Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. 
"Миналата година разселихме 40 елен-лопатара, тази година също планираме толкова. Общо за шест години сме разселили 236 мисля, че станаха, така че продължаваме. Нашите усилия са насочени към разселването на елен-лопатар, така или иначе граничим със "Студен кладенец", там има лопатари, естествено се разселват към нас", каза Васил Дончев.
В предишни години ловците разселваха и диви зайци. Тази дейност все още продължава. На година на свобода се пускат между 50 и 60 зайци, каза Дончев. Не е масово и разселването на птици в региона заради неподходящи природни условия.
"Там, където има подходящи местообитания, разселваме яребица и фазан. Ние сме планински район, нямаме развито земеделие, не е подходящо за птици. В някои дружини, близо до Хасковска област, примерно Мост, Миладиново, Пчеларово, може да се разселват птици, но в останалите не става", коментира Васил Дончев.
На фона на положителните резултати от разселването на лопатарите в Източните Родопи, изключително тежко звучи констатацията, че бракониерството е един от двата най-големи бича за дивеча и рибата в региона. 98 процента от заловените бракониери са оправдавани в съда по данни на Ловно-рибарския съюз. "Национална черта" - така председателят на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали Васил Дончев определи бракониерството и коментира, че не е оптимист.
"Ние сме освен ловно, също и рибарско сдружение. Два големи язовира край Кърджали "Студен кладенец" и "Кърджали", наблизо е "Тракиец" - около една трета е на кърджалийска територия. Не ми се говори. Мрежи с километри. ИАРА-та се мъчат, много са малко, нямат техника, много е трудно. Там нещата са изтървани. При нас (ловците, бел. ред.) също се бракониерства. Как да ви кажа - национална черта, може би. Предлагали сме много неща, има световен опит, горска полиция, както е в страни с подобен на нас манталитет - южняшки, като Франция, Италия, там има горска полиция. Според мен това е решението. Ако от нещо има страх българинът в някаква степен, това е полицията", коментира Васил Дончев.
Може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Васил Дончев в прикачения звуков файл.
Вижте още

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в..

публикувано на 22.09.21 в 13:35

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48