Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьорите на гребната база край Енчец с надежди за добър сезон


В днешния слънчев мартенски ден се разходихме до язовир Кърджали, за да научим дали се пооживиха рибните ресторанти и дали самите собственици са доволни от първите пет дни от връщането на клиентите след възстановяването на дейността на заведенията от 1 март. Както знаем, заведенията трябва да работят на 50 % от капацитета си, като в същото време са и проверявани. Персоналът трябва да носи маски, а часът на края на работното време е 23 часа. От РЗИ в Кърджали обещават да има проверки и нощно време. 
Днес на язовир Кърджали, в сутрешния блок на Радио Кърджали се състоя нашето поредно изнесено студио, където Илияна Типова и звукотехническият екип Маргарита Мандражиева и Ангел Чавдаров бяха на гости на един от ресторантите до брега.
Започнаха ли да се връщат клиентите в ресторанта и как е удържал на локдауна, разговаряме със собственика Мирослав Шопов, който вече 14 години държи кораба-ресторант, а също и с Калоян Георгиев, управителят на заведението. 
Мирослав Шопов разказва, че 5 дни след отварянето на ресторантите хората все още са плахи: 

"За момента очакваме набиране на инерция, както се казва, плахи са. Започваме с по 2-3 маси, хората са неуверени все още, макар че стартът е обещаващ за сезона дори. За 8 март сме запълнили капацитетът на заведението, който сега е 50%. Това малко ни ограничава, но мисля, че ще влезем в ритъм до броени седмици". 

Мирослав Шопов коментира, че по време на локдауна е било доста трудно: 

"Трудно ни беше. С доставки по домовете, офисите. Организирахме кетъринг за хотелите в района, които работиха. Но това не водеше до печалба, а само до там да съхраним персоналa си". 

Той поясни, че е успял да запази всички, с изключение на двама негови служители, които са започнали работа в съвсем различен сектор. 

Калоян Георгиев е управител на ресторанта и вече 6-а година работи за Мирослав Шопов. Казва, че ако е бил друг собственикът, може би и той е щял да се преориентира да търси препитанието си на друго място, но взаимното доверие са спасението и надеждата, които ги е съхранила. Калоян Георгиев коментира, че персоналът се е възползвал от помощта от държавата "24 лв. на ден": 

"Възползвахме се от помощта „24 лв. на ден“, но като всички останали и ние получихме помощта със закъснение, т.е. по време на празниците останахме без никакви пари. Беше трудно". 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.  
Вижте още

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе..

публикувано на 20.07.21 в 17:10
Люпчо Куртелов

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от..

публикувано на 15.07.21 в 18:06
Агоп Узунбохосян

Арменците в Кърджали отказват астронавт за космоса

Като авантюра определи Агоп Узунбохосян, едно от лицата на „синята идея“ в Кърджали и пионер на демократичните промени, стъпката на Слави Трифонов да анонсира проект на кабинет и приоритети още преди да е конституирано Народно събрание и преди да е връчен мандат на „Има такъв народ“ да съставя правителство. Аргументът за мнението му е, че Слави..

публикувано на 15.07.21 в 14:58