Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. 
"Миналата година разселихме 40 елен-лопатара, тази година също планираме толкова. Общо за шест години сме разселили 236 мисля, че станаха, така че продължаваме. Нашите усилия са насочени към разселването на елен-лопатар, така или иначе граничим със "Студен кладенец", там има лопатари, естествено се разселват към нас", каза Васил Дончев.
В предишни години ловците разселваха и диви зайци. Тази дейност все още продължава. На година на свобода се пускат между 50 и 60 зайци, каза Дончев. Не е масово и разселването на птици в региона заради неподходящи природни условия.
"Там, където има подходящи местообитания, разселваме яребица и фазан. Ние сме планински район, нямаме развито земеделие, не е подходящо за птици. В някои дружини, близо до Хасковска област, примерно Мост, Миладиново, Пчеларово, може да се разселват птици, но в останалите не става", коментира Васил Дончев.
На фона на положителните резултати от разселването на лопатарите в Източните Родопи, изключително тежко звучи констатацията, че бракониерството е един от двата най-големи бича за дивеча и рибата в региона. 98 процента от заловените бракониери са оправдавани в съда по данни на Ловно-рибарския съюз. "Национална черта" - така председателят на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали Васил Дончев определи бракониерството и коментира, че не е оптимист.
"Ние сме освен ловно, също и рибарско сдружение. Два големи язовира край Кърджали "Студен кладенец" и "Кърджали", наблизо е "Тракиец" - около една трета е на кърджалийска територия. Не ми се говори. Мрежи с километри. ИАРА-та се мъчат, много са малко, нямат техника, много е трудно. Там нещата са изтървани. При нас (ловците, бел. ред.) също се бракониерства. Как да ви кажа - национална черта, може би. Предлагали сме много неща, има световен опит, горска полиция, както е в страни с подобен на нас манталитет - южняшки, като Франция, Италия, там има горска полиция. Според мен това е решението. Ако от нещо има страх българинът в някаква степен, това е полицията", коментира Васил Дончев.
Може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Васил Дончев в прикачения звуков файл.
Вижте още

Ресторантьорите на гребната база край Енчец с надежди за добър сезон

В днешния слънчев мартенски ден се разходихме до язовир Кърджали, за да научим дали се пооживиха рибните ресторанти и дали самите собственици са доволни от първите пет дни от връщането на клиентите след възстановяването на дейността на заведенията от 1 март. Както знаем, заведенията трябва да работят на 50 % от капацитета си, като в същото време..

публикувано на 05.03.21 в 15:55

Гъвкавост, нови умения и преориентиране са новите тенденции на пазара на труда в условия на криза

В условията на световна пандемия се наложи компаниите много бързо и гъвкаво да дигитализират някои от своите услуги и това е една от най-големите тенденции на пазара на труда в момента - работа от разстояние или обслужване от разстояние. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Сузана Чакърова, която е кариерен консултант. Последният..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Васил Дончев: До момента не е засичана африканска чума по дивите свине в област Кърджали

На този етап няма засечени случаи на африканска чума по дивите свине в област Кърджали. Областта, заедно със Смолян, Благоевград, Перник и отчасти Хасково, е сред най-слабо засегнатите от болестта. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Според него навсякъде другаде дивата свиня..

публикувано на 18.02.21 в 17:13

Слаб интерес от пациенти в лекарските практики към ваксините срещу Ковид 19

Слаб интерес към доброволната имунизация в четвъртата фаза на Националния план за ваксинация отчитат лични лекари в област Кърджали.  Вече трета седмица продължава записването на желаещи за ваксинация. Хората, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19, трябва да заявят това пред личните си лекари. Това може да стане по телефона или при лично..

публикувано на 16.02.21 в 14:03

Лили Друмева О’Райли записа песен за изплъзващата се любов с кърджалийски музикант

Българската кънтри певица и журналист Лили Друмева О’Райли пусна нов сингъл на 14ти февруари - Денят на влюбените . Дамата на родното кънтри си партнира с актьор за клипа към песента. Нека да припомним, че Лили Друмева е основател на първата кънтри група у нас Lilly Of The West, и е водеща на предаването "Настроение с Лили" по радио София,..

публикувано на 14.02.21 в 18:21

Д-р Димов: Ваксинирайки се правя експеримент със себе си, дано има полза и за другите

Преди дни д-р Димитър Димов получи първа доза от ваксината против COVID-19. Той е един от многото медици, които се възползваха от даденото им право да бъдат имунизирани в т. нар. първа фаза. Специфичното обаче при д-р Димов е, че той доскоро се бореше с онкологично заболяване. И както се изразява той: „Като лекар, аз донякъде правя експеримент върху..

публикувано на 06.02.21 в 11:14

Милена Калинова: Законът за българския жестов език показва зрялост на обществото ни

Законът за българския жестов език стана факт преди няколко дни , но какво следва оттук нататък, за хората с увреден слух? Досега хората със слухови проблеми се обучаваха в масови училища, въпреки че там няма условия да им се осигури преводач. Предстои подготовка на студенти за придобиване на квалификация за учители с такива умения,..

публикувано на 05.02.21 в 12:22