Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хоумофисът - свобода или затвор?

Снимка: Ройтерс

Спрямо 2019 година се наблюдава огромно увеличение на работещите от вкъщи. Ако през 2019 г. на ниво ЕС, те са били 5%, а за България едва 0,5%, в момента на европейско ниво работещите дистанционно достигат 37 %, а в България почти 30%. Причината, разбира се е пандемията от Covid-19, по време на която все повече хора преминават в дистанционна работа. Тази форма е сравнително нова и с нея настъпват неясноти, както за работниците, така и за работодателите.  Комисията по заетост в ЕП гласува предложение за право на работещите да се откъсват електронно от работата си по време на почивни дни и извън работното време, обясни за Радио Кърджали евродепутатът Атидже Алиева-Вели. В ефира на Радио Кърджали разговаряхме с Радка Джанекова, която от 15 години работи в банковата сфера и от 5 месеца работи дистанционно от вкъщи. Какви са предимствата и недостатъците на дистанционната работа и успява ли да сложи граница между работно време и време за почивка.

За предимствата на работата от вкъщи:

"Единственото предимство, което мога да изтъкна е това, че има по-голяма концентрация, когато трябва да се свърши нещо и за мен работата е по-ефективна.

В друг аспект не мога да говоря за предимство, защото аз преди  да започна да работя от вкъщи съм си мислила, че всъщност хоумофисът е нещо много приятно в което имаш свободно време с което разполагаш, но то всъщност изобщо не е така, дори напротив – вършиш много повече работа и в същото време не ти остава някаква свободна част от деня в която да помислиш за нещо друго. Освен това аз съм привърженик на социалния контакт очи в очи и това ми липсва".

Една трета от служителите - всеки ден се налага да работят и в часовете за почивка. Въпреки че помогна на много хора да запазят работните си места, хоумофисът доведе и до ситуация да сме „винаги на линия”. А това би провокирало стрес, тревожност и депресия сред служителите, коментират специалисти. Успява ли да постави граница между работното време и времето за почивка, Радка Джанекова коментира:

"За рязка граница не мога да кажа, че успявам. Аз съм привърженик на спазването на работното време, поради простата причина , че човек дори и да не е семеен, той има някаква среда от приятели с които въпреки ограниченията общува по някакъв начин. Когато съм в офиса на работа, ние сме от 8.30 до 17.00 ч. В 17.00 ч. вече съм готова да си тръгна от работа. Докато когато работя от вкъщи има едно открадване на свободното време в полза на работата, защото никога не приключвам в 17.00 ч. Винаги приключвам към 17.30 – 18.00 ч., което на мен това ми се отразява върху времето, в което мога да обърна внимание на съпруга си и детето ни. И човек е като че ли по-напрегнат след като му приключи работното време, след като е работил от вкъщи".

За възможността да работите, когато детето е покрай вас:

"Не, не успявам. Аз съм на принципа, че на децата в подрастваща възраст трябва да им се обръща внимание. И когато аз трябва да работя, трябва да съм концентрирана. И когато детето, например зададе няколко въпроса и ти трябва да му отговориш адекватно, а не просто да му кажеш „В момента не мога да ти отговоря“, защото то няма да те разбере. Детето сякаш остава разочаровано, мисли си, че майка му не му обръща внимание, затова предпочитам тя да е жива и здрава и да си посещава детската градина, а аз да ходя на работа"

Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Каква пенсия ни очаква от допълнителното осигуряване?

Темата за втората пенсия е изключително актуална и от тук нататък ще става още по-актуална. От септември месец първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове са жените родени след 1960г. Причината да има два стълба е необходимостта от диверсифициране на източниците на доход след пенсионирани, каза Владислав..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Ще улесни ли „Зеленият паспорт“ пътуването на ваксинираните срещу COVID-19?

С цел улеснение при преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон се подготвя подготвя въвеждането на „зелен паспорт” от Европейската комисия. Предвижда се той да съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус. Зелена светлина за зеления паспорт даде и..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

Нарушават ли правата ни ваксинационните паспорти?

Докато кризата с COVID-19 предизвиква хаос по целия свят, евролидерите обмислят въвеждането на паспорти за имунитет, за да стане ясно кой е имунизиран срещу коронавирусна инфекция. Ваксинационните паспорти може да станат факт до началото на лятото. Новината е от онлайн среща на Европейския съвет. Лидерите са постигнали принципно съгласие,..

публикувано на 04.03.21 в 04:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен , Радка Петкова и най-цветното предаване на радио Кърджали, "Вкусен следобед". И днес ще ви поведа на кулинарно пътешествие, този път до Момчиловци и Триград , където приготвят вкусния пататник, ястие само с няколко съставки, но запечатал духа на Родопите . Рецепта за пататник без кори , ще ни даде..

публикувано на 02.03.21 в 12:19
Тодор Пичуров - Пичура

За 100-годишнината от рождението на Тодор Пичуров откриват барелеф в родното Момчиловци

В родопското село Момчиловци има традиция, която датира от преди 20 години, 50-годишните юбиляри от селото да правят и да оставят дар за селото. Тази година набор 1971 са решили да издигнат паметна плоча на музиканта Тодор Пичуров – Пичура. Възпоменателният барелеф ще бъде поставен на сградата на читалище „Светлина – 1925“. Тази година се..

публикувано на 27.02.21 в 16:39
Юлия Чортленева

Юлия Чортленева: Децата от малките населени места не се различават от тези в големите градове

Учениците от 10 а клас на СУ "Христо Смирненски" в Черноочене и техният преподавател по история Юлия Чортленева изработват визитна картичка на своето училище. Презентацията е по спечелен от тях проект, финансиран от Фондация "Софийска платформа". Една от инициативите по него е срещи с представители на различни професии, включително и журналисти...

публикувано на 26.02.21 в 16:34

Болестта на Хашимото: Кого засяга и какви са симптомите

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което някои от белтъците на щитовидната жлеза се разпознават като чужди от имунната система.  С времето, имунитетът на болния престава да разпознава собствените му тъкани и органи и ги атакува. Пострадалите органи постепенно престават да изпълняват функциите си. За съжаление, не е..

публикувано на 24.02.21 в 05:00