение с Лили" по радио София,..

публикувано на 14.02.21 в 18:21

Д-р Димов: Ваксинирайки се правя експеримент със себе си, дано има полза и за другите

Преди дни д-р Димитър Димов получи първа доза от ваксината против COVID-19. Той е един от многото медици, които се възползваха от даденото им право да бъдат имунизирани в т. нар. първа фаза. Специфичното обаче при д-р Димов е, че той доскоро се бореше с онкологично заболяване. И както се изразява той: „Като лекар, аз донякъде правя експеримент върху..

публикувано на 06.02.21 в 11:14

Милена Калинова: Законът за българския жестов език показва зрялост на обществото ни

Законът за българския жестов език стана факт преди няколко дни , но какво следва оттук нататък, за хората с увреден слух? Досега хората със слухови проблеми се обучаваха в масови училища, въпреки че там няма условия да им се осигури преводач. Предстои подготовка на студенти за придобиване на квалификация за учители с такива умения,..

публикувано на 05.02.21 в 12:22