Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дядовци измайсториха мартенички за кампания на Дом за стари хора

Обитателите на Дома за стари хора в Кърджали измайсториха мартенички
Снимка: фейсбук на БЧК, Кърджали

В навечерието на месеца на Баба Марта възрастните обитатели на Дома за стари хора в Кърджали се включиха в арт-ателие за изработване на мартенички. Ръкоделията ще бъдат продавани, а припечеленото ще се използва отново за обитателите на социалното заведение. Любопитната подробност е, че и двама от мъжете в Дома показват за поредна година майсторлък и сръчност в изработването на мартеничките. Бай Васил и Юсеин са сред най-добрите майстори в дейностите на арт-ателието, не пести похвали Жана Чакърова секретар на областния съвет на БЧК, под чието ръководство е Домът.

Инициативата е организирана по идея на социалния работник в Дома и не е нова. В предишни години е била съвместна с млади хора, които възрастните са учили на майсторлък. Тази година заради противоепидемичните мерки и необходимостта от изолация за запазване на здравето и живота им, бабите и дядовците са изработили сами мартеничките. Идеята е ръчно изработените красоти да бъдат продадени, а средствата да бъдат използвани за закупуване на материали за бъдещи арт-ателиета и трудотерапия на обитателите на социалното заведение. „Печалбата в никакъв случай не е нещото, което ни води, а това да бъде оценен труда на възрастните хора“, каза Жана Чакърова. Това е и тяхното пожелание за Баба Марта за много здраве и много усмивки на всички, които обичат и от които в момента са отдалечени, допълни тя.

Желаещите да се включат във фондонабирателната инициатива и да си закупят мартенички, ръчна изработка, могат да го направят на телефонен номер 0886404532, а до ден-два ще си ги получат, където са посочили. Средствата ще се събират в касичка, която ще бъде отворена след приключване на кампанията. Купувачите, на които е нужен финансов документ, ще го имат.

На 1 март ще бъде оповестен резултатът от фондонабирателната кампания, увери Жана Чакърова.

Повече подробности, чуйте в звуковия файл. 


Вижте още

Ботевци влизат в онлайн-дебати на немски с членове на Европарламента

Ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще участват в онлайн дебати на немски език на тема „Бъдещето на Европа“. Поканата за участие идва от Кристине  Хик,  представител на Европейския парламент. Инициативата е нова и отправя поглед в адаптирането на ЕС към променящия се свят особено в условията на Ковид-кризата. Темата изисква широки..

публикувано на 04.03.21 в 16:16

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград

ЖП машинист загина от токов удар в Димитровград. През тялото на мъжа е преминала волтова дъга с напрежение близо 25 000 V. Инцидентът е станал около 21 часа вчера.  Мъжът, на 58 години, е бил в спрял локомотив. Изчаквал да бъде приготвена товарната композиция. Тръгнал към задната част на машината, когато е покосен от тока. Загинал е на място. Жиците,..

публикувано на 04.03.21 в 16:10

Ресторантьор за локдауна: Работихме, колкото да оцелеем

Хората нямат вече сигурност в този бранш. С това могат да се обобщят настроенията на собственика на ресторант в Кърджали Христо Ламбев към възобновяването на дейността на заведенията за хранене от днес. Той бе един от гостите в изнесеното студио на радио Кърджали.  Христо Ламбев с първи реакции: "Имаме резервации и настроението е все едно, че..

публикувано на 02.03.21 в 12:48

В Ардино подготвят фестивал на чистите храни от Родопите

Общинската администрация в Ардино вече е започнала подготовка за Фестивала на чистите храни от Родопите. При неусложнена епидемиологична обстановка в страната, фестивалът ще бъде проведен през август. Темата бе обсъдена и с побратимената община Къркларели при посещение на кмета Изет Шабан в Република Турция:  "Къркларели е по-близо до тази част,..

публикувано на 28.02.21 в 16:56

Напролет започват разкопки на крепостта Вишеград край Кърджали

Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на средновековната крепост Вишеград край Кърджали. Проучването на обекта започва проф. Николай Овчаров напролет. Планираме през май-юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра..

публикувано на 28.02.21 в 12:19
Яна Делчева

В училището в Черноочене подредиха изложба от мартенички

СУ "Христо Смирненски" в Черноочене вече е готово да посрещне Баба Марта. Във фоайето на училището е подредена традиционната изложба на мартенички, изработени от децата от начален курс. Място в нея са намерили най-добрите творения на учениците, в изработката  на някои от тях се е включвало и цялото семейство, разказва Яна Делчева, заместник-директор..

публикувано на 26.02.21 в 17:36

Задържаха 60-годишен в полицията в Кирково за хулиганство

За хулигански действия 60-годишен е задържан в полицейското управление в Кирково. В четвъртък около 22 часа полицаи реагирали на сигнал за скандал в село Тихомир. При пристигането на служителите в хода на изясняване на случая мъжът отправил ругатни и обиди към тях, след което е бил задържан за срок до 24 часа. Проверката по случая е по чл.325, ал.1..

публикувано на 26.02.21 в 12:41