Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гъвкавост, нови умения и преориентиране са новите тенденции на пазара на труда в условия на криза

Снимка: архив

В условията на световна пандемия се наложи компаниите много бързо и гъвкаво да дигитализират някои от своите услуги и това е една от най-големите тенденции на пазара на труда в момента - работа от разстояние или обслужване от разстояние. Това мнение изрази в интервю за Радио Кърджали Сузана Чакърова, която е кариерен консултант.

Последният доклад на Световния икономически форум за заетостта от октомври 2020 г., който съдържа и прогнози за промените и движението на работната сила, предвижда, че една голяма част от хората наистина ще изгубят настоящата си работа и това става много по-бързо, отколкото при предишни кризи. А това налага преориентиране по отношение на професиите, но също и по отношение на компетенциите, нови умения, които трябва да усвоим, за да се адаптираме към тази промяна. Всъщност това е най-голямата тенденция - на промените да отговорим с гъвкавост и готовност да усвояваме нови знания и опитности, каза Сузана Чакърова.

Според наблюденията й в условия на безработица към бюрата по труда се ориентират по-скоро нискоквалифицираните хора или специалисти, на които се предлагат възможности за преквалифициране под формата на курсове, но висококвалифицираните хора не могат да разчитат, че ще намерят работа благодарение на системата за безработни. Те наистина могат да получат обезщетение, ако са били на трудов договор и всичко е било коректно, но личното ми мнение е, че отново максимата  спасението е в ръцете на давещия се е в сила. Времената са такива, в които много ясно става, че ние сме отговорни за собствения си живот, казва Сузана Чакърова.

Има случаи, в които е по-добре да се започне каквато и да е работа и други, в които е по-добре да се изчака и да се подбере подходящата. Случаите са специфични и зависят, както от човека, така и от ситуацията и предоставените възможности, коментира тя.

Като нова тенденция на пазара на труда в условията на ковид-пандемия се очертава фирмите да не освобождават опитните работници и служители си, а да се стремят да ги запазят, смята Сузана Чакърова. Според нея работодателите също са в криза и в този период действат защитно. Те трябва да отговорят на промените на клиентите, на пазара и на предизвикателствата на времето. А това се отразява и на тяхното отношение към хората като човешки ресурс.
"Моето впечатление е, че това е нова тенденция. Гледам я с респект, заради усещането за устойчивост от една страна, когато си вложил време и усилия, дори и финанси в компетенцията, професионализма на определени хора, ти се опитваш да ги задържиш, защото, ако ги загубиш, ти ще загубиш наистина капитал, коментира Сузана Чакърова. 
Според нея компетентността е тази, която винаги се е търсила и ще се търси. "Просто в момента компетентностите се смениха. Също и някои условия на работа виждам, че има тенденция да се променят, като например наемането на хора за временни проекти, за свършване на конкретна работа или почасово наемане или хибридни професии - един човек да може да прави и това, и това, и това едновременно, така че да се оптимизира дейността", казва Сузана Чакърова.
Тя е убедена, че трябва да гледаме към нови реалности и че старото статукво няма да се възстанови. А изход има. И той се вижда ежедневно - в преориентирането към нови професии, нови умения. Работата от разстояние също открива нови възможности - например, ако знаеш езици, границите на България не са ограничение за теб. Можеш да работиш за различни места, от различни места. Има примери - хора, които живеят в Бургас, Враца, Плевен работят за компании, които се намират физически не само в София, но и извън пределите на България, казва Сузана Чакърова.


Още за засегнатите от коронавируса сектори, успява ли държавата да помогне на безработните, новите реалности, работата на кариерния консултант и вдъхновяващите примери може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с кариерния консултант Сузана Чакърова в прикачения звуков файл.


Вижте още

Народният изпълнител Филип Синапов водещ на фолклорно предаване по радио Кърджали

В неделя в ефира на радио Кърджали тръгва най-новото предаване в семейството на най-младата радиостанция - "На разсомване" с водещ Филип Синапов . То ще ни буди с родопска музика в ранните часове от 6 до 8 часа. Филип Синапов е народен изпълнител на песни от родопската фолклорна област, изследовател и краевед.  Запява още на четиригодишна..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21