Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Васил Дончев: Бракониерството се превърна в национална черта

Повече от 230 са елените-лопатари, които ловците от Ловно-рибарския съюз в Кърджали са разселили на територията на област Кърджали в последните 6 години. Тази година се предвижда още поне 40 животни да бъдат пуснати в естествена среда, това съобщи за Радио Кърджали Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. 
"Миналата година разселихме 40 елен-лопатара, тази година също планираме толкова. Общо за шест години сме разселили 236 мисля, че станаха, така че продължаваме. Нашите усилия са насочени към разселването на елен-лопатар, така или иначе граничим със "Студен кладенец", там има лопатари, естествено се разселват към нас", каза Васил Дончев.
В предишни години ловците разселваха и диви зайци. Тази дейност все още продължава. На година на свобода се пускат между 50 и 60 зайци, каза Дончев. Не е масово и разселването на птици в региона заради неподходящи природни условия.
"Там, където има подходящи местообитания, разселваме яребица и фазан. Ние сме планински район, нямаме развито земеделие, не е подходящо за птици. В някои дружини, близо до Хасковска област, примерно Мост, Миладиново, Пчеларово, може да се разселват птици, но в останалите не става", коментира Васил Дончев.
На фона на положителните резултати от разселването на лопатарите в Източните Родопи, изключително тежко звучи констатацията, че бракониерството е един от двата най-големи бича за дивеча и рибата в региона. 98 процента от заловените бракониери са оправдавани в съда по данни на Ловно-рибарския съюз. "Национална черта" - така председателят на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали Васил Дончев определи бракониерството и коментира, че не е оптимист.
"Ние сме освен ловно, също и рибарско сдружение. Два големи язовира край Кърджали "Студен кладенец" и "Кърджали", наблизо е "Тракиец" - около една трета е на кърджалийска територия. Не ми се говори. Мрежи с километри. ИАРА-та се мъчат, много са малко, нямат техника, много е трудно. Там нещата са изтървани. При нас (ловците, бел. ред.) също се бракониерства. Как да ви кажа - национална черта, може би. Предлагали сме много неща, има световен опит, горска полиция, както е в страни с подобен на нас манталитет - южняшки, като Франция, Италия, там има горска полиция. Според мен това е решението. Ако от нещо има страх българинът в някаква степен, това е полицията", коментира Васил Дончев.
Може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Васил Дончев в прикачения звуков файл.
Вижте още

Радослав Милев: 30% от активите на Пазара в Кърджали са разпродадени

На днешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение от Съвета на директорите на „Пазар на производителите - Кърджали” да се допълни Бизнес плана и инвестиционната програма на дружеството. Тя е приета през 2018 година, но сега се допълва и удължава. Кредитът към настоящия момент на Пазара, заедно с лихвите е  777 хиляди и 504..

публикувано на 30.07.21 в 10:30

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07